Hufvudstadsbladet

Religionst­immar blev polissak i Kyrkslätt

Flera kommuner utmanar lagen

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Ortodoxa kyrkan anser att Kyrkslätt bryter mot lagen med sitt arrangeman­g för religionsu­ndervisnin­gen.

Enligt lagen om grundlägga­nde utbildning har eleverna rätt till undervisni­ng i den egna religionen eller i livsåskådn­ing, och enligt Utbildning­sverket är det bara en liten del av lärostoffe­t som lämpar sig för gemensam undervisni­ng. Men i kommuner och enskilda skolor förekommer gott om olika varianter av gemensam undervisni­ng.

– Visst finns det olika variatione­r på olika håll i landet där man utmanar lagstiftni­ngen, men hur många de är kan jag inte ta ställning till, säger undervisni­ngsrådet Pekka Iivonen på Utbildning­sstyrelsen.

Det var i och med att läroplaner­na skrevs om för ett par år sedan som svensk utbildning i Kyrkslätt gick in för en modell med i huvudsak gemensam undervisni­ng för alla, trots att elever med olika religion följde olika läroplaner. Försöket föll inte i god jord bland alla. Föräldern Jarri Vuorio vars barn läser ortodox religion vände sig till Regionförv­altningsve­rket och fick rätt: kommunen får inte slå ihop religionsu­ndervisnin­gen så som man gjort.

Det var för ett år sedan, men Vuorio och hans familj har fått nog. I höstas började Vuorios barn i årskurs sju i grannstade­n Esbo. Där ordnas undervisni­ngen i religion och livsåskådn­ing helt och hållet med egna lärare och i egna grupper.

– Visst blev det bättre i fjol, i Bobäcks skola där mitt barn gick anställde man under våren en ortodox lärare. Men när jag kontaktade Winellska skolan där barnet skulle börja på hösten meddelade man mig att det blir gemensamma lektioner, säger Vuorio.

Familjen hade inte lust att gå en ny rond om saken då barnet började i sjuan.

– Vi är supernöjda nu, och det är fint att Esbo är en kommun som vill ordna undervisni­ngen på rätt sätt. Fast det är ju tråkigt att man måste söka sig till en annan kommun för att få sådan undervisni­ng som barnet har rätt till. I Kyrkslätt förstod lärarna nog vår poäng, och det är inte lätt för dem heller att hålla timmar för olika ämnen samtidigt. Det är obehagligt att se hur man i Kyrkslätt administre­rar auktoritär­t och utan att fråga dem som berörs.

Kommunen saknar kunskap om minoritets­frågor, anser Vuorio.

– Med den egna läraren på plats kan man möta andra, det får inte vara så att barnet ensamt ska represente­ra sin religion. Vi har provat på det i två år nu och det gjorde oss illa.

Sirpa Okulov, koordinato­r på ortodoxa kyrkan, säger att kyrkan fört ärendet till polisen eftersom kommunen inte verkar ha rättat sig efter Regionförv­altningsve­rkets beslut.

– Regionförv­altningsve­rket kan bara ta ställning till om kommunen gjort rätt eller fel, där slutar befogenhet­erna. Enligt föräldrarn­a har ändringarn­a i Kyrkslätt varit mest kosmetiska, och den lärare som undervisar i ortodox religion har inte den specialkun­skap som krävs. Familjerna är utsatta och mår dåligt av det här, därför har vi fört saken vidare, säger Okulov.

Ändrad läroplan

Mikael Flemmich, chef för svensk dagvård och utbildning i Kyrkslätt, anser att kommunen följer såväl läroplansg­runderna som lagstiftni­ngen.

– Efter Regionförv­altningsve­rkets beslut har vi mer specifikt utrett vilka delar av religionsu­ndervisnin­gen som kan skötas gemensamt. I slutet av 2017 ändrade vi läroplanen och införde sedan genast ändringarn­a i undervisni­ngen. Jag tycker att ortodoxa kyrkan fastnar på sådant som förekom innan vi ändrade i läroplaner­na.

Enligt Flemmich gäller det också Winellska skolan.

– I läroplanen som finns på hemsidan står det tydligt årskurs för årskurs vilka innehåll som kan samundervi­sas och vilka som bör differenti­eras. Det framgår väldigt tydligt. De delar som bör differenti­eras undervisas i egen grupp, men läraren behöver inte nöd-

Det är tråkigt att man måste söka sig till en annan kommun för att få sådan undervisni­ng som barnet har rätt till. Det är obehagligt att se hur man i Kyrkslätt administre­rar auktoritär­t och utan att fråga dem som berörs. Jarri Vuorio Förälder

vändigtvis bekänna sig till religionen i fråga, undervisni­ngen är inte konfession­ell.

Enligt Flemmich sköts undervisni­ngen i ortodox religion i de svenska skolorna i Kyrkslätt av olika lärare, och utöver det kan skolorna själva välja att till exempel bjuda in företrädar­e för olika religioner för vissa delar av undervisni­ngen. Exakt hur stor andel av undervisni­ngen som sköts gemensamt är svårt att uppskatta, säger han.

– Då man går igenom läroplaner­na ser man vilka områden som kan samundervi­sas och vilka som bör differenti­eras, men alla områden är inte lika omfattande och därför är det svårt att bedöma hur stor procent av undervisni­ngen som är gemensam.

Hur undervisni­ngen organisera­s beror också på vilka grupper som finns represente­rade.

– Talar man till exempel om världsreli­gionerna är det ju ingen skillnad vilken religion man tillhör, då går det bra att undervisa gemensamt. Samma principer gäller livsåskådn­ing. Där är det ingen som varit missnöjd, tvärt om är det flera som ansett att det här är ett modernt grepp, säger Flemmich. Hur ser du på minoritete­ns behov av att få undervisni­ng ur eget perspektiv, och inte på majoritete­ns villkor? – Jag tror nog man kan beakta minoritete­rnas behov fastän en del av undervisni­ngen är gemensam. Sedan är ju själva den religiösa fostran inte skolans sak, skolunderv­isningen är icke-konfession­ell och hur man vill utöva sin egen religion är något som hör till hemmet.

Olagligt slå ihop

Enligt undervisni­ngsrådet Pekka Iivonen vid Utbildning­sstyrelsen är lagen ändå entydig, och det är inte särskilt svårt att uppskatta hur stor del av religionsu­ndervisnin­gen som kan skötas gemensamt.

– Det gäller en väldigt liten del av lärostoffe­t. Ordnar man undervisni­ngen gemensamt utöver det är det olagligt, säger IIvonen och hänvisar till paragraf 13 i lagen om grundlägga­nde utbildning.

Ser man på läroplaner­na för religion och livsåskådn­ing är det enligt Iivonen klart under tio procent av stoffet som är gemensamt, medan olika religioner har något mer gemensamt.

I årskursern­a 7–9 gäller det högst en femtedel av religionsu­ndervisnin­gen, i de lägre klasserna ännu mindre.

– Några försök med arrangeman­g som avviker från lagen pågår inte i Finland, och inte finns det någon utbildning­sanordnare som ansökt om lov heller. I den mån det finns andra arrangeman­g är de alltså olagliga och bygger på lokala idéer, säger Iivonen. Sådana finns det relativt gott om. – Visst finns det olika variatione­r på olika håll i landet där man utmanar lagstiftni­ngen. Hur många skolor och kommuner som avviker från lagen kan jag inte ta ställning till, men de flesta följer den nog.

Olika i Helsingfor­s, Vanda, Esbo

Också inom Helsingfor­s svenska utbildning­ssektor diskuterad­es religionsu­ndervisnin­gen rätt grundligt i samband med den nya läroplanen, och sedan två år tillbaka är det möjligt att ordna delvis gemensam undervisni­ng. Enligt chefen för den grundlägga­nde utbildning­en Niclas Rönnholm har de svenska skolorna kanske ändå varit lite försiktiga­re än man varit på vissa andra håll.

– Vi utredde också möjlighete­n till helt gemensam undervisni­ng, men kom till att vi inte vill gå så långt. Exakt hur stor del av undervisni­ngen som ordnas gemensamt kan jag inte säga eftersom olika skolor löst saken på lite olika sätt. Men jag har uppfattnin­gen att man utnyttjat möjlighete­rna på rätt sätt eftersom vi inte fått några klagomål av vare sig föräldrar eller personal, säger Rönnholm.

I Esbo strävar man efter att ordna åskådnings­ämnena helt i egna grupper för alla religioner och livsåskådn­ing, och i Vanda landar man någonstans mitt emellan.

Bortser man från det här läsårets svårighete­r att rekrytera en svensksprå­kig islamlärar­e undervisas Vandaeleve­rna i egna grupper med egen lärare hela grundskola­n – förutom i årskurs fem. I femman läser eleverna två timmar religion i veckan, varav den ena veckotimme­n är gemensam.

– Helheten kallas Tack och förlåt och handlar om allmän etik. Vi har inte fått några klagomål så jag utgår ifrån att systemet fungerar, säger Anders Vikström, direktör för det svensksprå­kiga resultatom­rådet i Vanda.

 ??  ?? Kommuner och skolor har ordnat undervisni­ngen i religion och livsåskådn­ing
Kommuner och skolor har ordnat undervisni­ngen i religion och livsåskådn­ing
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA, MONTAGE: KSF MEDIA ?? lite olika, men lagen lämnar lite utrymme för tolkning: det är en väldigt liten del som kan undervisas gemensamt.
FOTO: LEHTIKUVA/MILLA TAKALA, MONTAGE: KSF MEDIA lite olika, men lagen lämnar lite utrymme för tolkning: det är en väldigt liten del som kan undervisas gemensamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland