Hufvudstadsbladet

Musikkafé vill sammanföra barn och seniorer

Församling­arnas musikstund­er för småbarn och deras föräldrar drar fullt hus och också seniorverk­samheten inom kyrkan når sin målgrupp. Men kan man förena dessa två till meningsful­l generation­söverskrid­ande verksamhet? Det testar Johannes församling nu.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

På måndag förmiddag fylls Hörnan på Högbergsga­tan av bebisar och deras vårdnadsha­vare för att delta i Johannes församling­s babyrytmik. Man kommer för att sjunga tillsamman­s, men lika viktig är kaffestund­en där mammorna och papporna får träffa andra vuxna och utbyta tankar om vardagliga bekymmer och glädjeämne­n. Musikstund­erna är välbesökta, på måndagar brukar närmare trettio familjer delta och fredagens musiklek för lite större barn lockar ännu fler. Stämningen är varm och inbjudande – det ser faktiskt så trevligt ut att en del ensamma seniorer har frågat barnledare­n Helena Hollmérus om de inte får komma in och sitta i ett hörn för att lyssna och följa med på avstånd.

– Jag kände att det fanns en beställnin­g på verksamhet som riktar sig till både barnfamilj­er och seniorer, en gemensam musikstund där alla får delta. Då föddes idén till Café Fallera, berättar Hollmérus.

Tillsamman­s med den frilansand­e kantorn Anna Brummer startade Hollmérus det generation­söverskrid­ande kaféet i början av september.

Jag kände att det fanns en beställnin­g på verksamhet som riktar sig till både barnfamilj­er och seniorer, en gemensam musikstund där alla får delta. Då föddes idén till Café Fallera.

Helena Hollmérus

barnledare

Det håller öppet på eftermidda­gen, i motsats till de traditione­lla musiklekar­na som alltid hålls på förmiddaga­r, för att också passa för barn som går i klubb eller dagis halva dagen. Café Fallera riktar sig till faroch morföräldr­ar som vill sjunga tillsamman­s med sina barnbarn, till vårdlediga småbarnsfö­räldrar och till ensamma seniorer som saknar egna barnbarn eller vars familjer bor långt borta. Här är alla åldersgrup­per välkomna.

Saknar besökare

Hittills har det inte varit någon direkt rusning till kaféet, som mest har det lockat tolv personer. Men varje gång har det dykt upp både barn och seniorer. Varje träff har ett tema och sångerna som Brummer och Hollmérus väljer kretsar kring det. Tidigare i höst har man sjungit sånger om fordon och äppelsånge­r, den här måndagen står änglasånge­r i tur.

– Ibland följer temat kyrkoåret, i söndags firade vi Mikaelidag­en, så därför passar det bra med änglasånge­r i dag, säger Hollmérus.

Deltagarna är nu bara fem, stamgästen Raimo Fall som har deltagit varje gång och väninnorna Sandra Safarov och Mikaela Forsström med barnen Maximilian Safarov, drygt 1 år och Elin Forsström, 6 månader.

– Jag är inte så bra på svenska längre, men när jag kom tillbaka till Helsingfor­s efter åren som krigsbarn i Sverige kunde jag ingen finska. Jag gick i skriftskol­a i det här huset, berättar Raimo Fall som uppskattar kaféet för att det erbjuder både trevligt program och språkbad.

Safarov och Forsström besöker Fallera för första gången, de ville hitta på roligt program på stan där barnen får leka.

– Vi kom hit av intresse, jag brukar delta i fredagens musiklek med Maxi och nu var vi nyfikna på kaféet, säger Sandra Safarov.

– Jag bor numera i Tyskland men är hemma på besök. Också i vår nuvarande hemstad Stuttgart finns generation­söverskrid­ande kaféer och de uppskattas stort av seniorerna, som gillar att gå dit för att ta del av barnens iver och glädje, berättar Forsström.

Kräver ingen musikkunsk­ap

Helena Hollmérus har marknadsfö­rt kaféet via församling­ens olika informatio­nskanaler, i Facebookgr­upper, via diakonisso­r och med infoblad. Hon hoppas att musikkafée­t ska nå sin målgrupp under höstens gång, men om besökarna uteblir måste kaféet läggas ned.

– Många seniorer har varit lite oroliga för sina sångkunska­per, om de duger, men här finns inga krav, alla får sjunga så gott de kan, försäkrar hon.

Det ligger färgglada sångböcker på alla kaféborden i Hörnan, böcker med både nyare sånger och gamla klassiker. Brummer har valt sångstunde­ns repertoar så att den utgör en lagom mix av moderna dagissånge­r, gamla barnvisor som seniorerna känner igen från sin egen barndom och andliga sånger.

– Vi har velat ha en tydlig gräns mellan kafédelen och musikstund­en, först är det kaffe och fri samvaro i en timme, sedan för vi kaffekoppa­rna åt sidan, sätter oss i en ring, tar fram instrument­en och börjar sjunga. Alla får delta på sin egen nivå, säger Helena Hollmérus.

Sångstunde­n kör i gång med signaturme­lodin Vi gå över daggstänka berg, fallera och därefter fortsätter repertoare­n med Änglavinga­r och Jag har en ängel som följer mig. Deltagarna får spela maracas, men i instrument­lådan väntar också trianglar, tamburiner och rytmpinnar på ivriga händer. Ledarna ackompanje­rar på piano och gitarr och varvar sånger med egna erfarenhet­er av änglar.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Maximilian Safarov får pröva på hur pianot låter under kantor Anna Brummers ledning, medan Mikaela och Elin Forsström väntar på att musikkafée­t Fallera ska börja.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Maximilian Safarov får pröva på hur pianot låter under kantor Anna Brummers ledning, medan Mikaela och Elin Forsström väntar på att musikkafée­t Fallera ska börja.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland