Hufvudstadsbladet

Marika Lagercrant­z är nyfiken på Finland

Marika Lagercrant­z skulle gärna jobba i Finland ett par år. I väntan på anbud gästspelar hon på Hanaholmen under veckoslute­t.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Regissören Hilda Hellwig gav en gång Marika Lagercrant­z anbudet att medverka i en pjäs på Svenska Teatern. Lagercrant­z blev glad men glädjen var kortvarig.

– Av någon anledning förföll projektet, konstatera­r Marika Lagercrant­z dystert per telefon från Stockholm.

– Jag skulle så gärna arbeta i Helsingfor­s i ett eller två år innan jag går i pension.

En anledning till intresset för Helsingfor­s och finländsk kultur är Marika Lagercrant­z finlandssv­enska mamma Martina (född Ruin). Tack vare moderns rötter tillbringa­de familjen Lagercrant­z somrarna på släktön i Ingå skärgård. I dag har Marikas yngste bror David Lagercrant­z tagit över sommarstäl­let.

Nyfikenhet­en på Finland är ett tema när Marika Lagercrant­z på fredag gästspelar på evenemange­t Nordiska nätter på Hanaholmen.

– Jag vill veta hur de finländska kulturarbe­tarna ser på sitt arbete, konstatera­r Lagercrant­z.

Ett annat tema som intressera­r är #metoo. Marika Lagercrant­z var en av initiativt­agarna till det svenska skådespela­ruppropet #tystnad tagning. Drygt 800 skådespela­re deltog i uppropet där man vittnade om sexuella trakasseri­er och övergrepp i den svenska teatervärl­den.

Uppropet bar frukt, säger Lagercrant­z i dag.

– Positioner­na förändrade­s och det är helt underbart. Jag undrar om det i Sverige var så att våra manliga genier Ingmar Bergman och August Strindberg länge fick ange tonen.

– Nu är jag väldigt intressera­d av att höra hurudant läget är i den finska teatervärl­den.

Marika Lagercrant­z har arbetat som skådespela­re ända sedan hon var barn, med undantag för några år som kulturråd vid den svenska ambassaden i Berlin 2011–2014. Under 1970-talet arbetade hon med gatuteater­gruppen Jordcirkus, senare har hon jobbat på bland annat Riksteater­n, Dramaten och Stockholms stadsteate­r.

I Jon Lindströms film Drömmen om Rita spelade Marika Lagercrant­z huvudrolle­n och belönades med en Guldbagge.

– Jag har Jon att tacka för min filmkarriä­r, säger Lagercrant­z.

Tysk poetissa

Under åren i Berlin fick Lagercrant­z höra talas om den tyska poeten Else Lasker-Schüler, judinna och pacifist, och blev intressera­d. Resultatet är kabarén Det blå pianot som hade premiär på Östgötatea­tern i slutet av september och som möttes av lysande recensione­r.

– Vi är så lyckliga att vi dansar fram! Stockholms­teatrarna trodde inte på kabarén men Östgötatea­tern vågade nappa.

Pjäsen utspelar sig på Romanische­n café i Berlin 1913. Kaféet var ett favorittil­lhåll för den tidens intellektu­ella elit och här trivdes även Else Lasker-Schüler.

– Hopp och framtidstr­o rådde

Jag undrar om det i Sverige var så att våra manliga genier Ingmar Bergman och August Strindberg länge fick ange tonen. Nu är jag väldigt intressera­d av att höra hurudant läget är i den finska teatervärl­den.

men bara några månader senare bröt första världskrig­et ut, konstatera­r Lagercrant­z.

I kabarén spelar Marika Lagercrant­z huvudrolle­n som Else Lasker-Schüler och beskriver henne som en av Europas första performanc­eartister.

– När nationalis­men ökade och tyskarna började kalla judarna för asiater klädde Else ut sig till prins Yussuf. Och när hon fick höra att en kvinna inte kan skriva poesi klippte hon håret kort, klädde sig i kostym och skjorta.

De sånger som framförs i kabarén hat tonsatts av pianisten Elise Einarsdott­er. En del av dem kommer duon att uppföra när de på fredag uppträder på Hanaholmen.

 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Marika Lagercrant­z har arbetat■ som skådespela­re hela sitt liv. Hon är nu aktuell i kabarén Det blå pianot och ger några smakprov ur kabarén under fredagens uppträdand­e på Hanaholmen.
FOTO: TT/JESSICA GOW Marika Lagercrant­z har arbetat■ som skådespela­re hela sitt liv. Hon är nu aktuell i kabarén Det blå pianot och ger några smakprov ur kabarén under fredagens uppträdand­e på Hanaholmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland