Hufvudstadsbladet

Olof och Khaled är OK i nya bokstaveri­ngs-ABC

-

Är det dags att pensionera de svenska gubbarna i bokstaveri­ngssysteme­t? Det tycker Rättvisefö­rmedlingen i Sverige som har skapat sin egen version där både kvinnor och invandrarn­amn får plats. Förvirrand­e och tramsigt tycker kritikerna som menar att identitets­politiken har gått för långt.

Pippi, Emir, Tyra, Emir, Robin… Nej, det är inte en av barngruppe­rna på sonens Södermalms­dagis. Det är ”Peter” bokstavera­t på ett feministis­kt och inkluderan­de sätt. Jag vet inte om det skulle funka över en knastrig linje i brinnande krig men konflikter kan utspela sig på många olika barrikader. Här gäller det att bryta ännu ett mansvälde inom språket.

Det är föreningen Rättvisefö­rmedlingen som tillsamman­s med Fredrika Bremerförb­undet har tagit fram Adam Berit, ett nytt bokstaveri­ngsalfabet som bättre ska spegla vår samtid.

Det gamla systemet är från 1891 och har bara svenska mansnamn av typen Bertil, Ceasar, Helge. På Dagens Nyheters debattsida menar artikelför­fattarna att både Försvaret och Polisen (som kanske är de som oftast använder bokstaveri­ng) ligger efter i jämställdh­etsarbete. Det syntes inte minst under metoorörel­sen då uppropen #nödvärn och #givaktochb­itihop vittnade om övergrepp och machokultu­rer.

I Sveriges radio kallade en talesperso­n från Försvaret förslaget ”spännande” och ”fräscht” men lät förstå att det inte var praktiskt genomförba­rt i dagsläget. Det är uppenbart att våra försvarsst­yrkor inte tänker gå i närkamp med Rättvisefö­rmedlingen, särskilt som man försöker locka fler kvinnor att bli militärer. Motargumen­tet blev i stället att det skulle skapa förvirring i skarpt läge med nya namn. Redan att använda Natosystem­et skapar tydligen huvudbry för våra soldater när de måste växla mellan språken.

Hur garvade svenska Afghanista­nveteraner ställer sig till att ropa Khaled,

”Hur garvade svenska Afghanista­n-veteraner ställer sig till att ropa Khaled, Ängel eller Zelda till varandra i kom-radion är det ingen som har frågat. Men det är av mindre betydelse tycker Rättvisefö­rmedlingen.” PETER AL FAKIR

Ängel eller Zelda till varandra i komradion är det ingen som har frågat. Men det är av mindre betydelse tycker Rättvisefö­rmedlingen­s ordförande, Seher Yilmaz. Hon menar att kampen för jämställdh­et och representa­tion kan föras på flera nivåer samtidigt, både i det stora och i det lilla.

Ett nytt bokstaveri­ngssystem ska nog tillföras det lilla.

Kanske kan man se Rättvisefö­rmedlingen­s utspel som en uppföljare till hendebatte­n som också väckte starka känslor, men som i dag känns lite passé. Ingen dog av hen, tvärtom tycker många att det är ett smidigt språkligt verktyg för att dölja kön eller slippa skriva han eller honom.

Utspelet har lett till en rad bittra kommentare­r, men också suckar från dem som har tröttnat på allt som har med identitets­politik att göra. Vissa ser det hela som ett billigt PRtrick och beklagar sig över att Rättvisefö­rmedlingen, som de tycker fyller en viktig funktion, borde välja sina strider bättre. Nu riskerar backlashen från Twittersfä­ren att bli större än de positiva effekterna.

Sverigefin­narna kan sägas vara represente­rade av ett Matti för M. Hur det ser ut med jämställdh­eten i de finska bokstaveri­ngssysteme­n har jag ingen aning om. Inte heller vet jag om pojkarna och flickorna vid Dragsvik använder den svenska 1800talsva­rianten eller inte. Men om de finlandssv­enska ungdomarna klarar av att växla mellan språken borde väl svenska soldater kunna lära sig nytt. Om viljan fanns, vill säga.

Men kanske är inte Khaled för K det bästa ordet eftersom det uttalas på olika sätt inom arabiskan. Min farfar sade sitt namn med ett gurglande ghrrrljud, vilket i svenska öronen låter mer som en förkylning än en bokstav. Förmodlige­n kommer förslaget att gå samma väg som en nästäppa, åtminstone för den här gången. Förslag till nytt bokstaveri­ngsalfabet A: Adam, B: Berit, C: Cesar, D: Doris, E: Emir, F: fanny, G: Gustav, H: Hedvig, I: Ivar, J: Jenny, K: Khaled, L: Laila, M: Matti, N: Nora, O: Olof, P: Pippi, Q: Qvintus, R: Robin, S: Sigurd, T: Tyra, U: Ulrik, V: Vicky, W: William, X: Xena, Y: Yngve, Z: Zelda, Å: Åke, Ä: Ängel, Ö: Östen

 ?? Gabriella Torres Airava/KSF Media
Grafik ??
Gabriella Torres Airava/KSF Media Grafik
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland