Hufvudstadsbladet

Finns det ett liv efter WTO?

- Affärsmaga­sinet Forum Christer K. Lindholm, nationalek­onom och ekonomikol­umnist.

Om WTO slutgiltig­t förlorar sin betydelse inom den internatio­nella handelspol­itiken finns det en stor risk för att skyddstull­ar och andra protektion­istiska åtgärder blir allt vanligare. Även om WTO:s mekanism för att lösa handelsdis­pyter är långt ifrån perfekt har det ändå hittills lyckats förebygga den onda cirkel av protektion­ism och motprotekt­ionism vi redan nu har fått se i USA:s handelsrel­ationer med såväl EU som Kina. Utan en sådan mekanism har enskilda länder som drabbas av protektion­istiska åtgärder inga andra alternativ än att antingen ta förlustern­a eller att ge igen med samma mynt.

För att WTO ska kunna återta huvudrolle­n på den handelspol­itiska scenen krävs således en hel del kompromiss­vilja av världens tre ekonomiska stormakter. För närvarande syns dessvärre inga tecken på en sådan försonligh­et, och därför är risken stor för att världsekon­omin först måste genomlida en period av handelspol­itisk turbulens innan tiden blir mogen för att återupprät­ta WTO-samarbetet.

Regeringen som leds av Juha Sipilä vill sitta på chauffören­s plats när d et gäller att förnya arbetslive­t – tyvärr till vilket pris som helst. Iltalehti Kreeta Karvala om att orsaken står att finna i att ett motsatsför­hållande mellan fackföreni­ngsrörelse och företagare antas gynna inte bara socialdemo­kraternas utan också den borgerliga regeringen­s valframgån­gar.

Om regeringen vill förändra arbetslive­t måste den göra det, och inte hela tiden backa. Ilta-Sanomat om att det nu är FFC som ställer krav medan regeringen gnäller samtidigt som folket från sidan följer med det groteska skådespele­t och arbetsmark­naden har blivit en gisslan i regeringen­s och fackföreni­ngsrörelse­n gräl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland