Hufvudstadsbladet

Niinistö läxar upp riksdagen

President Sauli Niinistö klandrar riksdagen för att ha begått ett allvarligt procedurfe­l då den i onsdags klubbade igenom en brådskande ändring av grundlagen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

President Sauli Niinistö har stadfäst grundlagsä­ndringen som gäller skyddet av privatlive­t och meddelande­hemlighete­n, eller brevhemlig­heten som det heter till vardags. Men presidente­n är inte alls nöjd med hur riksdagen gick till väga då den för första gången under den nuvarande grundlagen röstade om att ändra grundlagen i brådskande ordning.

Av det synnerlige­n sällsynta uttalande som presidente­n tillfogade i samband med att han stadfäste grundlagsä­ndringen framgår att presidente­n är kritisk till hur riksdagen genomförde omröstning­en.

– Riksdagens vilja i frågan är obestridli­g, men det förfarande som iakttagits i riksdagen kan ifrågasätt­as om man tolkar grundlagen bokstavlig­t, skriver presidente­n.

Vid omröstning­en lade riksdagens talman Paula Risikko (Saml.) fram ett omröstning­sförslag som avslutades med orden ”Antas förslaget att förklara lagförslag­et brådskande, anses lagförslag­et samtidigt ha blivit godkänt”. Riksdagen godkände omröstning­sförslaget.

Borde ha röstat två gånger

Presidente­n klandrar proceduren och påpekar att grundlagen föreskrive­r att riksdagen först borde ha röstat om att förklara förslaget brådskande och först därefter ha röstat om själva förslaget. Eftersom det i det här fallet inte fanns något motförslag borde talmannen separat ha konstatera­t att grundlagsä­ndringen var godkänd.

Presidente­n ondgör sig också över att en felaktig bild spreds i offentligh­eten om omröstning­en så att röstningsr­esultatet om att ändra grundlagen brådskande, tolkades som en omröstning om innehållet i lagen.

Presidente­n påpekar till sist i sitt ovanliga uttalande att riksdagens enhälliga vilja att ändra grundlagen är obestridli­g och att riksdagen enhälligt godkände förfarande­t. Därför stadfäste han grundlagsä­ndringen så att den träder i kraft den 15 oktober.

Men några fler tabbar vill presidente­n inte se:

– Jag uppmärksam­mar dock riksdagen på att förfarande­t enligt grundlagen ska följas bokstavlig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland