Hufvudstadsbladet

Kotkaniemi historisk

- HBL-TT

De regerande Stanley Cupmästarn­a övertygade på hemmaplan i NHL-premiären. Säsongen inleddes med 7–0 till Washington Capitals i mötet med Boston Bruins. Tuukka Rask byttes ut halvvägs i matchen då han släppt in fem mål. Inför nedsläpp hyllades Washington av hemmapubli­ken. Laget stoltserad­e med Stanley Cup-pokalen på isen medan en röd banderoll med orden ”Stanley Cup Champions 2018” hissades.

Och redan under matchens två första minuter fick de rödvita på läktarna anledning att fortsätta fira – Washington gjorde snabbt 2–0 genom TJ Oshie och Jevgenij Kuznetsov.

Matchens övriga mål gjordes av Alexander Ovetjkin, Nic Dowd, John Carlson, Lars Eller och Kuznetsov igen.

Mycket spel i powerplay hjälpte Washington som gjorde fyra mål i numerärt överläge.

I premiärnat­tens andra match besegrade Toronto Montreal hemma med 3–2 på övertid.

Auston Matthews satte det avgörande målet på 1.01 in i förlängnin­gen, efter en passning från Patrick Marleau. Det var Matthews andra mål i matchen.

Montreal inledde matchen starkt och dikterade spelet i första perioden. Finländare­n Artturi Lehkonen gjorde första målet för Montreal i slutet av första perioden, men Toronto utnyttjade ett powerplay och lyckades kvittera innan den var dags för periodvila. Lagen fortsatte att följas åt och efter andra perioden var ställninge­n 2–2. Och sedan avgjordes det alltså på övertid.

Jesperi Kotkaniemi gjorde NHL-debut och noterades för en assist för Montreal.

Kotkaniemi är inte bara unik för att han är den förste spelaren född på 2000-talet i NHL. Han är även den förste 2000-talisten att göra en match i någon av de stora profession­ella amerikansk­a ligorna, vilket innefattar NHL, NBA (basket), NFL (amerikansk fotboll) och MLB (baseball).

Vancouver slog Calgary med 5-2 medan San Jose, som bland annat förstärkt med superbacke­n Erik Karlsson, föll med 2-5 hemma mot Anaheim.

Karlsson, som för bara några veckor sedan mot sin vilja byttes bort av Ottawa, spelade mest av alla i matchen med 26.47 minuter på isen. Men det blev inga poäng av svensken som i stället var inne på två baklängesm­ål.

– Det var lite skakigt i början, puckarna studsade lite hit och dit och jag överarbeta­de saker. Men ju längre matchen gick desto mer bekväm kände jag mig. Och inte bara jag, utan alla började bli lite mer säkra, säger Erik Karlsson till The Mercury News.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland