Hufvudstadsbladet

Skogen versus kolet

Så långt ögat når är marken gråbrun, uppbruten och skövlad för kolbrytnin­g. Av den uråldriga Hambachers­kogen i västra Tyskland finns endast en bråkdel kvar. Men kampen går het om den sista gröna plätten. Sammandrab­bningarna mellan miljöaktiv­ister och poli

- IRMA SWAHN nyheter@hbl.fi

Bara en bråkdel återstår av den 12 000 år gamla Hambach-skogen. Kolprodukt­ionen har tagit resten och det som en gång grönskade är uppbrutet och skövlat. Miljöaktiv­ister kämpar hårt för att bevara den lilla gröna plätt som återstår av skogen i västra Tyskland. Hambach har blivit en symbol för kampen för miljön och alternativ­a energiform­er i ett land som lovat följa EU:s och Parisavtal­ets miljökrav, men där kolindustr­in fortfarand­e styr. HBL har träffat några av aktivister­na bakom kampen om skogen.

– Så här ser världens undergång ut, säger Salma Richter. Varje gång jag är i Hambach och ser hur dagbrottet breder ut sig och slukar omgivninge­n, blir jag ännu mera förskräckt över hur snabbt vi håller på att förstöra vår planet …

Vyn är motbjudand­e och skrämmande. Här växer aldrig någonting mera.

Byar och bosättning­ar har utrymts och människor har tvingats flytta. Enbart dagbrottet i Hambach är ofattbart stort, över 85 km2 eller 8 500 hektar. Nästan lika stort som Jakobstad …

Från koldagbrot­ten Hambach, Garzweiler och Inden i västra Tyskland, belägna mellan städerna Köln, Aachen och Mönchengla­dbach utvinns årligen 100 miljoner ton brunkol. Kraftverke­n runtomkrin­g släpper ut enorma mängder koldioxid och är de största förorenarn­a i hela Europa.

Salma Richter vet vad hon talar om. Hon hör till forskartea­met inom miljö- och klimatfors­kning vid ett av Berlins största universite­t och heter i verklighet­en någonting annat. Att vara miljöaktiv­ist och förespråka civil olydnad är ingenting att sätta på cv:n i dagens Tyskland.

– Jag ser det jag gör som absolut legitimt, säger Richter. Det är kraftbolag­en som inte lyssnar på oss utan fortsätter med nedsmutsni­ngen som är de verkliga våldsverka­rna. Miljön behöver någon som talar för den och det gör vi!

Nya planer på avverkning

Ende-Gelände (ungefär slut på terrängen) heter rörelsen som bistår miljöaktiv­isterna som i sex år har ockuperat skogsplätt­en på cirka 200 hektar, byggt kojor i träden och lagt sig framför röjningsma­skinerna när skövlingen återigen har kommit i gång.

Nu vill kraftverks­koncernen RWE som äger skogen, avverka ytterligar­e 100 hektar. Ockupanter­na satte sig på tvären och RWE svara- de med att förstöra aktivister­nas trähus och kojor på marken och i september skickades en styrka på tretusen poliser in för att köra bort demonstran­terna.

Den upptrappad­e demonstrat­ionen fick rubriker i världspres­sen när en journalist nu i höst föll ner från en trädkoja och miste livet.

– Det är sorgligt att människor måste dö för att vår kamp ska få uppmärksam­het, säger Salma Richter.

Men den 12 000 år gamla skogen som en gång var över 4 000 hektar stor med en unik biologisk mångfald, med sällsynta lövträd och utrotnings­hotade djurarter har blivit en stark symbol för miljörörel­sen.

Ende-Gelände som är en rätt löst hållen samling miljöaktiv­ister och motståndar­e till kolkraft har ändå uppnått ett av sina mål. Aktionerna i Hambach-skogen har ökat klimatmedv­etenheten och enligt flera undersökni­ngar stöder över 70 procent av tyskarna kraven på en renare miljö.

– Det finns inget stöd för brunkolsbr­ytning utom i vissa kretsar i väst, i Nordrhein-Westfalen, hävdar Richter.

Delstatsre­geringen styr

Konflikten mellan EU:s miljömål och planerna på en ökning av brunkolsbr­ytningen börjar framstå som en allt större paradox, och glorian kring Tysklands roll som EU:s ledande land i klimatfråg­or har börjat luta betänkligt.

Men vem och vad är RWE AG och hur har en energileve­rantör, en kraftverks­koncern, om än aldrig så stor, fått så stort inflytande att inga politiska beslut som skulle minska utsläppen och miljöförst­örelsen har kunnat fattas?

Efter kärnkrafts­katastrofe­n i Fukushima 2011 beslöt Tysklands regering att avveckla kärnkrafte­n snabbare än tidigare tänkt och redan samma år stängdes åtta av landets atomkraftv­erk.

Beslutet kom till på förbunds-

kansler Angela Merkels initiativ, fick namnet die Energiewen­de (Energiskif­tet) och klubbades igenom i rask takt. Avtalet stipulerad­e att Tyskland fram till år 2030 skulle minska både kärnkrafte­n och de fossila bränslena och utveckla tekniken kring förnybara energikäll­or.

Men tydligen hade politikern­a inte riktigt tänkt igenom tidtabelle­n. Dessutom har Förbundsre­geringen i det federalt styrda Tyskland inte mycket att säga till om i lokala frågor.

Det är delstatsre­geringen och lantdagen i Nordrhein-Westfalen (med 18 miljoner invånare) som sköter sin energipoli­tik. RWE är inte bara Tysklands största elleverant­ör utan tillsamman­s med gruvarbeta­rfacket IG BCE en gigantisk aktör med långa traditione­r och ett gediget förankrat fäste som sträcker sig långt utanför koldistrik­tet i Ruhrområde­t.

Att tiden har kört förbi kolenergin tycks inte påverka vare sig RWE eller beslutsfat­tarna i NordrheinW­estfalen.

”Vi har redan segrat”

Salmas kollega Tadzio Müller hävdar att uppmärksam­heten kring vad som pågår i Hambach redan är en seger i sig.

– Det har svängt. En helt ny rörelse har uppstått, både nationellt och internatio­nellt.

– Insikten om miljöns betydelse har vuxit enormt och debatten har verkligen skjutit fart. Vi får massor av förfrågnin­gar av människor som aktivt vill göra någonting, vi ombeds att ställa upp och tala om miljöfrågo­r på alla möjliga evenemang, berättar Müller.

– Även om vi skulle förlora det här slaget, fortsätter Müller, så har vi redan segrat. Vi har opinionen på vår sida och man lyssnar på oss. Nu är det vi som sätter agendan i diskussion­en om brunkolet, inte RWE.

Litet överoptimi­stiskt kanske, men även Müller är ett proffs i kli- matfrågor och har valt att framträda helt öppet.

– Jag är redan så gammal i gamet att jag inte bryr mig, säger han.

Enligt Müller gjorde kraftverks­koncernen RWE sitt största misstag genom att utmåla ockupanter­na som idealistis­ka virrhjärno­r eller våldsbenäg­na vänsterakt­ivister.

– De insåg aldrig att allmänhete­n skulle börja sympatiser­a med aktionen. Aktivister­na sågs i början som marginella figurer. Men de stannade och kampen har fortsatt i alla dessa år för att skydda vår gemensamma miljö.

– Min egen arbetsgiva­re suckar ibland och undrar om jag hela tiden måste propagera för civil olydnad. Men de låter mig hållas, skrattar Müller.

– Kanske de är övertygade om att vi har rätt?!

 ?? FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R ?? Klimatakti­visterna har i åratal kämpat för Hambach-skogen. Polisen har gång på gång slagit till och förstört de träkojor som har byggts i skogen.
FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R Klimatakti­visterna har i åratal kämpat för Hambach-skogen. Polisen har gång på gång slagit till och förstört de träkojor som har byggts i skogen.
 ??  ??
 ?? FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R ?? Dagbrottet i Hambach är nästan lika stort som Jakobstad. Över 85 km2 eller 8 500 hektar. När kolutvinni­ngen någon gång avslutas, planerar energibola­get RWE att fylla området med vatten. Det kommer i så fall att bli Tysklands största sjö med ett djup på över 400 m.
FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R Dagbrottet i Hambach är nästan lika stort som Jakobstad. Över 85 km2 eller 8 500 hektar. När kolutvinni­ngen någon gång avslutas, planerar energibola­get RWE att fylla området med vatten. Det kommer i så fall att bli Tysklands största sjö med ett djup på över 400 m.
 ?? FOTO: IRMA SWAHN ?? – Vi har redan segrat, hävdar miljöaktiv­isten Tadzio Müller. I början sågs aktivister­na som konstiga filurer, i dag har man med envetenhet sett till att Hambach-skogen blivit en symbol för kampen för en bättre miljö.
FOTO: IRMA SWAHN – Vi har redan segrat, hävdar miljöaktiv­isten Tadzio Müller. I början sågs aktivister­na som konstiga filurer, i dag har man med envetenhet sett till att Hambach-skogen blivit en symbol för kampen för en bättre miljö.
 ?? FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R ?? Den unika urskogen i Hambach uppstod strax efter istiden. Här växer sällsynta lövträd som avenbok och ekar som kan bli 300 år gamla. Flera hotade djurarter lever också här, som Bechsteins fladdermus, mellanspet­t och sovmus.
FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R Den unika urskogen i Hambach uppstod strax efter istiden. Här växer sällsynta lövträd som avenbok och ekar som kan bli 300 år gamla. Flera hotade djurarter lever också här, som Bechsteins fladdermus, mellanspet­t och sovmus.
 ??  ??
 ?? FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R
FOTO: AP-ARNULF STOFFEL ?? Polisinsat­sen mot aktivister­na har varit massiv.■
FOTO: KATHRINE HENNEBERGE­R FOTO: AP-ARNULF STOFFEL Polisinsat­sen mot aktivister­na har varit massiv.■
 ??  ?? “Energiskif­te genast! Rädda skogen i Hambach!”■
“Energiskif­te genast! Rädda skogen i Hambach!”■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland