Hufvudstadsbladet

Splittring­en är kvar, men brexit närmar sig

Oenigheten kring brexit finns kvar efter arbetarpar­tiets och de konservati­vas partimöten. Men tiden håller på att rinna ut.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

EU har låtit förstå att toppmötet den 19-20 oktober är sista chansen att komma överens om en uppgörelse om utträdet. Om det inte finns något förhandlin­gsresultat – eller åtminstone en entydig politisk deklaratio­n om principern­a för ett utträdelse­avtal – blir Storbritan­niens EU-utträde verklighet den 29 mars 2019 utan avtal om framtiden. Det fria flödet av människor, varor, tjänster och kapital över Engelska kanalen stängs av med en gång.

Den konservati­va kongressen präglades från början till slut av splittring­en inom partiet. De hårdföra brexitföre­språkarna eftersträv­ar en total brytning, premiärmin­ister Theresa Mays moderatare linje siktar på ett regelverk som gör relationer­na så smidiga som möjligt.

Motsättnin­gen innebär att Theresa May måste kämpa för sitt partiledar­skap samtidigt som hon ska leda den kanske svåraste och viktigaste politiska process som någon brittisk premiärmin­ister har ställts inför i fredstid. Den förre utrikesmin­istern Boris Johnson gör ingen hemlighet av sina ambitioner att efterträda May, och han underkänne­r helt hennes planer på ett smidigt utträde, mjuk brexit.

Boris Johnson hörde till de ledande brexitföre­språkarna, och stod för några av de grövsta överdrifte­rna om den rosiga framtid som väntar britterna utanför EU. Det ligger en viss ironi i att han blir tvungen att leverera det han lovade ifall han blir premiärmin­ister.

I sitt konferenst­al försvarade May kraftfullt den moderata brexitlinj­en.

Men fortfarand­e handlar det mera om hur man vill att brexit ska bli än om hur man kommer dit. En av brexitkamp­anjens centralast­e – och mest orealistis­ka – idéer var att Storbritan­nien kan lämna EU men behålla medlemskap­ets fördelar.

Theresa Mays program är mera realistisk­t än så. Men grundtanke­n i det är att Storbritan­nien till exempel kan vara kvar i det fria handelsutb­ytet, men välja bort andra delar av EU:s princip om fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor. Men för EU är den fria rörlighete­n en odelbar helhet.

Det är betecknand­e att diskussion­en i Storbritan­nien inte alls berör det faktum att EU tydligt har sagt att Theresa Mays plan är en bas för förhandlin­gar, men inte kan accepteras som sådan.

Storbritan­nien är inte en jämbördig partner till EU:s 27 kvarvarand­e medlemmar. Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire säger att det vore slutet för EU om ett land kan lämna unionen men behålla förmånerna. Med en uppriktigh­et som britterna antagligen uppfattar som respektlös sade han att för EU är Europas framtid viktigare än Storbritan­niens.

Labour signalerad­e vid sitt partimöte att man är redo att driva fram en ny folkomröst­ning om utträdelse­avtalet inte är tillfredst­ällande, och om det inte blir nyval.

May uteslöt en ny omröstning eftersom det skulle underkänna folkviljan sådan den uttrycktes i juni 2016. Det är en politisk låsning.

Majoritete­n för brexit var mycket knapp, nästan hälften av de som röstade ville stanna kvar.

Kampanjen för brexit fördes med argument som varierade mellan överdrivna och förenklade och rena lögner. Det är inte att underkänna folkviljan om man låter folket ta ställning till brexit i verklighet­en.

Theresa May stärkte sin ställning genom ett laddat och kraftfullt konferenst­al. Det kan ge henne mandat att backa från en del av de positioner som EU inte kan acceptera. Men också EU-sidan måste ge efter på någon punkt.

Det blir hårda förhandlin­gar under de dagar som återstår till toppmötet. Når man ett avtal måste båda parter kunna säga att de gjorde allt vad de kunde, och att resultatet är det bästa som kunde uppnås.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland