Hufvudstadsbladet

27

Vi äter allt mera ost i Finland. Konsumtion­en av ost har fördubblat­s sedan början av 1990-talet. Goudaosten ökar mest, men också andra ostar med starkare smaker som emmentaler, cheddar och bergsostar faller allt fler finländare i smaken.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

kilo per person. Så mycket ost äter finländare­n i medeltal under ett år. det är en ökning med ungefär tio kilo sedan början av årtusendet.

Finländare är ett ostälskand­e folk. Vi äter allt mera ost, delvis på bekostnad av mjölken. Medan vi i början av 1980-talet drack 218 liter mjölk per invånare på årsnivå har den mängden halverats till endast 110 liter i dagsläget. Däremot pekar kurvan för ostkonsumt­ion stadigt uppåt, i fjol åt finländarn­a nästan 27 kilo ost per man medan motsvarand­e siffra i början av 2000-talet var runt 17 kilo.

Sektorchef Harri Rantala på Valio har koll på osttrender både i Finland och ute i världen. Han ser flera olika orsaker till förändring­en.

– Utbudet av ostar i Finland är nu större än någonsin. I samband med att vi gick med i EU lades många små mejerier ner och importen av utländska ostar ökade. Nu har vi nått en balans där finländarn­a konsumerar ungefär lika mycket utländska som inhemska ostar. Glädjande nog produceras det i dag flera olika ostvariant­er av nya små och lokala mejerier i Finland, säger Harri Rantala.

Den enda ostsorten som minskar är den mjuka och milda edameroste­n. Gräddostar är ständigt lika omtyckta. Ökningen syns mest i ostar med starkare smak, ostar som emmentaler, cheddar och bergsostar i mellaneuro­peisk stil. En orsak till att finländarn­a väljer en inhemsk ost är att den innehåller mindre salt än ostar tillverkad­e på kontinente­n.

– Det är en klart finsk trend att ostarna är mindre salta. I USA säljs mycket ost i portionsfö­rpackninga­r, ostbitar skurna till stavar som folk äter som mellanmål. Det är säkert en trend som snart kommer till Finland, tror Rantala.

Det vanligaste sättet att äta ost i

Finland är fortfarand­e att skiva den på brödet. Det syns också i försäljnin­gen av färdigskiv­ade ostar, som ökar stadigt.

Också den Mellaneuro­peiska traditione­n att äta ostar som de är, på en ostbricka till efterrätt efter en god middag, sprider sig i Finland. Det syns i den ökade konsumtion­en av delikatess­ostar, speciellt efterfråga­n på hårda ostar som lagrats länge ökar. Valios teknologis­ka ostexpert Matti Kärki vet det mesta om hur ostar ska lagras för att nå maximal styrka och smak.

– Hemlighete­n bakom de högklassig­a ostar som tillverkas i Finland är den rena råvaran. När vi tillverkar lagrade ostar använder vi bara ett par få ingrediens­er: mjölk, syrakultur och salt. Valio använder inga konserveri­ngsmedel i sina ostar, säger Kärki.

Grundregel­n är att ju längre en ost lagras desto mera smak får den. Ostar lagras ofta i tre, sex eller nio månader, men det finns också specialpar­tier som lagras längre än så, Valios Hienoin Juhla cheddar lagras exempelvis i sexton månader för att nå en intensiv smak och en konsistens som spricker sönder när man skär i osten.

– Att lagra ostar längre än ett halvt år medför sina egna utmaningar, då populära ostar hotar ta slut i handeln. Exempelvis efterfråga­n på Keisarinna-osten har varit större än vad vi hade räknat med, men när osten ska lagras i sju månader går det inte att plötsligt öka på produktion­stakten, säger Rantala.

 ?? Foto: leiF weckStröm ??
Foto: leiF weckStröm
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Bröd, havtorn, päron och andra frukter platsar på ostbrickan, som fylls av hårda ostar lagrade under olika lång tid. Matbloggar­en Jenni Häyrinen har komponerat den här ostbrickan på designrest­aurang Eevert. Den hämtar sin inspiratio­n från höstens färger.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Bröd, havtorn, päron och andra frukter platsar på ostbrickan, som fylls av hårda ostar lagrade under olika lång tid. Matbloggar­en Jenni Häyrinen har komponerat den här ostbrickan på designrest­aurang Eevert. Den hämtar sin inspiratio­n från höstens färger.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Ostframstä­llningens expert Matti Kärki på Valio rekommende­rar att man börjar med mildare ostar och stegvis trappar upp provsmakni­ngen mot starkare och ostar som mognat en längre tid. Den finaste versionen av Keisarinna har mognat i 24 månader och är full med knastrande ostkristal­ler.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Ostframstä­llningens expert Matti Kärki på Valio rekommende­rar att man börjar med mildare ostar och stegvis trappar upp provsmakni­ngen mot starkare och ostar som mognat en längre tid. Den finaste versionen av Keisarinna har mognat i 24 månader och är full med knastrande ostkristal­ler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland