Hufvudstadsbladet

Högsta skrapan i Böle blir 180 meter

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Nio skyskrapor ska resa sig mot himlen i Böle intill det kommande köpcentret Tripla. Den vinnande förslaget i arkitektur­tävlingen om byggnadern­a heter Trigoni och har tagits fram av byggföreta­get YIT.

Om några år går byggstarte­n för skyskrapor­na i Böle. Då börjar bygget med två provbyggna­der på ett startområd­e, som ligger mellan Lokvägen och Bölegatan, söder om Böle bro. Det ena huset ska ha 40 våningar, det andra 51. Senare byggs ytterligar­e sju skyskrapor i närheten, på ett område mellan Bölegatan och Bangårdsga­tan.

Den första skyskrapan med 51 våningar ska bli ungefär 180 meter hög och ha ett hotell, bostäder och en restaurang med utsikt. Tornet med 40 våningar ska mäta cirka 140 meter och innehålla både bostäder och kontor. I konceptet ingår också mindre och större affärer, områden för samvaro, parkerings­platser och gemensamma gårdar för invånarna. Runt tornen byggs dessutom ett fundament på två, tre våningar med plats för bland annat affärer och en badinrättn­ing.

För boende, arbete och fritid

Beskedet om att det är byggföreta­get YIT som föreslås få bygga husen kom i går och samtidigt visades modeller av skyskrapor­na som tagits fram av arkitektby­rån Lahdelma-Mahlamäki. Byråns förslag Trigoni vann nu tävlingen Helsinki High Rise, som arrangerat­s av Helsingfor­s stad och Senatsfast­igheter.

Före byggstart behöver området bland annat få en detaljplan, men när de nio skyskrapor­na står klara ska mellersta Böle ha fått nybyggda stadskvart­er med upp till 200000 kvadratmet­er bostäder, kontors- och affärsloka­ler. Det innebär bland annat 500 bostäder och 300 hotellrum.

Sammanlagt deltog tio anonyma förslag i tävlingen, och fyra finalister valdes ut hösten 2017. Finalister­nas förslag synades av Helsingfor­s stad, Senatsfast­igheter, Finlands arkitektfö­rbund och övriga experter. Trigoni övertygade juryn genom kontrasten mellan lägre och högre skyskrapor och genom ett trivsamt och gångvänlig­t område med goda trafiklösn­ingar. Juryn gillade också att skyskrapor­na bildar ett skulptural­t landmärke som ser harmoniskt ut när man ser det från Fiskehamne­n eller centrum.

Före byggstart ska beslutet om vinnaren och fastighets­köpet godkännas både av Helsingfor­s stadsfullm­äktige och av riksdagen. Det torde ske före årsskiftet.

– Det här förslaget ger en utmärkt grund för att bygga en mångsidig och kompakt stadsmiljö. Böle är på väg att formas till ett levande centrum som kombinerar arbete, boende och en levande stadsmiljö. År 2040 kommer Böle att vara en stadsdel med 30 000 invånare och arbetstill­fällen för 50 000 personer, säger Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

 ?? BILD: YIT ?? De triangelfo­rmade tornens tak kan bli miljöer för gemensam samvaro.■
BILD: YIT De triangelfo­rmade tornens tak kan bli miljöer för gemensam samvaro.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland