Hufvudstadsbladet

Nederlände­rna utvisar ryssar efter spioneri

USA och flera andra länder pekar ut sju personer inom ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU för omfattande cyberangre­pp. Attackerna har utförts mot känsliga mål i en rad länder – bland annat mot ett amerikansk­t kärnenergi­företag och antikemvap­enorganet

- TT/ERIK PAULSSON RöNNBäCK

Nederlände­rna har utvisat fyra ryssar med diplomatpa­ss som påstås ha spionerat på OPCW. En dator som beslagtogs vid gripandet kan knytas till ryska underrätte­lseoperati­oner i Brasilien, Malaysia och Schweiz, enligt Storbritan­nien.

De fyra ryssarna pekas ut som officerare i den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU. Gruppen, som namnges, reste in i Nederlände­rna på diplomatpa­ss och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronis­k spionutrus­tning, som i sin tur parkerats utanför ett hotell i närheten av Organisati­onen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) högkvarter i Haag, skriver BBC.

Syftet med operatione­n var att komma över inloggning­suppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:s trådlösa nätverk, enligt Nederlände­rnas regering som presentera­de anklagelse­rna vid en presskonfe­rens.

– Cyberopera­tionen mot OPCW är oacceptabe­l. Genom att avslöja den ryska operatione­n skickar vi ut ett tydligt budskap: Ryssland måste sluta med detta, säger landets försvarsmi­nister Ank Bijleveld-Schouten.

Två av ryssarna är it-experter och två hade som uppgift att understödj­a dem. När de fyra männen greps försökte de att förstöra en av mobiltelef­onerna som de bar med sig, enligt Nederlände­rnas underrätte­lsetjänst MIVD.

Spioneriet ska ha stoppats av nederländs­k underrätte­lsetjänst den 13 april i år. Storbritan­nien har bistått Nederlände­rna. Peter Wilson, Storbritan­niens ambassadör i landet, säger att en dator som hittades vid tillslaget har använts i Brasilien, i Malaysia för att spionera på polisen och åklagarmyn­digheten, och även i Lausanne i Schweiz för att hacka en dator som tillhör den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada, som i sin tur har avslöjat rysk dopning, rapportera­r BBC.

Nederlände­rna har kallat upp den ryska ambassadör­en med anledning av händelsen.

”Omfattande cyberattac­ker”

Storbritan­nien och Australien pekar ut Ryssland för att ligga bakom omfattande cyberattac­ker mot flera länder under de senaste åren. Enligt Storbritan­niens utrikesmin­ister Jeremy Hunt bör uppgiftern­a om spioneriet mot OPCW skingra alla tvivel om att Ryssland även ligger bakom mordförsök­et på den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

Ryssland svarar att anklagelse­rna är ovärdiga och en del av en större desinforma­tionskampa­nj vars syfte är att skada ryska intressen.

 ?? FOTO: TT-AP/PETER DEJONG ?? På bilden från OPCW:s högkvarter i Haag syns utrustning som påstås ha använts för att hacka sig in i OPCW:s■ trådlösa nätverk.
FOTO: TT-AP/PETER DEJONG På bilden från OPCW:s högkvarter i Haag syns utrustning som påstås ha använts för att hacka sig in i OPCW:s■ trådlösa nätverk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland