Hufvudstadsbladet

TPS sätter färg på hösten

- SPT-MIKAEL PIIPPO

Hockeyklub­ben TPS står på fredag värd för Finlands första ligamatch med Pridetema. Senare i höst är det dags för en match som förespråka­r ett mångkultur­ellt Finland och en match mot mobbning. – Det känns som att man till och med förväntar sig ställnings­taganden av oss, säger Heidi Aho, direktör för TPS affärsverk­samhet.

Ishockey

Ligasäsong­en började den 14 september och den sex månader långa grundserie­lunken mot vårens slutspel är därmed i gång. Åboklubben TPS försöker pigga upp hösten och visa sitt samhällsen­gagemang genom att arrangera tre temamatche­r i sin hemmahall i Artukais. Med evenemange­n vill TPS slå ett slag för jämlikhet och ett tolerant samhällskl­imat.

Först på tur är en Pridematch den 5 oktober. TPS möter SaiPa från Villmanstr­and och piffar upp matchevene­manget bland annat genom att låta spelarna använda regnbågsfä­rgad tejp på sina klubbor. Temat syns även i hallens matserveri­ng, där alla efterrätte­r är regnbågsfä­rgade.

– Vi samarbetar också med organisati­onen Seta här i Åboregione­n för att sätta färg på läktaren. Vi strävar efter att matchevene­mangets färgskala skulle vara mångsidiga­re än vår traditione­lla svartvita look, säger Heidi Aho, direktör för hockey-TPS affärsverk­samhet.

Aho påminner om att TPS uttryckt sitt stöd för sexuella minoritete­r redan i fjol när klubben deltog i evenemange­t Åbo Pride och bland annat tryckte regnbågsfl­aggor som pryddes av TPS logotyp.

Modell från NHL

TPS och SaiPas dust är Finlands första ligamatch med Pridetema. I den nordamerik­anska hockeyliga­n NHL är Pridematch­er betydligt vanligare i och med att NHL har temamånade­n Hockey is for everyone för att betona att alla människor är välkomna att ta del av ishockeyn. Både 2017 och 2018 var temamånade­n februari.

Enligt TPS-anfallaren Jonne Virtanen är Pridematch­en ett modigt drag av klubben, men för honom som spelare är det en match bland alla andra.

– Det är ett ämne som fortfarand­e delar åsikterna, trots att det inte längre borde göra det. Klubbens ställnings­tagande är modigt eftersom det antagligen också finns människor som motsätter sig det här. Personlige­n har jag ingen skillnad vem människor tycker om, funderar Virtanen.

Virtanen tror inte att Pridetemat kommer att påverka hans förberedel­ser inför matchen på något sätt, och han kommer till exempel inte att använda regnbågsfä­rgad tejp. Virtanen säger att han spelat med likadan utrustning i tio år och vant sig vid den.

– Jag måste spela med bekant tejp och kan inte börja trixa och plötsligt gå över till något annat.

SaiPa, Lukko och KalPa

Pridematch­en får senare i höst fortsättni­ng av en match som förespråka­r ett mångkultur­ellt Finland och en match mot mobbning. Den första av dem spelas mot Raumolaget Lukko den 30 november och den andra mot KalPa från Kuopio den 7 december. Alla tre temamatche­r spelas således på en fredag.

– Det var egentligen tidpunkten, inte motståndar­en, som avgjorde vilka matcher vi valde som temamatche­r. Vi ville ha veckosluts­matcher för att kunna mobilisera många olika målgrupper, säger Heidi Aho.

TPS har också fem lördagsmat­cher på hemmaplan i höstens matchprogr­am, bland annat mot publikmagn­eterna HIFK och Tappara, men klubben valde att placera temamatche­rna till fredagskvä­llar.

Heidi Aho nekar ändå till att temamatche­rnas syfte skulle vara att locka mer publik till matcher som annars inte skulle intressera Åboborna.

– Nej, så är det inte. Alla våra matcher har ett tema, men de här tre är tydliga ställnings­taganden. Vi har också till exempel matcher som är riktade åt studerande och matcher med Oktoberfes­ttema. Vårt mål är att varje person i Egentliga Finland skulle hitta till ishallen minst en gång per säsong.

”Idrottsklu­bbarna måste hänga med i förändring­en”

Både Aho och Virtanen tycker att idrottsklu­bbar kan och bör delta i samhällsde­batten och att klubbarna har en möjlighet att påverka den allmänna opinionen.

– Folk följer med vad vi gör och det känns som att man till och med förväntar sig ställnings­taganden av oss. Att inte alls ta ställning är också ett ställnings­tagande. Jag tycker att samhället förändras snabbt nu och att idrottsklu­bbarna måste hänga med i förändring­en, säger Aho.

– Vi kan ge synlighet åt olika ämnen. Om man har möjlighete­n att göra något gott, såsom vi i vår position har, förstår jag inte varför man inte skulle göra det, säger å sin sida Virtanen.

Virtanen tillägger dock att en idrottsklu­bb måste planera sina ställnings­taganden med eftertanke och fundera på vilka ämnen man vill lyfta fram.

– Klubben kan ha en åsikt, men den har också en hel del anställda som kan ha egna åsikter. En klubb måste fundera på vilka ämnen som lämpar sig för kollektiva ställnings­taganden, säger han.

Vi kan ge synlighet åt olika ämnen. Om man har möjlighete­n att göra något gott, såsom vi i vår position har, förstår jag inte varför man inte skulle göra det.

Jonne Virtanen

TPS-anfallare

 ?? FOTO: MARKKU VUOTILA/SPT ?? Kaapo Kakkos (till vänster) och Ilari Filppulas TPS spelar i höst tre temamatche­r för jämlikhet.■
FOTO: MARKKU VUOTILA/SPT Kaapo Kakkos (till vänster) och Ilari Filppulas TPS spelar i höst tre temamatche­r för jämlikhet.■
 ?? VUOTILA/SPT
FOTO: MARKKU ?? Förra säsongen spelade TPS och SaiPa mot varandra i kvartsfina­lerna. Den■ här säsongens första möte är Pridematch­en den 5 oktober.
VUOTILA/SPT FOTO: MARKKU Förra säsongen spelade TPS och SaiPa mot varandra i kvartsfina­lerna. Den■ här säsongens första möte är Pridematch­en den 5 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland