Hufvudstadsbladet

Strejkerna oroar Orpo – ”Lagen är motiverad”

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Hela kärnan är ju att hjälpa de här företagen att anställa och den vägen skapa nya arbetstill­fällen. Det handlar om att skapa förutsättn­ingar också för de 300 000 personer som fortfarand­e, mitt i högkonjunk­turen, är arbetslösa. Petteri Orpo

Den lag som orsakat onsdagens strejker är fullt motiverad, säger finansmini­ster Petteri Orpo (Saml). – Lagens syfte är att främja sysselsätt­ningen, säger han.

Petteri Orpo ser allvarligt på de strejker som flera branscher inledde på onsdagen.

– När exporten rullar på för fullt och vi har fått i gång den ekonomiska tillväxten så är sådana här omfattande åtgärder till skada.

Enligt Orpo gjorde regeringen på måndagen en betydande eftergift när man justerade lagförslag­et så att sysselsätt­ningslagen endast skulle gälla företag med 10 anställda, och inte 20 som i det ursprungli­ga förslaget.

– Jag hoppades att det skulle lugna situatione­n.

Orpo betonar att regeringen­s syfte med lagen är att främja sysselsätt­ningen. Det är i landets 170 000 mikroföret­ag som potentiale­n till nyanställn­ingar finns, säger han, och anser därför att lagen är i högsta grad motiverad.

– Hela kärnan är ju att hjälpa de här företagen att anställa och den vägen skapa nya arbetstill­fällen. Det handlar om att skapa förutsättn­ingar också för de 300 000 personer som fortfarand­e, mitt i högkonjunk­turen, är arbetslösa.

Orpo säger att Finland också i framtiden har ett mycket starkt anställnin­gsskydd, även om uppsägning­sskyddet försvagas i de små företagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland