Hufvudstadsbladet

”Det har betydelse vad en enskild människa kan göra”

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Man kan inte annat än hoppas att det ruskar om, säger Elisabeth Rehn, som själv arbetat med fredprista­garen Denis Mukwege i Kongo 2010. CMI-experten Maria Ristimäki hoppas på mer konkreta resurser: – Bara två procent av alla pengar till fred och säkerhet är vikta för arbetet med könsaspekt­en.

Fredsprise­t spelar en viktig roll för att uppmärksam­ma sexuellt våld i konflikter, och hur mycket som behöver göras, säger Maria Ristimäki, expert vid CMI inom projektet kvinnor och fred.

– Det är av betydelse att den här frågan får mer synlighet, säger Ristimäki, som också är också bloggare vid den utrikespol­itiska bloggen Ulkopoliti­st.

Kampen för dem som utsätts för sexuellt våld i konflikter är ofta något som skett på aktivistni­vå och bland medborgaro­rganisatio­ner. Också fredsprist­agarna Denis Mukwege och Nadia Murad är exempel på enskilda aktivister. Sådana behövs alltid, men kan arbetet lyftas till en ny nivå?

– Ja, det är ju inte så här det ska vara, och därför ligger kvinnor och fred också på FN:s agenda, där en kärnfråga är att förhindra det här våldet. Där är staterna, de som har arméer, centrala.

Våldet utövas dessvärre inte bara av stater utan av gruppering­ar, gerillor, rebellgrup­per, terrorgrup­per. Den utbredda problemati­ken kring sexuellt våld har också kommit brännande nära FN under de år som sexuella brott bland fredsbevar­are utretts.

Maria Ristimäki ser det i större perspektiv som något som fortsätter på den uppmärksam­het Metoo har fått.

Men det behövs också konkreti, anser hon.

– Just nu är det bara omkring två procent av de resurser som läggs på fredsarbet­e och säkerhet som viks för arbete med kvinnor och män. Det behöver vara en större andel som öronmärks för det, säger Ristimäki och understryk­er att det handlar om att se på både kvinnors och mäns ställning, inte bara kvinnors.

Bland offren för sexuellt våld finns inte bara kvinnor.

– För de män som utsätts är det ännu svårare att få rättvisa, och ännu högre tröskel att göra sig hörd.

Ett annat utbrett problem är att det är mycket sällan som de skyldiga ställs inför rätta, säger hon.

Ur CMI:s synvinkel är fredsmäkla­ndet det centrala redskapet där man också kan angripa problemet genom at behandla det i fredsavtal.

– Om man ser på alla de fredsavtal som gjorts i världen under de senaste 30 åren är det bara i fem pro- cent som sexuellt våld tas upp, säger Ristimäki.

Elisabeth Rehn reste för åtta år sedan i närmare tre veckor runt i Kongo med Mukwege för att kartlägga det sexuella våldet i konflikten, och intervjuad­e honom senare i sin programser­ie Elisabeth möter.

Hon säger att hon ropade högt då fredsprise­t avslöjades, och avslöjar själv avslöjar att Mukwege var nära priset en gång tidigare:

– År 2010 var han så nära att få priset att han redan varslades om att hålla sig i närheten av telefonen. Och också efter det har han funnits bland spekulatio­nerna. Så här länge har han fått vänta, säger Rehn.

Hon beskriver läkaren Mukwege som en av de godaste människor hon träffat, som inte varit rädd att ta itu med de utsatta kvinnornas rättighete­r trots mordhot som fick honom på flykt.

– Han lämnade inte heller kvinnorna utan engagerade sig i att de skulle få utbildning och jobb.

– Det här visar att enskilda människors handlingar än viktiga. Visst är det fint med förhandlin­gsbord och möten på hög nivå, men nu går man in i djupet på vad en vanlig människa kan göra, som en duktig läkare, säger Rehn.

 ?? FOTO: HBLARKIV / LEIF WECKSTRöM ?? År 2010 var han så nära att få priset att han redan varslades om att hålla sig i närheten av telefonen, säger Elisabeth Rehn.
FOTO: HBLARKIV / LEIF WECKSTRöM År 2010 var han så nära att få priset att han redan varslades om att hålla sig i närheten av telefonen, säger Elisabeth Rehn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland