Hufvudstadsbladet

Ungdomlig 50-årig man söker toppjobb

-

Han är tillbaka på den arena där han trivs bäst, EU-arenan. Senast han figurerade i en framträdan­de roll på den nationella arenan blev hans framtoning blekare och blekare och han själv tystare och tystare.

Det var i tisdags Alexander Stubb meddelade att han kandiderar för posten som ”konservati­v spetskandi­dat” i EU-valet nästa år. Kallelsen till Brysselpre­sskonferen­sen där nyheten levererade­s kom – hur annars? – via Twitter. Stubb var en gång i tiden en av de tidigaste och ivrigaste finländska twittrarna.

”Konservati­v spetskandi­dat” är inte ett uttryck som öppnar sig riktigt lätt för folk utanför EU-kretsen. Men en sådan har enligt det regelverk som styr utnämninga­r inom EU en skaplig möjlighet att bli EU-kommission­ens nästa ordförande, alltså efterträda Jean-Claude Juncker.

Tyskarna har ställt sig bakom en andra ”spitzenkan­didat”, Manfred Weber från Bayern. Han har fördelen att vara EPP:s gruppledar­e. Men han har en betydligt smalare profil och erfarenhet än EU-nörden – hans egen beteckning – Alexander Stubb, som kan leverera en lång lista på uppdrag inom EU.

En trygg tysk från pålitligt konservati­va Bayern eller en oväntat sprallig finländare som för närvarande är vice ordförande i Europeiska investerin­gsbanken? Tyskarna väljer givetvis Weber, medan Norden och Baltikum kan luta åt en finländare. Att Tyskland har en så stark ställning inom EU – än starkare nu, i och med brexit – kan ge finländare­n några extra röster söderifrån.

En tvåspråkig – förlåt, femspråkig – finländare som kommission­sordförand­e vore onekligen inte så illa. Och Stubbs hemman i Esse kunde ta åt sig lite ära.

Vasabladet

Viveca Dahl

Stridighet­erna – strejker och övertidsfö­rbud – kan inte få expandera i oändlighet, utan någon måste ge efter. Just nu är det svårt att se någon annan utväg än att regeringen avstår från sitt förslag. Kymen Sanomat Markku Kumpunen om regerings planer på att försvaga uppsägning­sskyddet för vissa mindre företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland