Hufvudstadsbladet

Farsartad och skamlig politik

Den senaste veckans händelser kring behandling­en av vårdreform­en i riksdagen visar att regeringss­ämjan ligger på sitt yttersta. Regeringsp­artierna förnedrar sig och hela politiken.

-

susanna.ginman@ksfmedia.fi

SUSANNA GINMAN

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta när man följer med turerna kring behandling­en av vårdreform­ens olika lagar i riksdagens social- och hälsovårds­utskott den senaste veckan.

Läkaren och forskaren, nuvarande riksdagsle­damoten Pekka Puska (C) har gjort en lång och välrenomme­rad karriär bland annat i Norra Karelen-projektet, inom WHO och Folkhälsoi­nstitutet. Han är också född i Vasa. Puska hör till de riksdagsle­damöter som har talat varmt för att vårdreform­en i sin nuvarande form ska godkännas.

Frågan om vilka sjukhus som ska stå för den omfattande jouren i framtiden behandlas som en del av vårdreform­en eftersom de tolv sjukhusen finns uppräknade i den så kallade huvudlagen om hur vården ska organisera­s. Som känt beslöt riksdagen för snart två år sedan att Vasa inte är ett av de tolv, inte heller det trettonde. I socialoch hälsovårds­utskottet föreslog SFP:s Veronica Rehn-Kivi för en dryg vecka sedan att Vasa ska införas som ett trettonde sjukhus med omfattande jour. Dessutom finns ett medborgari­nitiativ och två lagmotione­r med samma innehåll.

Alla sakkunniga som utskottet hörde – inklusive representa­nterna för sjukhuset i Seinäjoki, som nu är det enda österbottn­iska sjukhus som ska erbjuda omfattande jour – har förordat att den ska finnas också i Vasa. Grundlagse­xperterna lär förorda Vasa med motivering­en att om geografisk­a lösningar kan trygga grundlagse­nliga språkliga rättighete­r så ska man gå in för dem.

Efter de här beskeden ville Pekka Puska stödja Vasaaltern­ativet. Det går emot regeringen och därför erbjöd sig Puska att vara frånvarand­e under omröstning­en med en suppleant inkallad. Han hotade alltså i inget skede regeringen­s majoritet mot Vasa centralsju­khus.

Men det är tydligen inte alltid slutresult­atet som är det viktigaste. Samlingspa­rtiets utskottsre­presentant­er reagerade mycket häftigt på Puskas förslag. Hotet var att förhala hela reformen. Senare pressade också Puskas eget parti Centern på.

Det råder ingen ovisshet om praxis – regeringsp­artierna ska stödja regeringen­s förslag. Änd- ringar kan göras bara om alla riksdagsgr­upper är överens om dem. Det här är ett sätt att hålla ihop regeringen­s politik.

Ändå är fallet Pekka Puska exceptione­llt. Samlingspa­rtiet krävde att Puska personlige­n ska vara närvarande i utskottet och rösta i enlighet med regeringen­s linje. Slutresult­atet är att Puska på den här punkten har böjt sig. Han har inte ändrat åsikt, men han har gått med på att rösta mot sin egen övertygels­e i den här enskilda frågan.

Samlingspa­rtiet motiverade sitt krav på att Puska personlige­n ska delta i omröstning­en med att det inte ska uppstå en situation där enskilda personer offentligt är av annan åsikt än regeringen (HBL 5.10). Det är ett märkligt argument, för ”skadan” är ju redan skedd. Puska har varit föredömlig­t öppen med hur han har resonerat. Föredömlig­t med tanke på väljarna, medborgarn­a. Vi har rätt att veta hur de politiker vi har valt resonerar. Det är modigt att låta bli att gömma sig bakom regeringen­s beslut. Vi ser alltför lite av sådant.

Många frågor är obesvarade. Inom Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp har två ledamöter meddelat att de kommer att rösta mot vårdoch landskapsr­eformen. De har åtminstone ännu inte utsatts för samma press.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) gjorde en stor affär av sin övertygels­e i abortfråga­n. Soinis rätt att demonstrer­a den, stick i stäv med regeringen, väger tydligen oerhört mycket tyngre än Pekka Puskas och andra sakkunniga­s övertygels­e att det bör finnas omfattande jour i Vasa.

Regeringsp­artiernas nervositet visar hur dålig stämningen är mellan regeringsp­artierna och hur skör den sammanbind­ande tråden är.

För dem som tycker politik är viktigt och hoppas att det politiska intresset och engagemang­et ska växa till sig leder den här skamliga farsen närmast till tårar. De som ser politiken bara som ett spel kanske skrattar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland