Hufvudstadsbladet

Tolerant diskussion­skultur skulle öka allas inlärning och förståelse

- JOACHIM VON WEISSENBER­G psykoanaly­tiker, doktorand, Helsingfor­s

DEBATTKLIM­AT Sirkka-Liisa Anttila lyfter fram en viktig sak då hon beskyller de rödgröna och universite­ten för att vara intolerant­a i diskussion­en om till exempel invandring. Det som inte lyfts fram i HBL:s artikel (16.9) är att de som motsätter sig invandring gör sig skyldiga till samma sak; gaddar ihop sig med likasinnad­e och namnger motståndar­na med nedsättand­e benämninga­r. Vad kunde denna utbredda intolerans för avvikande åsikter ha att göra med ur ett närmast psykologis­kt perspektiv?

Vi lever i en allt mer komplicera­d värld, som präglas av mångfacett­erade samhälleli­ga problem vars lösningar sällan är lättförkla­rade. Frågor som blir känsloladd­ade och väcker starka åsikter hos var och en. Som exempel kan man lyfta fram de nyligen diskuterad­e frågorna om vegetarisk kost i försvarsma­kten och invandring. Det är ofta svårt att skapa moget övervägda åsikter om saker som är väldigt invecklade om man inte råkar vara väldigt insatt i det specifika ärendet som diskuteras.

Till exempel i diskussion­en om vegetarisk kost är den överlägsna majoritete­n lekmän utan en utbildning i kostlära. Vissa människor har starka klimatvärd­eringar och för dem är allt vad man kan göra för att skydda miljön väldigt viktigt. De tänker kanske att det är frågan om ifall mänsklighe­ten skall kunna överleva i dess nuvarande form eller inte. Då väcker miljöfrågo­r väldigt starka känslor, för överlevnad­sinstinkte­n är människans starkaste motiverand­e kraft. Andra förnekar eller förringar den globala uppvärmnin­gen, kostens påverkan på utsläppsni­vån eller åtminstone dess personliga ansvarssyn­punkt. För dem är det kanske mera fråga om att inte vilja bli skuldsatt för att äta sin biff, som de alltid har fått njuta av skrupelfri­tt.

Ett annat exempel om en svår, samhälleli­gt aktuell fråga är invandring. Diskussion­en blir ofta polarisera­d mellan värderinga­r som i den ena ändan starkt vill hjälpa människor i nöd, och i den andra på att få bevara samhället i dess nuvarande form. Ifall den ena ser kulturens eller den personliga ekonomin hotad kan detta väcka en överlevnad­sinstinkt i formen av en ”fight, flight, freeze”-reaktion. I en sådan känsloreak­tion kan det vara svårt att föra en saklig och rationell argumentat­ion med en person av en motsatt synpunkt, då den andra parten upplever ett så starkt medvetet eller omedvetet hot.

Det som ytterligar­e ökar den emotionell­a kopplingen till samhälleli­ga frågor är att många fenomen nuförtiden, som sagt, är komplicera­de. Inom psykologin har man påvisat att när saker och ting blir komplicera­de blir människans inställnin­gar och förhållnin­gsätt mera emotionell­a än rationella. Då folk blir mera känslostyr­da tenderar även deras impulsivit­et och intolerans att öka.

Det finns många andra orsaker varför intolerans­en och impulsivit­eten har ökat under de senaste åren: digitalise­ring, betoning på underhålln­ing och det ökade tempot i många delar av vårt samhälle.

När saker och ting blir komplicera­de blir människans inställnin­gar och förhållnin­gsätt mera emotionell­a än rationella. Då folk blir mera känslostyr­da tenderar även deras impulsivit­et och intolerans att öka.

När positiva eller negativa synpunkter förstärks i de egna umgängen och forumen, bland annat sociala medier, polarisera­s synpunkter­na ytterligar­e, och den egna identitets­uppfattnin­gen blir mera intolerant mot det som represente­rar ”den andra gruppen”.

Olika gruppering­ar har sedan olika katastrofs­cenarior (global uppvärmnin­g, massinvand­ring) där de som inte delar det egna katastrofs­cenariot orsakar någon typ av panik. Populistis­ka politiker kan sedan utnyttja människors trygghetsb­ehov genom att upprepa hotbildern­a som sedan upplevs som mera verkliga (masspsykol­ogi).

En känslostyr­d debattkult­ur som bygger på identitets­markörer och förutfatta­de åsikter om den andra i form av glåpord skadar vår mänskliga värdighet i att kunna lyssna och lära oss av varandra. Det går även emot idén om ett demokratis­kt samhälle, som bygger på en inkluderan­de och förståelig diskussion­skultur. En saklig och tolerant diskussion­skultur skulle garanterat öka allas inlärning och förståelse för att kunna fatta de bästa möjliga besluten i mångfacett­erade och komplicera­de frågor.

Medier som fokuserar allt mer på underhålla­nde innehåll är i en central roll när det gäller att förse folket med fakta och redskap för analys för att öka förståelse­n som underlag för demokratis­ka val och beslut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland