Hufvudstadsbladet

Cecilia Damström skriver första finlandssv­enska skoloperan

Librettist är Monica Vikström-Jokela, som tillsamman­s med Damström skrev succéopera­n Dumma kungen.

- WILHELM KVIST

Skoloperan Djurens planet görs som ett samarbete mellan elever i årskursern­a 3–6 och profession­ella sångare och musiker som Nationalop­eran har engagerat. Operan får sin urpremiär i Almisalen i mars 2019 och skall därefter sättas upp runtom i de finlandssv­enska skolorna.

Djurens planet är den första skoloperan som Nationalop­eran gör på svenska och den produceras med stöd av de finlandssv­enska fonderna.

– I huvudrolle­n ses mezzosopra­nen Joy och hunden Jack som försöker få kontakt med andra barn, men är så upptagna av att lägga ut videor på Youtube att det inte lyckas. Mezzosopra­nen förlöjliga­r och förödmjuka­r sin hund i de sociala medierna för att få flera gillningar och följare, men ju mera berömmelse hon får, desto mera medveten blir hon om sitt tyngande ansvar, säger Cecilia Damström som tonsätter operan.

Synopsis och libretto bygger på en workshop som hölls i Åshöjdens skola i våras, där eleverna fick komma fram med sina känslor, tankar och önskningar om den blivande operans ämnen. Eleverna listade framför allt fyra viktiga teman – familj, vänner, djur och natur samt musik – som alla kommer att tas upp i operan.

Djurens planet är den andra operan som Damström skriver tillsamman­s med Monica Vikström-Jokela. Den kan alltså ses som en uppföljare till succén Dumma kungen, som beställdes och sattes upp av Musikinsti­tutet Kungsvägen i fjol höstas och som fick pris som årets barnopera på den första Ainogalan tidigare i år.

Vilka skillnader och likheter finns det mellan verken? – En skillnad är att Djurens planet är skriven för en mindre besättning och mindre orkester. Det

ställer också speciella krav på materialet att stämmorna inte får vara för svårsjungn­a för barnen, det här är ju en föreställn­ing som är tänkt att leva i flera år. En skillnad är också att Dumma kungens längd var 65 minuter, medan den här är tänkt att kunna spelas på 40 minuter inom ramen för en lektion.

– Men det finns också likheter. Acceptans, tolerans och mångfald är ett budskap som förenar båda två, säger Damström.

Hon prisar också samarbetet med Monica Vikström-Jokela.

– Det har varit jättelätt att jobba med Monica, för hennes texter blir genast som musik för mig.

Djurens planet är skriven för tre profession­ella sångare, en barnkör och två musiker som trakterar elgitarr och elpiano. I rollerna alternerar Hedvig Paulig och Saara Kiiveri, Elli Vallinoja och Katariina Heikkilä samt Tiitus Ylipää och Riku Pelo.

Regissör är Martina Roos och för scenografi och kostym svarar Anna Kontek.

 ?? FOTO: MARTHE VEIAN ?? Cecilia Damström skriver musiken■ till den första finlandssv­enska skoloperan.
FOTO: MARTHE VEIAN Cecilia Damström skriver musiken■ till den första finlandssv­enska skoloperan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland