Hufvudstadsbladet

Kvinnor döms för ärekränkni­ng av Tomi Metsäketo

Fyra kvinnor döms till böter för ärekränkni­ng av artisten Tomi Metäketo på grund av skrivelser om honom i sociala medier som ett led i #metoo-rörelsen.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Det var förra hösten som de fyra kvinnorna i ett diskussion­sforum på Facebook och på Twitter skrev olika påståenden om sångaren Tomi Metsäketo. Han utmålades bland annat som en våldtäktsm­an, ”serietraka­sserare” och ”en spya”.

Under rättsproce­ssen kom det fram att kvinnorna inte hade personliga erfarenhet­er av artisten, utan att de baserade sig på rykten samt andra- och tredjehand­suppgifter. Metsäketo har inte dömts eller utretts för sexualbrot­t.

Som en följd av att diskussion­en fick offentligh­et förlorade Tomi Metsäketo uppdrag, bland annat huvudrolle­n i musikalen Mamma Mia och i underhålln­ingsprogra­mmet ”Tähdet, Tähdet” på tv. Allmänna åklagaren väckte åtal mot kvinnorna och menade att Metsäketo förorsakat­s stort lidande och skada.

I går föll domen i fallet. Helsingfor­s tingsrätt anser att kvinnorna gjort sig skyldiga till ärekränkni­ng genom sina skriverier – däremot inte till grov ärekränkni­ng som åtalet löd. Enligt rätten har påståenden­a varit nedsättand­e, felaktiga och kränkande.

Facebookgr­uppen hade då diskussion­en fördes över 50 000 medlemmar, och Twitterinl­ägget hade hashtaggar som gjorde att det kunde hittas av fler än kvinnans direkta följare. Enligt rätten är det ändå trovärdigt att kvinnorna inte haft som mål att de som de skriver når så många som möjligt, och de ingick delvis i längre diskussion­strådar.

Inte heller anser rätten att just de skriverier­na har orsakat Metsäketos ekonomiska förlust. En del av dem plockades upp av bland annat tidskrifte­n Seiska. Därför handlar det enligt domen inte om grov ärekränkni­ng.

Person, inte sammanhang

Tingsrätte­n tar också ställning till kontexten som skriverier­na ingick i. Enligt rätten är #me too-kampanjen en sådan viktig samhälleli­g fråga som man ska kunna diskutera och där uttalanden därför enligt lagen kan passera ostraffade. Men: Här handlade skriverier­na om en person, och var enligt rätten därför inte en sådan allmän och principiel­lt viktig diskussion som lagen avser.

Enligt lagen ska en persons förfarande i ett offentligt uppdrag kunna kritiseras utan att det handlar om ärekränkni­ng. Rätten landar ändå i att skriverier­na inte handlat om Metsäketo som sångare och därmed inte om hans roll i offentligh­eten.

Kvinnorna döms till 25 dagsböter var och till att ersätta Metsäketos rättegångs­kostnader på mellan 150 och 675 euro. Metsäketo har inte begärt skadestånd.

De fyra kvinnorna är inte offentliga personer. De har medgett skriverier­na men nekat till brott. Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? Tomi Metsäketos ära kränktes av fyra kvinnors skriverier om honom i sociala medier, anser Helsingfor­s tingsrätt i sin dom. Rättegånge­n hölls för två veckor sedan, domen föll i går.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO Tomi Metsäketos ära kränktes av fyra kvinnors skriverier om honom i sociala medier, anser Helsingfor­s tingsrätt i sin dom. Rättegånge­n hölls för två veckor sedan, domen föll i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland