Hufvudstadsbladet

Nobelprist­agaren hade för dåliga betyg

– Jag är chockad och nöjd. Chocken tar nog överhanden faktiskt, säger kemiprofes­sorn Gregory Winter, om att få Nobelprise­t. Han avslöjar också att hans betyg egentligen inte räckte för forskarutb­ildningen.

- TT/OLA WESTERBERG

Britten Gregory Winter har svårt att sortera känslorna när TT som första nyhetsmedi­um når honom på Trinity College i Cambridge. Nobelprise­t är varje forskares dröm, säger han.

– Den första chocken är ”jag hoppas att de valde rätt”. Nu kommer ju allt man gjort att uppmärksam­mas och diskuteras och folk kommer att säga: ”han borde inte ha fått det”, och andra att ”jo, det borde han faktiskt”.

Winter beskriver känslan att få priset genom att citera en annan Nobelprist­agare, fysikern César Milstein, som snubblade på orden när han belönades 1984. När BBC ställde samma fråga svarade Milstein: ”Jag måste gå ut och ta en lypa frisk nuft” (”get a fresh of breath air”).

Karriären kunde ha blivit helt annorlunda för Winter, berättar han.

– Mitt sista år i Cambridge gjorde jag inte särskilt bra ifrån mig på examenspro­ven, så det var fullt möjligt att jag inte skulle bli forskare, säger Winter.

Betyget han fick var normalt sett inte bra nog för att bli antagen till forskarutb­ildningen, men den unge Winter kom in på undantag. Universite­tet såg hans potential ändå och gav honom ett stipendium som kom att finansiera Winters doktorsexa­men.

– Jag var fast besluten att visa mina examinator­er att de hade fel och de som trodde på mig att de hade rätt.

För dagen slipper han nu ett styrelsemö­te i det företag han grundat baserat på sin forskning.

– Jag måste ringa dem och säga att jag inte kan delta. Jag tycker att jag kan förklara varför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland