Hufvudstadsbladet

Bibliotek och ungdomsgår­d flyttar till köpcenter

- HBL

Degerö bibliotek blir det första i Helsingfor­s som får flytta in i ett kommersiel­lt köpcentrum.

Biblioteke­t och det nya miljöallru­mmet för unga öppnar sina dörrar torsdagen den 22 november i Degerös nya köpcentrum. De moderna utrymmena är planerade tillsamman­s med stadsborna.

Samarbetet mellan biblioteke­t och ungdomsgår­den blir intensivar­e då de nya utrymmena delvis är gemensamma.

Biblioteke­t har gjorts trivsammar­e för att bättre betjäna besökare i olika åldrar. Böckerna ska vara lättare tillgängli­ga än tidigare och biblioteke­t kommer att ha meröppet under morgontimm­arna.

– Det nya biblioteke­t är en god blandning av gammalt och nytt. Från det gamla biblioteke­t tar vi med oss läslust, bra serviceins­tällning och social gemenskap. Det nya biblioteke­t skapar tillsamman­s med ungdomsgår­den en helhet som främjar läsglädje och människors möjlighete­r till hobbyer och delaktighe­t, säger biblioteke­ts chef Anne Mankki.

I det nya miljörumme­t kan unga ordna småskaliga evenemang och hålla kaféverksa­mhet. I utrymmet på köpcentret­s första våning finns en sal med vrå för tidsfördri­v, ett loft för lågmält arbete och ett modernt kök. På andra våningen i samband med biblioteke­t finns en allaktivit­etssal och en gemensam terrass.

Önskemål om att inrätta ungdomsgår­dar i köpcenter har framförts redan under en längre tid av Krut – de ungas system för påverkan. En liknande kombinatio­n av ungdomsgår­d och bibliotek skapas också i närtjänstc­entret Hertsi i Hertonäs 2020.

Degerö bibliotek håller stängt på grund av flytten den 15–21 november. Den gamla ungdomsgår­den stängs den sista oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland