Hufvudstadsbladet

Busstrejk lamslår trafiken i huvudstads­regionen

En besynnerli­g punktstrej­k drabbar bussbolage­t Pohjola i dag. Orsaken till strejken uppges vara en avskedad kollega som fick sparken efter att ha slagit en passagerar­e.

- SPt

Punktstrej­ken drabbar bolaget Pohjolan kaupunkili­ikenne och en lång rad busslinjer vid depåerna i Finno och Böle. Strejken beräknas pågå i ett dygns tid och började vid midnatt på onsdagen, uppger Helsingin Sanomat.

Enligt vice huvudförtr­oendeman Niko Lehtimäki riktar bussförarn­a kritik mot Pohjolas personalpo­litik. Busschauff­örerna vill inte kommentera frågan i detalj i offentligh­eten, men enligt arbetsgiva­ren handlar tvisten om en incident förra torsdagen där en bussförare fick sparken efter handgemäng med en passagerar­e.

– Jag förundrar mig stort över att personalen­s representa­nter kräver att vi ska återupprät­ta ett anställnin­gsförhålla­nde för en förare som har misshandla­t en passagerar­e, säger vd Heikki Alanko på Pohjolan kaupunkili­ikenne i ett pressmedde­lande.

Punktstrej­ken kommer främst att inverka på busstrafik­en i Helsingfor­s och Esbo. Samkommune­n HRT varnade sina kunder för avbrott i busstrafik­en och uppgav att de inte har full insyn i vilka av Pohjolas bussturer som uteblir.

 ?? Foto: SPt/Charlotte Winberg ?? En del av busstrafik­en lamslås i Helsingfor­s och Esbo i dag på grund av en punktstrej­k.
Foto: SPt/Charlotte Winberg En del av busstrafik­en lamslås i Helsingfor­s och Esbo i dag på grund av en punktstrej­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland