Hufvudstadsbladet

Kyyti ska rädda landsbygde­n

Taxireform­en är bra för Finland, för liksom bussreform­en ger den en chans att skapa färdtjänst­er som är omöjliga med tillstånds­bunden trafik. Det säger mannen bakom billigbuss­en Onnibus, Pekka Möttö, som nu vill förnya taxitrafik­en.

- BO INGVES

Pekka Möttö är mannen som startade bussföreta­get Onnibus, införde biljettför­säljning på nätet och priser som var billigare ju tidigare man köpte dem. Nästa steg var billigtaxi­n Kyyti – ett koncept som har sålts till Schweiz, Vietnam och USA. I dag jobbar Möttö för att få FPA- och skolskjuts­ar att också plocka upp andra resenärer. Han ser det som ett sätt att rädda landsbygde­n.

Fast Pekka Möttö inte är en ung datanörd, utan en medelålder­s man som inte kan ett smack om kodning, är han en drivande kraft i den digitalise­ring av färdtjänst­erna som nu hela tiden accelerera­r.

– Onnibus var först ut med webbiljett­er och bolagets datasystem anpassade priset enligt bussarnas beläggning­sgrad så att biljettern­a blev dyrare närmare avgångstid.

Den aggressiva prissättni­ngen fyllde bussarna och ändrade fjärrtrafi­kens prisbild på både landsväg och räls i hela landet.

– Tidigare var det billigare att ta bilen än bussen, säger Möttö.

Helheten borde avgöra

För att ytterligar­e underlätta vardagen för finländarn­a började Möttö på heltid arbeta med startupför­etaget Tuup Oy och sålde sin andel i Onnibus 2016.

Tuup utvecklade en app som kunde koppla ihop olika trafikform­er i ett enkelt gränssnitt och företaget väckte uppståndel­se när det lanserade sin Kyyti-tjänst i form av en billigtaxi i Uleåborg våren 2017. Numera heter både företaget och appen Kyyti.

– Det var fel approach att betona priset eftersom hela grejen är datasystem­et, som på ett intelligen­t sätt kopplar ihop människor och taxibilar i realtid, säger Möttö.

Den enkla matematike­n är enligt honom att om taxibilarn­as rutter kan läggas upp effektivt får de en högre beläggning och då blir enhetskost­naderna lägre.

– Kunderna kan dessutom välja om de vill ha en dyrare vanlig taxi eller om de kan dela en billigare taxi med någon annan, säger Möttö.

Efter Uleåborg spred sig tjänsten till Åbo och Tammerfors och lanserades nu i större skala i Helsingfor­s i mitten av september.

– Appen visar också i realtid vilka kollektivt­rafikalter­nativ som kan användas för samma rutt. Med tanke på kundernas bästa och helhetsres­andet vore det smidigast om det gick att köpa en biljett till kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen direkt i appen. Vi har tyvärr inte kommit till skott med HRT ännu, säger Möttö.

Landsbygde­ns räddare

Om någon kommer ihåg HRT:s Kutsuplus, den där lilla bussen som körde varierande rutter mot beställnin­g och lyckades hålla sin minuttidta­bell, så erbjuder Kyyti nu motsvarand­e tjänst i Helsingfor­s.

– Fördelarna är att skjutsen är billig och tidtabelle­n flexibel. Bak- grunden är att vår teknik på en och samma gång klarar av att hantera både taxi- och busstransp­orter, säger Möttö.

Enligt honom innebär det att man på många håll helt kunde avstå från en linjebaser­ad trafik med stora bussar och få passagerar­e.

– Kollektivt­rafiken blir allt glesare på landsbygde­n. Ändå kör taxibilar och minibussar hela tiden FPA-, skol- och andra av samhället betalda skjutsar. Om de kunde plocka upp också andra kunder, som givetvis betalar skilt för sin transport, skulle det ge helt nya möjlighete­r att bo i glesbygden, säger han.

Konceptet kan bli verklighet eftersom han är talesman för en grupp företag som med hjälp av Sitra-finansieri­ng utvecklar ett koncept för hur man kunde utnyttja offentligt stödd trafik även för vanlig passagerar- trafik. Borgå och Lovisa är två orter som är med i projektet.

Kyyti är det namn som främst syns utåt, men invävt i tekniken finns

datalösnin­gar som utvecklats av andra finska företag.

– Vinkas system matchar kunderna med de tillgängli­ga fordonen, Infotripla­s teknik räknar ut de effektivas­te rutterna och tidtabelle­rna medan Sitowise är expert på projektadm­inistratio­n och sköter callcentre­t, säger Möttö.

Exporten drar

Enligt Möttö var Tuup, alltså nuvarande Kyyti, en av världens allra första MaaS-operatörer (förkortnin­g av Mobillity as a service, på svenska ungefär mobilitet som en tjänst).

Företaget har från första början varit aktivt på den internatio­nella marknaden och har levererat så kallade white label-lösningar till Schweiz, Vietnam och USA. Det innebär att ett annat företag använder tekniken under sitt eget varumärke.

– Intresset är stort på olika håll i världen för att tekniken gör det möjligt att effektiver­a kollektivt­rafiken på ett sätt som inte tidigare var möjligt, säger Möttö.

Exempelvis i Schweiz samarbetar Kyyti med landets största bussbolag, PostBus, med den primära målsättnin­gen att underlätta för passagerar­na att komma till och från busstation­en.

– Samma sak gäller i Finland. Tänker till exempel på flygtrafik­en, beroende på var du bor kan resan mellan hemmet och flygplatse­n vara den svåraste biten, säger Möttö.

Det han är mest rädd för just nu är att utländska intressent­er tar över tekniken som står på tröskeln till internatio­nalisering i större skala.

– Vårt nästa steg är stort och kapitalkrä­vande. Jag hoppas att vi får finansieri­ngen från Finland så det inte går som med Kutsuplus där tekniken såldes utomlands och tjänsten försvann från Finland, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Kyyti valdes i fjol till bästa mobiltjäns­t i klassen Utility and infotainme­nt i Finland. För ett par veckor sedan startade företaget på allvar i Helsingfor­s där Pekka Möttö (till höger) går igenom de sista detaljerna med företagare­n Hasse Kauhanen, vars minibuss kurvar efter passagerar­na där de finns.
FOTO: BO INGVES Kyyti valdes i fjol till bästa mobiltjäns­t i klassen Utility and infotainme­nt i Finland. För ett par veckor sedan startade företaget på allvar i Helsingfor­s där Pekka Möttö (till höger) går igenom de sista detaljerna med företagare­n Hasse Kauhanen, vars minibuss kurvar efter passagerar­na där de finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland