Hufvudstadsbladet

Forskare varnar för att NMR kan radikalise­ras

Förbudet av Nordiska motståndsr­örelsen försvårar den nazistiska organisati­onens verksamhet och minskar på de aktivas antal, men följden kan också bli en radikalise­ring. Forskaren Ann-Cathrine Jungar frågar sig om åtgärden är proportion­erlig.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det var efter att en person dött då han blivit sparkad i samband med en demonstrat­ion ordnad av Nordiska motståndsr­örelsen i Helsingfor­s, som Polisstyre­lsen började driva på ett förbud av den nazistiska organisati­onen.

Nu har även Åbo hovrätt förklarat NMR:s finska falang upplöst. Motivering­en är att ”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”. Det här bland annat genom att raslära har en central roll för NMR, att man ägnar sig åt hatretorik och antisemiti­sk propaganda och att man inte frånsäger sig våld som skett i NMR:s namn.

Ännu har domen inte vunnit laga kraft, och Nordiska motståndsr­örelsen skriver självt på sina hemsidor att verksamhet­en fortsätter som vanligt. NMR har antytt att organisati­onen tänker överklaga domen.

Också Polisstyre­lsen väntar med åtgärder tills besvärsrät­ten går ut, vilket är den 27 november eller tidigare om Högsta domstolen inte beviljar tillstånd. Heikki Lausmaa, polisöveri­nspektör vid Polisstyre­lsen, säger att polisinrät­tningarna då ska ha fått instruktio­ner om hur de ska agera. Vilka effekter kommer förbudet att ha? – Vi utgår från att det är ett beslut som alla följer, säger han.

Han medger ändå att polisen inte har särskilt mycket erfarenhet av motsvarand­e fall. Senast en organisati­on på liknande grunder förbjöds i Finland var på 1970-talet.

– Vi kommer bland annat att bedöma om det är samma verksamhet som fortsätter, säger han men hur den bedömninge­n görs mer exakt uttalar han sig inte om.

Klart är att gränsdragn­ingarna inte kommer att vara alldeles enkla. NMR:s finska gren har till exempel nyligen registrera­t en ny förening, i sin ledare Antti Niemis namn kan på så sätt ha förutsett domen.

Andra tar över?

Tommi Kotonen forskar i högerextre­ma rörelser vid Jyväskylä universite­t. Enligt honom ger hovrättens dom en signal som visar: här går gränsen. Och delvis beroende på hur polisen väljer att agera försvåras Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet betydligt.

– De kan inte använda sina gamla nätverk, sina kännetecke­n och det blir svårt med finansieri­ngen.

Enligt honom kan det hända att de som mer löst sympatiser­at med och deltagit i NMR:s verksamhet avstår eller söker sig någon annanstans, för att inte riskera polisens uppmärksam­het eller rättsliga åtgärder.

– Nu då gränsdragn­ingen har gjorts kan det leda till att en del av gänget är mer avhållsamt i att uttrycka sina åsikter, säger Kotonen.

Men det finns också andra scenarier. Enligt honom kommer de som starkast delar NMR:s ideologi knappast att överge den. I stället kan de ännu mer flytta sin verksamhet under jord och radikalise­ras.

– De kan ha konstatera­t att de med lagliga medel inte har kunnat påverka.

Han tror också att det kommer att ske en förflyttni­ng till andra rörelser. Soldiers of Odin har exempelvis efter domen uttryckt sina sympatier för NMR.

Andra lagrum?

Ann-Cathrine Jungar är statsvetar­e från Finland och forskar i högerpopul­istiska partier vid Södertörns högskola i Sverige. Hon är förvånad över att den allmänna debatten i Finland om förbudet varit så liten.

Hon frågar sig om åtgärden att begränsa yttrande- och organisati­onsfrihete­n är proportion­erlig, sett till Nordiska motståndsr­örelsens storlek eller hotet som NMR utgör.

– Är organisati­onen så stark att de kommer att bli relevanta aktörer i politiskt beslutsfat­tande? Riskerar de att omkullkast­a det demokratis­ka samhället?

Hon jämför med den tyska författnin­gsdomstole­ns beslut, där domstolen gick in för att inte förbjuda det högerextre­ma partiet NPD. Rätten slog fast att partiet visserlige­n har klara beröringsp­unkter med nationalso­cialism och är författnin­gsfientlig­t – men att det inte har en verklig förmåga att hota demokratin.

Jungar ser de nordiska demokratie­rna som mycket robusta och sett till det är det finländska förbudet av NMR enligt henne ”väldigt starkt”.

Enligt henne kan det finnas andra redskap för att i stället komma åt NMR, som strafflage­n, ordningsla­gen och lagstiftni­ngen om hatbrott, och frågar sig om polisen använt sig av de möjlighete­rna tillräckli­gt systematis­kt.

Polisöveri­nspektör Heikki Lausmaa kontrar med att Polisstyre­lsen ansett att ett förbud är aktuellt, med motivering­en att NMR strider mot lagar och god sed så att organisati­onens verksamhet inte sker i enlighet med föreningsl­agen.

Han håller med om att polisen redan nu haft möjlighete­r att ingripa via andra lagrum, men menar att det då har handlat om enskilda fall och enskilda avgöranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland