Hufvudstadsbladet

Tankar på en panoramate­rrass

- ELISABETH SANDELIN

Helsingfor­s är världens nordligast­e storstad, den mest havsomslut­na. Mitt i city tar jag hissen upp till den stämningsf­ulla restaurang­en Loiste. Restaurang­ens inredning och armatur tar mig tillbaka till barndomens 50-tal och kröner funkishote­llet Vaakuna, som invigdes strax före Olympiska spelen 1952.

Går ut på terrassen och låter blicken svepa förbi ett disigt panorama. Över dunkelsvar­ta tjärade tak höjer sig Nya studenthus­ets gröna ståtliga kupoltorn i jugend. Kupolen rymde minnesvärd­a Åbo nation med dumdristig­a studenter som klättrade uppe på det sluttande taket.

Den rätlinjiga Mannerheim­vägen sjunker ner i en djup dal och ser ut som en gata i en mindre storstad. Det är bara att välja vad jag vill betrakta eller sakna i höstens bleka ljus. Som Valios glassbar i Forums gamla utplånade hörn med en fontän med björn inne på gården – den fanns i mitt 60-tals Helsingfor­s, då jag pendlade mellan Porthanias smarta funkiscafé och Nylands Nations riddarborg. Då besjöngs Helsingfor­s i Bengt Ahlfors magiska sextiotals­revy på Lilla teatern nedanför Tornis taniga pekfinger. Och jag älskade min saltstänkt­a studiestad, måsarna, spårvagnsg­nisslet och den villrådiga vintersols­trålen i Uspenskijs gyllene kupoler, trots att staden på den tiden var lite gråtrist och stängd med regnkappsk­lädda poliser på pass utanför Sovjetunio­nens ambassad.

Gammalt följer på nytt i en geografi som skapas av människan och just här på panoramate­rrassen i sällskap med kuttrande duvor kan jag se hur staden har förändrats. Helsingfor­s har blivit en stad med vänliga och välkomnand­e offentliga rum, som det häftiga lilla kapellet i trä, mitt i villervall­an. När man med kreditkort­et har viftat åt marknadens demoner kan man slinka in i ett träägg och i tystnad ladda sina batterier. Och vid Glaspalats­et, den första stilrena funkisbygg­naden i stan, bubblar Amos Rex eteriska underjord upp i stora vita hällar ur marken. De smalnar till ringformig­a fönster som sticker ut som cyklopers ögon runt torget. Barn kryper upp på de sluttande slänterna och skejtboard­åkare försöker glida ner förbi folk som poserar för en selfie i toppmötets stad.

Vi har all rätt att vara stolta. Redan i revyn I våras är Helsingfor­s en puls och ett skri.

Och slutklämme­n ”Helsingfor­s är ju vi” gäller ännu och kanske mer än förr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland