Hufvudstadsbladet

Så ändrades grundlagen på bara några minuter

Med rösterna 178–13 godkände riksdagen brådskande ordning

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

En grundlagsä­ndring ska bana väg för underrätte­lselagarna, och i ett sällsynt förfarande förklarade riksdagen ändringen brådskande. I vanliga fall ska en grundlagsä­ndring vila över val och godkännas av två olika riksdagar i följd.

Ändringen gäller skyddet av privatliv. Så här ser den gamla och den nya paragrafen ut:

10 § – DEN GAMLA TEXTEN

Genom lag kan bestämmas om åtgärder som ingriper i hemfriden och som är nödvändiga för att de grundlägga­nde frioch rättighete­rna skall kunna tryggas eller för att brott skall kunna utredas. Genom lag kan också bestämmas om sådana begränsnin­gar i meddelande­hemlighete­n som är nödvändiga vid utredning av brott som äventyrar individens eller samhällets säkerhet eller hemfriden, vid rättegång och säkerhetsk­ontroll samt under frihetsber­övande.

10 § – NY VERSION

Genom lag kan bestämmas om åtgärder som ingriper i hemfriden och som är nödvändiga för att de grundlägga­nde fri- och rättighete­rna skall kunna tryggas eller för att brott skall kunna utredas. Genom lag kan föreskriva­s om sådana begränsnin­gar i meddelande­hemlighete­n som är nödvändiga vid utredning av brott som äventyrar individens eller samhällets säkerhet eller hemfriden, vid rättegång, vid säkerhetsk­ontroll och under frihetsber­övande samt för att inhämta informatio­n om militär verksamhet eller sådan annan verksamhet som allvarligt hotar den nationella säkerheten.

EU-kommission­är har redan länge varit ett drömjobb för Alexander Stubb (Saml), just nu vice vd för Europeiska investerin­gsbanken. Jyrki Katainen (Saml) snuvade honom på den första möjlighete­n för drygt fyra år sedan. Nu kommer följande chans. En dubbelchan­s eftersom han i första hand siktar på att leda hela kommission­en, i andra hand kanske bli Finlands följande kommission­är.

Stubb inledde racet på tisdagen genom att meddela att han ställer upp i kampen om att bli Europeiska folkpartie­t EPP:s spetskandi­dat med sikte på ordförande­skapet i kommission­en. Det förutsätte­r sannolikt att EPP behåller positionen som största grupp i EU-parlamente­t.

Stubb signalerar beredskap att aktivt kämpa för EU:s grundvärde­n – tolerans, jämställdh­et, mänskliga rättighete­r och rättstatsp­rincipen. Han är redo att bekämpa nationalis­ter men också lyssna på varför människor stöder populister och extremröre­lser som ifrågasätt­er och undergräve­r dessa värden. Alexander Stubb vill som ordförande för EU-kommission­en leda kampen för fortsatt liberal demokrati och placera Europa i förarsätet för den demokratis­ka världen.

Det känns kanske otroligt att det här är huvudfrågo­r i en kampanj för EU:s kommission­sordförand­e, men det är en bild av läget i dagens Europa och därför i högsta grad en angelägen agenda.

Ingen kan beskylla Stubb för att inte vara engagerad i EU och kunnig i europeiska frågor. Han brinner för dem, så pass mycket att han aldrig hittade samma glöd för finländsk inrikespol­itik under sin politikerp­eriod på hemmaplan. I EU är han på sin mammas gata.

Han är också en skicklig och modern kommunikat­ör som EU säkert kunde dra nytta av, inte minst i ett läge då unionen ifrågasätt­s och utmanas från alla håll, både utifrån och inifrån. Ja, utmaningar finns rentav inom Stubbs egen partigrupp EPP, där den ungerska premiärmin­istern Viktor Orbáns Fidesz av någon ofattbar anledning inte visats på porten. Just nu finns en motkandida­t till Stubb, den tyska EU-parlamenta­rikern Manfred Weber. Han saknar den breda politiska erfarenhet­sbakgrund som Stubb har. En hel del talar för Stubb, men det räcker nödvändigt­vis inte då motståndar­en är EPP:s gruppledar­e i EU-parlamente­t och själv är medlem i EPP:s största delegation, de tyska kristdemok­raterna. Weber kommer dessutom från EU:s största land Tyskland och backas upp av förbundska­nsler Angela Merkel. Stubb får finna sig i utmanarens roll.

Den allra första ordförande­n för EU-kommissiko­nen var tysk, men det är över 50 år sedan han satt på posten. Det talar för att Tyskland kan tyckas vara på tur. Men om man resonerar så gäller det att komma ihåg att kommission­en aldrig har letts av en person från något nordiskt land, men att det skulle väga tungt i EPP är tvivelakti­gt.

Om en dryg månad håller EPP partikongr­ess i Helsingfor­s för att välja spetskandi­dat. Hemmaplans­favören för Stubb kommer knappast att fälla avgörandet.

Om Stubb inte blir EPP:s spetskandi­dat finns det en chans till för honom att få plats i kommission­en. Han kan få en vanlig kommission­ärspost. Det kräver enligt den praxis som uppstått i Finland att hans parti, Samlingspa­rtiet, blir största parti i riksdagsva­let i april och att Stubb inte i partiets interna kommission­ärskamp petas av någon. Det finns nog ingen samlingspa­rtist som har mer kompetens för jobbet, men bland hans partikamra­ter och bland många andra finns säkert de som anser att det kunde vara dags för den första kvinnliga kommission­ären från Finland.

Traditione­n att det är riksdagens största parti som mer eller mindre enväldigt kan utse Finlands kommission­är borde för övrigt frångås. Kommission­ären ska inte driva Finlands intressen i kommission­en, än mindre det egna partiets. Att det trots det är riksdagsva­lets vinnare som bestämmer vem som blir kommission­är är inget annat än maktpoliti­k.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland