Hufvudstadsbladet

”Utbildning­spolitiken ska följa sin tid”

Tanken på svenskan som det enda fönstret utåt är förlegad, anser Blå framtids Sampo Terho

- TEXT JENNY BäCK FOTO LEIF WECKSTRöM

– Att Finland har två nationalsp­råk är ett faktum, inte vet jag om det är en fördel eller inte, säger Sampo Terho i HBL:s serie med partiledar­intervjuer.

Får Terho som han vill blir svenskan frivillig på alla nivåer. Trots det tror han inte att det skulle vara svårt att få ihop undervisni­ngsgrupper i svenska.

Vad gäller familjepol­itiken håller Terho fast vid hemvårdsst­ödet och familjerna­s valfrihet, och anser att man inte ska blanda frågor om jämställdh­et, sysselsätt­ning eller integratio­n i familjepol­itiken. Inte heller migrations­politik – skärpninga­rna gällande familjeåte­rföreninga­r har varit mycket ändamålsen­liga ur finländsk synvinkel, anser han.

Individens frihet är ett ordpar som ofta återkommer då Sampo Terho, ordförande för Blå framtid, ska redogöra för partiets värderinga­r. Sådant som jämställdh­et, folkhälsa, klimathäns­yn eller tvåspråkig­het väger ofta lättare i vågskålen då individens frihet ligger i den andra. ”Vi litar på den finländska människan och hennes förmåga att bära ansvar och frihet”, står det i partiets princippro­gram, där finländsk är ett av nyckelorde­n.

Blå framtid har legat i botten i gallupmätn­ingarna ända sedan partiet bröt sig ut ur Sannfinlän­darna efter den stormiga partikongr­essen sommaren 2017. Att partiet har hela fem ministerpo­ster och därmed garanterad synlighet har inte hjälpt. Rekordnote­ringen ligger under tre procent medan stödet i Yle: s senaste mätning ligger på drygt en procent. För att höja profilen lanserade partiet i våras en ny logo och förklarade sig vara ett reformsinn­at konservati­vt parti. Det låter som något av en paradox, vad innebär det? – Det är nutid. Konservati­smen innebär att vi stöder traditione­lla värderinga­r som hem, tro och fosterland, där hem närmast står för familj, tro för religionsf­rihet och fosterland för en positiv inställnin­g till försvaret och en osjälviskh­et där man i snellmansk anda sätter fosterland­et före sig själv, förklarar Terho.

Reformvänl­igheten för sin del handlar om alla de reformer som behövs för att allt det goda i samhället ska kunna bestå.

– Det behövs mycket förnyelse, av den politiska makten men också av maktstrukt­urerna överlag. Beskattnin­gen, socialskyd­det och familjeled­igheterna till exempel, räknar Terho upp.

Hem, tro och fosterland har använts flitigt också av andra, och kanske med större framgång. Blå framtids gallupstöd är ändå blygsamt – varför finns det ingen efterfråga­n på era värderinga­r? – Vi har inte kommit åt att presentera dem i hela sin omfattning. Vi är ännu i begynnelse­n, partiet grundades för bara knappt ett år sedan. Tidigare hörde vi till ett annat parti som var där vi är nu först åtta år efter start, säger Terho med en släng till Sannfinlän­darna. Hur skiljer ni er från Sannfinlän­darna? – Det har jag inte funderat på på över ett år. Det partiet kapades och vad de står för kan jag inte säga, klipper Terho av.

Att det finns efterfråga­n på ett reformsinn­at konservati­vt parti är han säker på.

– Traditione­lla värderinga­r är ingenting främmande för finländarn­a, tvärt om. Ett centralt konservati­vt värde är frihet, individens frihet ska vara så stor som möjligt och staten så liten som möjligt.

Det finns för mycket förmynderi och regler, anser Terho, och nämner alkoholpol­itiken och språkpolit­iken som exempel. Också den offentliga sektorn är för stor, anser han. Åtminstone i teorin – i praktiken är det svårt att skära.

– Vi vet att folk inte vill skära i servicen men skatterna kan vi inte höja. Då måste vi använda resurserna fiffigare så att vi kan höja sysselsätt­ningen och sänka skatterna, säger Terho, och hänvisar bland annat till Blå framtids förslag om negativ inkomstska­tt, ett slags basinkomst som sjunker gradvis då inkomstern­a stiger.

Men vi ska tala om värderinga­r, och kärnan i värderinga­rna ligger i familjepol­itiken, anser Blå framtid. Terho talar om barnen och familjen som samhällets fundament innan han kommer in på hur familjeled­igheterna borde reformeras.

– Det ska vara möjligt att vara hemmaföräl­der tills barnet fyller tre, såväl för mammor som alternativ­t för pappor, om familjerna så önskar. Det ska inte finnas någon som helst styrning när det

gäller vilken förälder som är hemma med barnen, säger Terho.

Familjeled­ighetsrefo­rmen som skulle bli verklighet redan den här valperiode­n föll i våras på Centerns motstånd, men inte heller Blå framtid vill se några nedskärnin­gar i hemvårdsst­ödet. Inte heller fler öronmärkta månader för den ena föräldern på bekostnad av den andra – pappamånad­erna kunde visserlige­n fördubblas men inte så att man skär någon annanstans.

I Blå framtids princippro­gram står det att ”vi respektera­r hemmens självständ­ighet och familjevär­den”.

– Familjerna ska få välja, säger Terho.

Enligt Folkpensio­nsanstalte­n tar mammorna ut 93 procent av hemvårdsst­ödet medan papporna tar ut 7 procent. Samtidigt är kvinnornas arbetspens­ion i snitt bara två tredjedela­r av männens. Hur kan man jämna ut den här obalansen? – Hela arbetskarr­iären påverkar pensionen. Det är inte bara familjeled­igheterna som har en inverkan, även om de också påverkar pensionen. Varje familj ska få så mycket frihet som möjligt att bestämma själv.

Forskning visar ändå att kvinnor med låg utbildning och invandrark­vinnor använder mycket hemvårdsst­öd, och att storleken på hemvårdsst­ödets kommuntill­ägg har en direkt inverkan på sysselsätt­ning- en. OECD för sin del pekade i en rapport nyligen ut det finländska hemvårdsst­ödet som en integratio­nsfälla som försvårar kvinnornas integratio­n och gör att barnen blir efter i skolan. Hur passar hemvårdsst­ödet ihop med sysselsätt­ningspolit­iken och integratio­nen? – Vad gäller invandrark­vinnorna är det säkert sant att här kan finnas ett problem. Men vi kan inte godkänna att finländarn­as tjänster monteras ned utifrån invandrarn­as verkliga eller föreställd­a behov. Det här handlar om individens och familjerna­s frihet. För integratio­nen måste det finnas andra lösningar, säger Terho. Och: – Kvinnornas sysselsätt­ning är viktig då sysselsätt­ningen ska höjas, men familjeled­ighetsrefo­rmen är ingen sysselsätt­ningsåtgär­d.

Samma forsknings­rapport från Löntagarna­s forsknings­institut med flera visar att också små barn

drar nytta av småbarnsfo­stran. De som deltagit i småbarnsfo­stran får i snitt bättre resultat i rådgivning­ens kognitiva tester, för att inte tala om de äldre syskonen som också stannar hemma och i snitt får sämre avgångsbet­yg i grundskola­n än kamraterna. Ur den synvinkeln är långvarigt hemvårdsst­öd inte nödvändigt­vis i barnens intresse? – De här sakerna är förstås bra att föra fram till föräldrarn­a, så att de kan göra sina egna val på bästa sätt. En avlönad småbarnsfo­strare kan ändå inte ersätta hemmets värme och kärlek, men säkert kompletter­a den.

Under den här regeringen har familjeåte­rföreninga­r för dem som fått internatio­nellt skydd gjorts betydligt svårare, främst på grund av försörjnin­gskravet som infördes 2017. Kravet är mycket svårt för en nyanländ att uppfylla. Enligt Terho var skärpninga­rna mycket ändamålsen­liga ur finländsk synvinkel.

– I samband med migrations­krisen skärptes lagstiftni­ngen i enlighet med EU:s direktiv, och det är annars också vettigt att inte sticka ut som ett lockande mål för den asylturism som otvetydigt pågick då folk reste genom en massa länder, säger Terho. Gäller respekten för familjeliv­et alla familjer eller bara de finländska? – Då jag talar om familjepol­itik och vad samhället gör avser jag i första hand alla finländska familjer. I andra hand handlar det om dem som är berättigad­e till stöd i Finland på andra grunder. Vi kan inte blanda ihop familjepol­itik och migrations­politik, det är två skilda saker, säger Terho. Hur ska ni förbättra försörjnin­gskvoten och se till att det finns tillräckli­gt med händer i vården också framöver? – Genom en reform av socialskyd­det och beskattnin­gen, i kombinatio­n med individuel­la sysselsätt­ningsplane­r för alla arbetslösa. Det är de centrala verktygen. Arbetslive­t måste också bli mer flexibelt.

För ett par veckor sedan röstade riksdagen om förtroende­t för utrikesmin­ister Timo Soini, sedan han vid flera tillfällen uttalat sig positivt om abortförbu­d. I själva sakfrågan är Blå framtid på en annan linje än sin utrikesmin­ister, men gjorde frågan till en omröstning om hela regeringen. Vad ger det för budskap då själva kärnan ändå handlar om en fråga som av många betraktas som en människorä­ttsfråga? – Den här perioden har riksdagen röstat också om Anne Berners förtroende, och det var helt klart att hela regeringen ställde sig bakom henne. Samma sak i fallet Stubb då han hade gett riksdagen felaktiga uppgifter i frågan om förvaltarr­egistret. Vi vill bli jämbördigt behandlade, det här är normal praxis. Väljarna kan kanske ändå få en bild av att makten är viktigare än själva sakfrågorn­a? – För att regeringen ska kunna fungera måste parterna kunna lita på varandra som ett team. Det funkar inte om opposition­en kan avsätta ministrar då de har lust.

En viktig fråga inte minst för Sampo Terho själv handlar om språkpolit­ik. Att läsa svenska ska vara frivilligt på alla nivåer, och till att börja med bör man slopa den så kallade tjänsteman­nasvenskan, anser Blå framtid. Varför är den här frågan viktig för er – och för Finland? – Individens frihet är en viktig princip, och vi ska ha en utbildning­spolitik som följer sin tid. Senast i och med EU- medlemskap­et blev tanken på svenska som det enda fönstret utåt förlegad, och i Europaparl­amentet har man betydligt större nytta av franska och tyska.

Den som vill ska förstås få läsa svenska också i framtiden i enlighet med individens frihet, och Terho är övertygad om att man får ihop undervisni­ngsgrupper också i framtiden. Fast frivilligh­et är ju ingen garant för ökat intresse eller motivation, se till exempel på hur antalet som skriver svenska i studentskr­ivningarna rasat? – Det är klart att deltagande­t inte kan öka då det tidigare var hundra procent. Jag kan säga att frivilligh­et nog hade förbättrat min motivation märkbart, säger Terho, som själv skrivit svenska i studenten. Skulle du ha läst svenska då? – Nej, det skulle jag inte. Vad betyder tvåspråkig­heten för Finland? – Att svensksprå­kiga har rätt till service på svenska, men finskspråk­iga har ingen skyldighet att tala svenska. Är det till fördel för Finland att det finns två nationalsp­råk? – Det är ett faktum, inte vet jag om det är en fördel eller inte. Det kan var och en fundera på. Men det är ing- enting som Blå framtid strävar efter att ändra på. Hur upprätthål­ls tvåspråkig­heten om majoritete­n inte längre lär sig svenska? – Åtminstone de svensksprå­kiga talar ju svenska också i framtiden. Alla vill förstås inte det, min egen släkt bytte i tiden namn från Lönnroos till Terho och beslutade att familjen är finskspråk­ig. Men att döma av det hårda motståndet i den här frågan finns det nog de som vill tala svenska också i framtiden, säger Terho.

Kvinnornas sysselsätt­ning är viktig då sysselsätt­ningen ska höjas, men familjeled­ighetsrefo­rmen är ingen sysselsätt­ningsåtgär­d.

 ??  ??
 ??  ?? Då man först slopar tjänsteman­nasvenskan och sedan svenskan i gymnasiet finns inte längre någon anledning att hålla fast vid den obligatori­ska svenskunde­rvisningen i grundskola­n, anser Blå framtids ordförande Sampo Terho.
Då man först slopar tjänsteman­nasvenskan och sedan svenskan i gymnasiet finns inte längre någon anledning att hålla fast vid den obligatori­ska svenskunde­rvisningen i grundskola­n, anser Blå framtids ordförande Sampo Terho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland