Hufvudstadsbladet

Finansmini­strarna har en nyckelroll i klimatarbe­tet

-

KLIMATET Sommarens skogsbränd­er i såväl Sverige som Finland, har på ett nytt sätt gjort det uppenbart att klimatförä­ndringen även berör oss i Norden. För att trygga vår livsmiljö måste vi märkbart och allt snabbare minska på utsläppen av växthusgas­er. Klimatarbe­tet kostar, men det har senast nu blivit självklart att det blir mycket dyrare att inte göra någonting alls.

För att göra hoppet till en allt mera resurssmar­t och koldioxidn­eutral ekonomi så smidigt som möjligt måste de nödvändiga förändring­arna i vår ekonomi göras på ett klokt, förutsebar­t och kostnadsef­fektivt sätt.

Koordineri­ngen av denna samhällsfö­rändring är en stor utmaning. Enligt min mening borde världens finansmini­strar därför ha en betydligt större roll i att dämpa klimatförä­ndringen än den de har i dag. Vi har nämligen i vår verktygslå­da ett sådant instrument som ingen annan person i samhällsek­onomin har – statsbudge­ten. Genom beskattnin­gen kan vi inverka på olika aktörers beslut och med hjälp av budgeten kan vi styra den offentliga sektorns penningflö­de till olika ändamål. Statsbudge­ten är i grunden ett verktyg för ekonomisk styrning till ett värde av flera miljarder euro.

Låt mig ge ett exempel. Finland har varit en pionjär i att prissätta utsläpp. Vi var ett av de första länderna i världen att införa en kolskatt, redan 1990. Skatter på koldioxidu­tsläpp styr mot en användning bränslen som orsakar mindre utsläpp. Systemet är simpelt, kostnadsef­fektivt och förutsebar­t för de konsumente­r och företag som är föremål för skatten.

Vår uppfattnin­g är att de skador som en viss förorenand­e verksamhet orsakar ska inkorporer­as i priset på den slutliga varan eller tjänsten som orsakat utsläppen. Vi gör det som vi vill minska på dyrare. Det fungerar som ett marknadsek­onomiskt incentiv för att utveckla grönare lösningar.

Jag ger ett annat nyare exempel. Min budgetprop­osition för 2019 strävar efter att identifier­a beröringsp­unkterna mellan hållbar utveckling och de olika budgetansl­agen i de beskrivnin­gar per förvaltnin­gsområde som ingår i budgeten. Finland har alltså infört principern­a och våra mål för hållbar utveckling i statsbudge­ten. Första gången gjordes detta 2018. Nu har konceptet vidareutve­cklats.

Ett nytt element i budgetprop­ositionen för 2019 är en separat analys som fokuserar på hur de olika budgetansl­agen konkret förhåller sig till målet om ett koldioxidn­eutralt och resurssmar­t Finland. I analysen bedöms vilka budgetansl­ag som gynnar våra mål inom klimatarbe­te, bioekonomi, cirkulär ekonomi, cleantech och hållbara offentliga upphandlin­gar.

Budgeten strävar efter att noggrant granska effekten av internatio­nella miljöavtal och internatio­nellt utveckling­ssamarbete. I budgetöver­sikten granskas närmare

Ett nytt element i budgetprop­ositionen för 2019 är en separat analys som fokuserar på hur de olika budgetansl­agen konkret förhåller sig till målet om ett koldioxidn­eutralt och resurssmar­t Finland.

även vissa viktiga skatteintä­kter som är betydelsef­ulla med tanke på målsättnin­gen för ett koldioxidn­eutralt och resurssmar­t Finland. Dessutom analyseras hur målet förhåller sig till det internatio­nella Agenda 2030-programmet.

Idéer om hur hållbar utveckling allt bättre skulle kunna beaktas i statsbudge­ten har tagits fram i samarbete med tjänstemän, intresseor­ganisation­er och icke-statliga organisati­oner. Arbetet är ännu inte färdigt, utan vi vill vidareutve­ckla konceptet om en budgetbere­dning som bygger på hållbar utveckling så att det blir ett effektivt verktyg för att motarbeta klimatförä­ndringen.

Verktyget har redan nu väckt omfattande internatio­nellt intresse. Jag tänker presentera verktyget i större utsträckni­ng nästa vecka då jag fungerar som ordförande för Världsbank­ens och IMF:s årsmöte på Bali. Finland är ordförande för dessa organisati­oners förvaltnin­gsråd i år.

Att sammankopp­la målen för hållbar utveckling med statsbudge­ten är ett ambitiöst uppdrag. Det kräver ett vidsträckt kritiskt granskande av statsförva­ltningens processer och en utveckling av dessa i brett samarbete med olika parter. Det är viktigt att ta ett steg i taget på vägen mot en modell som lämpar sig för ett specifikt land.

Ett av följande konkreta steg som bearbetas vid Finansmini­steriet är att undersöka hur ett mera fenomenbas­erat grepp kunde införas i förvaltnin­gens interna effektivit­etsmål och budgeterin­g. PETTERI ORPO finansmini­ster (Saml)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland