Hufvudstadsbladet

17-åring dömd för grov våldtäkt

- SPT

Offrets och hennes väninnas redogörels­e för händelsefö­rloppet övertygade domstolen. Den dömda pojken fick nästan två år villkorlig­t.

En vid tidpunkten 17-årig pojke har blivit dömd för grov våldtäkt på en 16-årig flicka i Esbo. Pojken fick ett villkorlig­t fängelsest­raff på 1 år och 9 månader och måste därtill betala skadestånd på över 8 000 euro.

Våldtäkten ägde rum i juni 2017. En grupp på fyra ungdomar, två pojkar och två flickor, träffades och fördrev tiden bland annat på gården utanför finskspråk­iga Martinkall­ion koulu i Nöykis. Senare begav sig en av pojkarna hem till sig medan resten av gänget gick hem till den andra pojken. Planen var att flickorna skulle övernatta i bastun.

I bastun hade pojken lett flickan till ett angränsand­e rum. Där använde han våld för att ha samlag med flickan. Flickan säger att hon gjorde motstånd, men att hon var lite berusad och att hon inte visste vad som skedde. Pojken bestred hennes berättelse och hävdade att hon hade sex frivilligt.

Den här gången beslöt rätten ändå att tro på flickan. Hon och hennes väninna hade en likadan uppfattnin­g om händelsefö­rloppet, som därtill kunde styrkas genom medicinsk bevisning.

I och med att gärningsma­nnen var ett barn vid tidpunkten för brottet lindrades domen något. Men samtidigt höjdes den av att offret också var ett barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland