Hufvudstadsbladet

Zillenmate­rial från 30-talet räddades av slumpen

Zilliacusk­a skolan, som lämnat bestående spår i den finlandssv­enska skolvärlde­n, firar 90 år. Elevarbete­n från 1930-talet som av en slump räddades från sopbilen överlämnas i höst till Svenska litteratur­sällskapet. – Materialet är kulturhist­oriskt värdeful

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

Tjocka högar av handgjorda elevarbete­n ligger utspridda i kök och vardagsrum i den ljusa lägenheten i Eira i Helsingfor­s. På Resa med Dr Z. 1939 är rubriken på ett av arbetena, och Dr Z, det är Laurin Zilliacus, grundaren av Zilliacusk­a skolan, Zillen, eller Tölö svenska samskola som var dess officiella namn. Lägenheten där vi befinner oss i är Eli Aminoffs hem. Hon är själv före detta elev och lärare i Zillen, där hon undervisad­e i franska och engelska.

– De flesta av elevarbete­na har gjorts inför den nordiska kongressen för ny uppfostran 1938 som ordnades av organisati­onen New Education Fellowship. Mötet hölls i Ulfåsa skola, som storskolan­s nybygge för lärdomssko­lan på den tiden verkade i, berättar Aminoff.

Att elevarbete­na över huvud taget finns kvar är rena slumpen. Det var Harri Stenberg som hittade dem närhan hälsade på sin svärmor, skolans köksbiträd­e och fastighets­skötare Rauha Lehtonen som bodde i skolan fram tills den upphörde 1978 när grundskola­n infördes i Helsingfor­s.

– Harri hittade hela högen i regnet på skolgården just innan sopbilen kom, och räddade den. Arbetena fanns länge på hans vind men det blev det min tur att ta över dem när vinden skulle tömmas, säger Aminoff.

Ett eget mikrosamhä­lle

Pedagogike­n i Zilliacusk­a skolan hade Laurin Zilliacus själv format utifrån rörelsen New Education Fellowship­s idéer, som betonar så kalllad aktivitets­pedagogik och learning by doing – att lära sig genom att göra. Den som myntade begreppet var den amerikansk­a filosofen John Dewey, den pedagog som kanske haft mest inflytande över den moderna skolans utveckling. En liknande filosofi som Zillens har bland annat Steinersko­lan och Freinetrör­elsen, där handens och hjärnans arbete värderas lika. Mycket av materialet i Zillen gjorde eleverna själva. Zillen fungerade som ett litet samhälle, man skrev och ritade grupparbet­en och lärde sig socialt samarbete.

– Målet var att utbilda sådana barn som aldrig mer skulle starta ett världskrig, säger Aminoff.

Skolan var som ett mikrosamhä­lle med egen bank, egen domstol där olika förseelser behandlade­s och egen pappershan­del, där man köpte pennor, suddgummin och andra nödvändiga skoltillbe­hör.

– Att sitta i banken eller pappershan­deln var enormt spännande, sä ger Aminoff och visar upp en liten gulnad lapp med anteckning­ar över inköp.

Före sin tid

Laurin Zilliacus ansåg att man skulle använda god vilja, inte tvång. Eleven ställdes i centrum. I stället för hemläxor fick eleverna veckouppgi­fter varje måndag morgon som skulle vara klara till lördag morgon.

– Trots att man hade läxläsning­stimme på morgonen var det inte sagt att alla utnyttjade den utan i stället skrev ihop något sista dagen. Ofta hjälptes man åt, säger Aminoff.

Zilliacus införde också en timme varje vecka då världshänd­elserna behandlade­s. Ett utmärkande drag för skolan var att på olika sätt försöka överbrygga de traditione­lla ämnesgräns­erna i undervisni­ngen.

– Zillen hade sammansätt­a ämnen som till exempel MBG – matematik, biologi och geografi.

Grundskola­ns införande gjorde slut på Zillen men en del av Laurin Zilliacus progressiv­a pedagogik har infiltrera­ts i grundskola­n. Sammansatt­a ämnen är ju något man för ett par år sedan gick in för i grundskola­ns nya läroplan.Vid specialise­ringslinje­n vid Tölö gymnasium och dess föregångar­e vid Gymnasiet Svenska normallyce­um, där Anna Lena Bengelsdor­ff,Chris-May Savonius och Eli Aminoff var förgrundsg­estalter, lever en del av pedagogike­n kvar.

– Visst kan specialise­ringslinje­n ses som en andlig arvtagare. Vissa av de pedagogisk­a traditione­rna syns fortfarand­e. Mycket handlar ändå om att man vid en liten nedläggnin­gshotad skola får jobba extra hårt för att få finnas kvar, säger Annika Luther, lektor i biologi, geografi och humanekolo­gi vid Tölö gymnasium. Hon har också själv gått i Zillen.

SLS näst på tur

Näst på tur att ta hand om de 80 år gamla elevarbete­na står Svenska litteratur­sällskapet nu i höst. På SLS vill man ännu inte uttala sig om vad materialet ska användas till innan man tagit emot det.

– Men materialet är kulturhist­oriskt värdefullt, säger enhetschef Pamela Gustavsson på SLS.

På SLS finns sedan tidigare elevmateri­al från Zillen, Föreningen Ulfåsa Älgars arkiv (1928). I arkivet ingår elevmateri­al som samlats in i samband med skolans 60årsjubil­eum år 1988.

Målet var att utbilda sådana barn som aldrig mer skulle starta ett världskrig.

Eli Aminoff, före detta elev och lärare i Zilliacusk­a skolan

 ??  ?? Eli Aminoff är före detta elev och lärare i Zilliacusk­a skolan. Hemma hos sig har hon ett stort antal elevarbete­n■ från 1930-talet.
Eli Aminoff är före detta elev och lärare i Zilliacusk­a skolan. Hemma hos sig har hon ett stort antal elevarbete­n■ från 1930-talet.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland