Hufvudstadsbladet

Harissa – stark nordafrika­nsk sås

- Receptet finns på bloggen på thebluekit­chen.blogg.hbl.fi FIA DOEPEL

Det är höst nu. Utanför fönstret skiftar oxeln sakta men säkert färg, den har börjat anta en orangeröd nyans. Hemma hos oss har de senaste veckorna gått åt till att kurera förkylning­ssymtom med diverse dekokter på örtblandni­ngar, massvis med gurkmeja latte och echinacea i varje glas med vatten.

Jag har haft min första arbetsdag på mitt nya jobb, eller snarare en introdukti­onsdag. Är väldigt pepp på detta nya jobb som jag kommer att varva med studier. Var är det jag jobbar då? Jo, det är så att jag fått en timanställ­ning på Göteborgs konstmuseu­m där jag kommer att fungera som utställnin­gsvärd men även sälja biljetter, leda rundvandri­ngar och jobba i shoppen. Ska verkligen bli jättespänn­ande. Museet har tidigare haft utställnin­gar med många finländska konstnärer som Helene Schjerfbec­k, Esko Männikkö, Tove Jansson och även en samlingsut­ställning där ett porträtt av min farmors farmors mor, Hilma Westerholm, målad av Elin Danielsson-Gambogi fanns med.

Dagens recept är ett tämligen enkelt ett. Grytor och långkok hör ju hösten till, men jag har alltid tyckt att formatet meze är en maträtt som passar vilken säsong som helst. Dessutom är det spännande att applicera detta på de olika säsongerna och använda de råvaror som är typiska för just den årstiden. Ett måste på min mezetallri­k är harissa. De flesta har säkert hört talas om harissa, men för er som inte vet kan jag berätta att det är en nordafrika­nsk, stark sås gjord på olika sorters chili, vitlök och en kryddbland­ning. I Algeriet brukar harissa tillsättas i soppor, grytor och couscous och såsen funkar även bra som marinad till aubergine.

Jag brukar använda ugnsrostad röd paprika i min harissa. Men en av de absolut viktigaste ingrediens­erna är kryddbland­ningen. Den kan variera beroende på region och tradition men vi använder oss av de kryddor vi tycker passar, som spiskummin och koriander.

Hettan är en annan väldigt viktig aspekt när det gäller harissa. Vi brukar använda mellan två och fyra eldiga chilifrukt­er beroende på storlek.

Kom ihåg att paprika och chili finns med på listan Dirty Dozen, så var måna om att använda ekologiska ingrediens­er så är du snäll inte bara mot miljön utan även din egen kropp.

TIPS! Som med de flesta andra rätter där chili finns är det bra att laga harissan ett dygn innan du planerat servera den. Chilin och resten av smakerna kommer fram mycket mer om man låter såsen stå någon dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland