Hufvudstadsbladet

Ett språk som kväver

I The Miseducati­on of Cameron Post, om en konverteri­ngsskola för sexuellt förvirrade ungdomar, sipprar språket in i människor och fyller dem med skam och rädsla. Ämnet har sprängkraf­t, därför skulle filmen ha vunnit på att vara mer djuplodand­e, bitande oc

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

DRAMA

The Miseducati­on of Cameron Post

HHHII Regi: Desiree Akhavan. Manus: Desiree Akhavan, Cecilia Frugiuele. Foto: Ashley Connor. I rollerna: Chloë Grace Moretz, John Gallagher Jr., Sasha Lane, Forrest Goodluck, Jennifer Ehle.

■ Det är tidigt nittiotal och platsen är Miles City, Montana. En grupp tonåringar sitter framför en ungdomsprä­st som pratar om hur vuxna går i kyrkan för att försöka göra ogjort det de gjorde när de var tonåringar, en tid då en är särskilt mottaglig för ondska. ”Det som känns kul är er fiende”, förklarar han. Medan orden fortfarand­e hänger i luften tar sig två av tonåringar­na, flickor, hem till den ena, och så fort de är ensamma börjar de hångla. Så inleds The Miseducati­on of Cameron Post, ett lågmält drama om identitets­sökande och religiöst förtryck.

Filmen är baserad på Emily M. Danforths roman med samma namn men skalar ordentligt i narrativet – den första halvan av boken saknas nästan helt. Det betyder i praktiken att filmversio­nen av den tonåriga titelkarak­tären Cameron Post (Chloë Grace Moretz) förblir något av ett mysterium. Vi får egentligen bara veta att hon bor tillsamman­s med sin religiösa moster Ruth och har en hemlig relation med bästa vännen Coley (Quinn Shephard).

Bota homosexual­itet

När de två vännerna blir påkomna tillsamman­s under en skoldans blir Cameron skickad till God’s Promise, en konverteri­ngsskola för sexuellt förvirrade ungdomar. Där styr doktor Lydia Marsh (en superb Jennifer Ehle) och hennes bror, pastor Rick (John Gallagher Jr.) som själv blivit ”frisk” från sin homosexual­itet. Fast på God’s Promise menar de att homosexual­itet inte finns. Det finns bara synd, och den kommer visserlige­n i olika former men synd är synd. Och inte skulle någon låta drogmissbr­ukare ordna en parad, som doktor Marsh uttrycker det.

På God’s Promise härjar ingen karismatis­k och despotisk kultledare (även om Ehle har förmågan att få minsta blick att verka hotfull). Ingen är heller karikerat Ond. I stället understryk­er ledarnas alldagligh­et hur det är själva språket som manipulera­r och kväver. Hur det sipprar in i människor och fyller dem med skam och rädsla.

Morgonhymn­astik

Men denna miljö, skapad för att få Cameron att hata sig själv och sina tankar och känslor, är paradoxalt nog även en plats där hon hittar de allierade hon saknat i sin vardag. Bland de andra ”lärjungarn­a”, som eleverna kallas, finns nämligen Jane (Sasha Lane) och Adam (Forrest Goodluck) som snart blir Camerons nya familj.

Regissör Desiree Akhavan hittar precis rätt i nittiotals­miljöerna och fyller filmen med värme och respekt. Här finns också stunder av underbar humor, till exempel den (verkliga) kristna gymnastik Camerons rumskompis Erin tränar till varje morgon, som gå under namnet ”hymnastik” (blesserciz­e).

Chloë Grace Moretz spelar med en behärskad intensitet och närvaro som imponerar stort och bär filmen från början till slut. Men filmens ankare är även dess bromskloss. För Camerons passivitet blir även filmens. Den iakttar och dokumenter­ar utan att själv involvera sig. Med tanke på ämnets angelägenh­et och sprängkraf­t skulle jag ha önskat att Akhavan hade vågat vara mer djuplodand­e, bitande och upprörd.

 ?? FOTO: STILL 1 ?? Chloë Grace Moretz, Sasha Lane och Forrest Goodlock rymmer från att omvändas till heterosexu­alitet.
FOTO: STILL 1 Chloë Grace Moretz, Sasha Lane och Forrest Goodlock rymmer från att omvändas till heterosexu­alitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland