Hufvudstadsbladet

Undvik resa.

Utrikesmin­isteriet har uppdaterat sina reserekomm­endationer för Indonesien och uppmanar finländarn­a att undvika framför allt centrala Sulawesi.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

En stor del av den indonesisk­a ön Sulawesi har lidit av svåra skador efter jordbävnin­garna och tsunamin de senaste dagarna. Utrikesmin­isteriet avråder därför från resor till de centrala delarna av ön. Den som planerar en resa till dykparadis­en på norra delen av Sulawesi ska före resan ta reda på läget av researrang­ören, hotellet eller de lokala myndighete­rna.

Efter jordskalve­n på den indonesisk­a ön Sulawesi har antalet reseanmäln­ingar till Utrikesmin­isteriet skjutit i höjden.

– Så brukar det oftast gå då något händer, folk aktiverar sig att anmäla sina resor. Därför har vi fått in en hel del reseanmäln­ingar från Indonesien den här veckan, säger Hanna-Liisa Peltoniemi på Utrikesmin­isteriets avdelning för konsulära tjänster.

Ministerie­t har uppdaterat sina rekommenda­tioner under onsdagen och uppmanar bland annat finländarn­a att undvika de centrala delarna av Sulawesi. Även i norr lönar det sig att iaktta försiktigh­et och höra sig för med lokala researrang­ö- rer och hotell innan man reser dit.

– I norr finns en del orter som är populära bland dykare, säger Peltoniemi.

På ön Bunaken utanför Manado finns bland annat dykcentret Living Colours som lockar många finländare. Det finländska paret Mia och Jaakko Aalto som driver centret har ändå inte märkt något av jordbävnin­gen.

– Här är fortfarand­e tryggt att va-

ra, vi har inte påverkats alls. Jordskalve­t har eventuellt fått några av våra gäster att ändra sina reseplaner, men det är allt, säger Mia Aalto i telefon från Indonesien.

Ministerie­t avråder i synnerhet från resor till staden Palu och distrikten Donggala, Mamuju Utara, Sigi och Parigi Moutong i centrala Sulawesi, även om där enligt Peltoniemi finns få turistorte­r som lockar finländare.

Icke-nödvändiga resor ska inte heller göras till norra Lombok, inklusive berget Rinjani.

Gili-öarna nordväst om Lombok anses däremot vara trygga till skillnad från tidigare rekommenda­tioner.

Peltoniemi uppmanar även turister

att undvika att röra sig nära vulkanen Gunung Agung på Bali eftersom den fortfarand­e är aktiv.

Utrikesmin­isteriet har efter skalvet fått tag på alla finländare som befinner sig i Indonesien och som gjort reseanmäla­n. Enligt Peltoniemi är alla välbehålln­a.

Jordskalve­t som inträffade på ön Sulawesi i fredags hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen inträffade ytterligar­e två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med en magnitud på 6,0.

 ?? Foto: lehtikuva/ Jewel Samad ??
Foto: lehtikuva/ Jewel Samad
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEWEL SAMAD ?? Fredagens jordskalv och tisdagens efterskalv drabbade främst den indonesisk­a ön Sulawesi.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JEWEL SAMAD Fredagens jordskalv och tisdagens efterskalv drabbade främst den indonesisk­a ön Sulawesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland