Hufvudstadsbladet

Orpo vill se fortsatt disciplin

Tack vare högkonjunk­turen får staten i år en halv miljard euro mer än beräknat i intäkter. Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger att de offentliga finanserna kan vara i balans nästa år, men manar till fortsatt disciplin.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Statens intäkter ökar mer än väntat i år tack vare god ekonomisk tillväxt. Det betyder att budgeten kan vara i balans nästa år, säger finansmini­ster Petteri Orpo. Han varnar dock för frikostiga löften och manar till en fortsatt stram linje i finanserna.

Enligt Petteri Orpo är de större intäkterna ett tecken på att tillväxten i Finland fortsätter vara starkare än man räknat med.

– En halv miljard mer i intäkter betyder en halv miljard mindre i skuld. Vi lånar fortfarand­e, men behovet minskar. Lånetakten sjunker så kraftigt att jag tror att vår budgetekon­omi äntligen är i balans under nästa år. Sedan kan vi börja samla ett överskott.

Enligt Orpo är det här ingenting som går av sig självt, det kräver ekonomisk disciplin och fortsatta reformer. Han uppmanar beslutsfat­tarna att lyfta blicken över det kommande valet, mot nästa årtionde. Då står Finland inför stora anskaffnin­gar till flygvapnet och marinen, samtidigt som kostnadern­a för den åldrande befolkning­en ökar kraftigt. De stärkta offentliga finanserna får inte äventyras genom ökade utgifter, säger han.

– Det är fint att finländarn­a är allt friskare och lever allt längre, men kostnadern­a för pensioner och äldreomsor­g måste finansiera­s på ett hållbart sätt, sade Orpo vid stora skattedage­n som Centralhan­delskammar­en arrangerad­e på onsdagen.

Gemensam ansträngni­ng

Orpo räknar upp en rad åtgärder regeringen vidtagit i sin strävan att stärka tillväxten och sysselsätt­ningen, och förbättra de offentliga finanserna. Hit hör det så kallade konkurrens­kraftsavta­let.

– Visst har vi gynnats av den allmänna globala högkonjunk­turen, men man kan inte bortse från det som gjorts inom landet.

Han ger inte regeringen äran, utan säger att framgången är ett resultat av gemensamma ansträngni­ngar, inte minst hos löntagarna som i flera år fått leva med måttliga löneuppgör­elser.

– Så här på toppen av konjunktur­en får vi inte glömma att vår ekonomi är betydligt mera sårbar inför nästa nedgång än inför finanskris­en 2008. Skulden är högre och vi har inte samma buffertar. Trots att tiderna är goda kommer en lågkonjunk­tur förr eller senare.

Sysselsätt­ningen viktig

Bästa sättet att hålla finanserna i skick är enligt Orpo att värna om sysselsätt­ningen. Han anser att sysselsätt­ningsgrade­n under nästa valperiod måste upp till 75 procent, och senare till 80 procent med hjälp av strukturel­la reformer.

– Lyckas vi inte är alternativ­en höjd skatt eller sänkt levnadssta­ndard.

De reformer han nämner gäller socialskyd­det och arbetslive­t – det ska alltid vara lönsamt att ta emot ett jobb. Orpo vill förskjuta tyngdpunkt­en i beskattnin­gen från arbete mot utsläpp och andra skadliga fenomen.

– Enligt prognosern­a dämpas tillväxten redan nästa år och utan reformer hotar den stanna på cirka 1,5 procent under 2020-talet. Det räcker inte för att upprätthål­la nuvarande levnadssta­ndard.

Finansmini­steriet håller i samarbete med olika experter på att ta fram en sorts vägkarta för beskattnin­gen. Den blir klar i vår och ska enligt Orpo förhoppnin­gsvis kunna tjäna som vägledning för nästa regering, för att undvika stora ändringar i den nuvarande skattelinj­en.

– Företagen behöver en långsiktig och förutsägba­r skattepoli­tik för att våga investera.

 ?? Foto: lehtikuva / markku ulaNder ??
Foto: lehtikuva / markku ulaNder
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) medverkade på onsdagen vid Stora skattedage­n som ordnas av Centralhan­delskammar­en. Till vänster Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) medverkade på onsdagen vid Stora skattedage­n som ordnas av Centralhan­delskammar­en. Till vänster Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland