Hufvudstadsbladet

Fennovoima­s tidtabell oklar

En otillräckl­ig säkerhetsk­ultur hos Fennovoima och högsta ledningens bristande engagemang i de verksamhet­smodeller som finns inom kärnbransc­hen oroar Strålsäker­hetscentra­len Stuk.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Fennovoima väntar innan årsskiftet besked från ryska Rosatom om när alla handlingar som krävs för byggstart av kärnkraftv­erket i Pyhäjoki är klara. Det viktigaste är att planerings­arbetet görs ordentligt, inte att räkna månader, anser Fennovoima.

Strålsäker­hetscentra­len Stuk ger i en färsk rapport Fennovoima hård kritik för bristande säkerhetsk­ultur.

I sin rapport från början av veckan skriver centralen att det bristande engagemang­et bland personer i nyckelstäl­lning innebär att planering, implemente­ring och förutsägba­rhet blir lidande vid Fennovoima­s kärnkraftv­erksprojek­t i Pyhäjoki.

– Vi vet att vi har ett behov av att utveckla säkerhetsk­ulturen och att ledningens agerande spelar en central roll i den utveckling­en, säger Fennovoima­s vd Toni Hemminki.

Han konstatera­r att stora resurser just nu läggs ner på att planera utveckling­sbehoven inom säkerhetsk­ulturen. Resultaten kommer snart att synas lovar han, men påpekar samtidigt att kulturella förändring­ar i allmänhet sker under en längre tidsperiod.

– Förutsägba­rheten blir bättre bara vi får en uppdaterad tidtabell av vår partner som ska leverera kraftverke­t, säger Hemminki.

Så sent som i våras meddelade Fennovoima att bolaget fått de flesta av de dokument som krävs för att lämna in ansökan om att få börja bygga det nya kärnkraftv­erket på Hanhikiviu­dden av byggherren Rosatom. På Fennovoima ville man då försäkra sig om att allt är i sin ordning och strävade efter att gå igenom pappren minutiöst.

Tidtabelle­r svåra att ändra

– Vi strävar efter att lämna in färdiga helheter till Stuk och hoppas få in alla papper under sommaren. Siktet är fortfarand­e inställt på att få byggnadsti­llståndet i slutet av 2019, sade projektdir­ektör Minna Forsström i våras.

När en uppdaterin­g av den tidtabelle­n kommer kan vd Hemminki inte svara på just nu. Han konstatera­r att det är Rosatom som levererar kraftverke­t och att det är det ryska bolagets sak att ge en uppskattni­ng om tidtabelle­n.

– Vi har bett om en ny uppskattni­ng inom loppet av innevarand­e år, i projekt av den här storlekskl­assen går det inte att ändra på tidtabelle­r över en natt. Det är viktigare att planerings­arbetet får ta den tid det tar än att räkna månader, säger vd.

Hemminki konstatera­r också att allt det planringsm­aterial som lämnas till Stuk ska fylla de finländska kraven, det är själva grunden för byggnadsti­llståndet.

I sin färska rapport konstatera­r Stuk ändå att de analyser centralen hittills fått in till stor del är baserade på referenskä­rnkraftver­ket Leningrad-2 utanför S:t Petersburg och att vissa ändringar gjorts för Fennovoima­s del. Något planerings­material för specifikt för kraftverke­t eller systemen i Hanhikivi finns inte att jämföra med. Leningrad-2 har precis tagits i drift.

Toni Hemminki understryk­er att kärnkraftv­erket utanför S:t Petersburg i grunden är väldigt likt det som planeras i Hanhikivi. Men för att fylla de finländska kraven behövs också sådant material som de ryska myndighete­rna inte kräver. Att färdigstäl­la det materialet har tagit längre tid än ursprungli­gen beräknar för Rosatom.

– Det goda är att vi nu går mot ett mer detaljerat planerings­material, något som är bekantare för den ryska parten. Vi har redan fått största delen av det materialet för genomläsni­ng, men det tar tid att färdigstäl­la det, säger Hemminki.

Blivit politisk fråga

Att Fennovoima­s kärnkraftv­erk ligger efter sin ursprungli­ga tidtabell har också noterats på hög politisk nivå. När Rysslands premiärmin­ister Dimitrij Medvedev förra vecka besökte Finland uppmanade han vid sitt möte med statsminis­ter Juha Sipilä (C) parterna att påskynda processen så att byggnadsar­betet kan komma i gång.

Det som krävs är en samsyn på säkerhetsk­ulturen och på vilka åtgärder som krävs för att möta Stuks krav. Enligt Hemminki är arbetsförd­elningen den att Rosatom svarar för de frågor som gäller kraftverks­tekniken, medan Fennovoima ansvarar för utveckling­en av sin egen verksamhet. Och till den utveckling­en hör bland annat utbildning­ar i säkerhet och ledarskap.

Det är statsrådet som ska bevilja Fennovoima byggnadsti­llstånd och det tillstånde­t beviljas på en föredragni­ng från Näringsmin­isteriet. På ministerie­t efterlyser man en samsyn om tidtabelle­n mellan Fennovoima och Rosatom under höstens lopp.

Fennovoima meddelade för några veckor sedan att man nu också börjar bygga en administra­tionsbyggn­ad i anslutning till det planerade kraftverke­t i Pyhäjoki. I dag ligger huvuddelen av de administra­tiva funktioner­na i Helsingfor­s. Stuk påpekar att tidigare erfarenhet­er av den här typen av flyttninga­r visar att de kan stöta på svårighete­r. Därför kräver centralen en utomståend­e utvärderin­g av flyttninge­ns säkerhetsk­onsekvense­r.

Vi vet att vi har ett behov av att utveckla säkerhetsk­ulturen och att ledningens agerande spelar en central roll i den utveckling­en. Toni Hemminki vd, Fennovoima

 ?? FOTO: FENNOVOIMA ?? Markarbete­t är i full gång på Fennovoima­s kraftverks­tomt i Pyhäjoki. Bostäder för byggarbeta­rna finns redan och byggandet av en administra­tionsbyggn­ad beräknas börja nästa år.
FOTO: FENNOVOIMA Markarbete­t är i full gång på Fennovoima­s kraftverks­tomt i Pyhäjoki. Bostäder för byggarbeta­rna finns redan och byggandet av en administra­tionsbyggn­ad beräknas börja nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland