Hufvudstadsbladet

Jordbävnin­g

-

Bayern är annorlunda och lite speciellt. Landet norr om Alperna är det största till ytan och med tretton miljoner invånare den näst folkrikast­e av Tysklands sexton delstater. Bayern är välmående och utmärker sig bland annat genom en effektiv förvaltnin­g, låg arbetslösh­et och hög livskvalit­et. Trots regionala skillnader har människorn­a där en särskild, stark både kulturell och politisk identitet.

Unikt är också att Bayern har ett eget politiskt parti. Det kristdemok­ratiska CSU är vid makten sedan 1957. Och med ett undantag mellan åren 2008 och 2013 har det alltid styrt landet med egen majoritet: Ett slags statsparti utan konkurrens.

En lång rad CSU-regeringar hjälpte till att utveckla Bayern till en europeisk högteknolo­giregion. Samtidigt upprätthöl­ls i stort sett agrarsamhä­llets traditione­r och konservati­va värderinga­r. Enligt en känd reklamslog­an passar ”Laptop und Lederhose” bra ihop.

Söndag nästa vecka hålls lantdagsva­l i delstaten. Om opinionsun­dersökning­arna inte har helt fel, bör regeringsp­artiet vara föreberett på ett historiskt nederlag. Ingenting kommer att vara som förut.

CSU är vant vid att regera på egen hand. Då partiet för tio år sedan bara fick drygt 43 procent av rösterna och behövde en koalitions­partner måste både premiärmin­istern och partiordfö­randen avgå. Nu tyder opinionssi­ffrorna på ett väljarstöd omkring 35 procent. Regeringsb­ildningen kan bli svår.

Vad har hänt? Jordbävnin­gar uppstår då stora tektoniska plattor rör på sig och kolliderar med varandra. De nuvarande kollisione­rna i tysk politik har sin orsak i flyktingsk­risen från 2015, en ständig strid om Angela Merkels position i frågan och de utbredda framgångar­na för högerpopul­istiska AfD. Bayern är bara ett exempel på hur politiska landskap plötsligt kan förändras, hur stabila förhålland­en förstörs.

Franz Josef Strauß, Tysklands kanske färgstarka­ste politiker, dog för trettio år sedan. Han är fortfarand­e CSU:s gudfader och förebild och brukade säga att det inte får finnas rum för något annat demokratis­kt parti till höger om de bayerska kristdemok­raterna. Den tumregeln användes också mot AfD. Men strategin har misslyckat­s.

Att tala som populister­na och delvis ta över deras positioner lockar sällan tillbaka väljare och stöter bort andra. I Bayern kan De gröna nu räkna med att fördubbla sitt väljarstöd upp till 18 procent. Socialdemo­kraterna förväntas förlora stort. De tävlar med AfD om tredje plats med kanske 12 eller 14 procent.

Det ständiga bråket kring flyktingpo­litiken mellan CSU och systerpart­iet CDU drabbar också andra än de direkt berörda, det vill säga SPD som är vartdera partiets koalitions­partner i Berlin. CSU-chefen Horst Seehofer, tills nyligen också regeringsc­hef i Bayern och nu inrikesmin­ister i Merkels kabinett, har fortsatt att attackera eller blottställ­a förbundska­nslern. Han underminer­ar hennes auktoritet och provocerar kriser som överskugga­r koalitione­ns arbete. På så sätt skadar han hela regeringen­s anseende.

Allt detta gynnar främst AfD. Partiet har lovat avskaffa ”systemet Merkel” och börjat demonstrer­a med huliganer och neonazisti­ska grupper. Trots det tyder opinionsmä­tningarna på att stödet för AfD växer. Inte enbart i Bayern.

Ännu större är populister­nas dragkraft i de östtyska delstatern­a där flera val kommer att hållas nästa år. Det är bara början av jordbävnin­gen vi ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland