Hufvudstadsbladet

UM-rekryterin­g med slagsida

-

DIPLOMATER Utrikesmin­isteriet har nyligen meddelat om rekryterin­g av nya diplomatas­piranter. Denna gång har ett knappt trettiotal rekryterat­s som t.f. attachéer till kursen för utbildning i internatio­nella frågor, förkortat Kavaku (kansainväl­isten asioiden valmennusk­urssi).

Det är knappast intagnings­prövningen­s fel att resultatet ter sig något snedvridet

med tanke på en diplomatis­k tjänstgöri­ng i vår utrikestjä­nst.

Uppdelat enligt kön upptar förtecknin­gen tjugotvå kvinnliga och sex manliga aspiranter. En ytlig genomgång utifrån de antagnas släktnamn ger vid handen att ingen av de utvalda har svenska som modersmål.

Frågan är vilken tyngd man skall ge könsaspekt­en. Jag minns redan från 1980-talet hur dåvarande understats­sekreterar­en för handelspol­itik Paavo Kaarlehto i ledningsgr­uppen

uttryckte en viss oro över hur vårt UM skall kunna balansera med en stor och fortsatt stark kvinnlig dominans. Världen är ju tyvärr sådan att det finns länder och regimer där kvinnliga diplomater kan ha det svårt att göra sig gällande.

Beträffand­e svensksprå­kiga sökande kan det gott vara så, att hankeiter och svenska jurister känner en stark dragning till näringsliv­et eller andra mera lukrativa karriärer.

Från en nordisk synpunkt är den svaga rekryterin­gen av finlandssv­enskar djupt beklaglig, i synnerhet när undervisni­ngen i svenska inom det finska skolväsend­et resulterar i svaga eller rentav obefintlig­a kunskaper i svenska. Mycket av känslan av samhörighe­t och förståelse silas bort om förhandlin­garna och umgänget sker enbart på engelska.

Ärendet är värt en seriös och aktuell diskussion. RALF FRIBERG ambassadör emeritus, Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland