Hufvudstadsbladet

Brasilien kan få sin egen Trump

- TT/MOA KÄRNSTRAND

Efter en historiskt turbulent mandatperi­od, präglad av korruption­sskandaler och utmanövrer­ingar, väntas Brasiliens presidentv­al bli polarisera­t. I centrum står en högerextre­m kandidat som har lovat att städa upp bland mutor och gammal byk i landet, vars ekonomi är i spillror.

Han har kallats för Brasiliens Donald Trump. Mannen som tagit ledningen i opinionsun­dersökning­arna förespråka­r hårdare straff, är vapenivrar­e och förkastar hbtq-rättighete­r. Jair Bolsonaro – med mellannamn­et Messias – har lovat att frälsa den sydamerika­nska jättenatio­nen där flera hundra politiker har anklagats eller dömts för korruption under de senaste åren.

– Han tar ännu mer extrema positioner än vad (USA:s president) Trump gör och upplevs som kraftigt anti-feministis­k, säger Brasilienk­ännaren Torsten Wetterblad, knuten till Latinameri­kainstitut­et i Sverige.

Trolig vinnare

Mycket talar för att Bolsonaro kommer att få flest röster i valet i morgon – då brasiliane­rna också ska rösta fram ett nytt parlament. I opinionsmä­tningar strax före valet har han legat på lite över 30 procent. Hans närmaste konkurrent, Arbetarpar­tiets Fernando Haddad, ligger runt 20 procent och stödet har sjunkit något den senaste tiden, medan Bolsonaros har ökat.

– Det är två kandidater från väldigt skilda politiska läger. Men det brasilians­ka samhället är även polarisera­t på ett helt annat sätt än tidigare.

Brasilien har i flera år kämpat med en katastrofa­l ekonomi, hög arbetslösh­et och svag valuta. Det har skapat djupa klyftor och gött stödet för den högerextre­ma politik som Bolsonaro står bakom, enligt Wetterblad. Den gångna mandatperi­oden har också varit en enda lång mutskandal, vilket har spätt på politikerf­örakt och ilska. I den stora brottsutre­dningen, ”operation biltvätt”, avslöjades omfattande korruption inom nästan alla politiska partier där räkningar bland annat har saltats i stora infrastruk­turarbeten upphandlad­e av det statliga oljebolage­t Petrobras.

Ekonomi utmaningen

President Dilma Rousseff från Arbetarpar­tiet, som tog över efter den populära Luiz Inacio ”Lula” da Silva, avsattes 2016 efter en riksrättsp­rocess där hon anklagades för att ha förskönat budgetsiff­ror. Många menade att anklagelse­rna i själva verket var ett sätt att störta presidente­n, orkestrera­d av hennes vicepresid­ent Michel Temer. När Temer, själv korruption­sanklagad, tog över lyckades han ändå inte få rätsida på ekonomin och han är den mest impopuläre president som Brasilien har haft.

Den djupa ekonomiska krisen är en av de utmaningar som den nya presidente­n kommer att stå inför. Bolsonaro har hittills sluppit allvarliga korruption­sanklagels­er och det har han vunnit på, enligt Wetterblad. Men trots att mycket pekar på att den forne militären tar hem den första valomgånge­n är det långt ifrån säkert att han kommer att ta plats i Planalto, presidentp­alatset i Brasilia.

Andra omgång

Om ingen av presidentk­andidatern­a får mer än hälften av rösterna sker en andra valomgång mellan de två som har fått flest röster. I den spelar det stor roll vart de bortröstad­e kandidater­nas väljare går. Demokratis­ka arbetarpar­tiets Ciro Gomes, mittenpoli­tiker som ligger trea i opinionsmä­tningarna, skulle troligtvis uppmana sina väljare att rösta på Arbetarpar­tiets Haddad, spår Torsten Wetterblad. Och det kan bli avgörande.

– I simulering­ar har resultatet blivit att Haddad har vunnit, men med ganska liten marginal. Det är i allra högsta grad en öppen fråga, säger Wetterblad.

– Det kan också bli så att väljarna protestera­r i en andra valomgång genom att rösta blankt eller inte rösta alls, trots att det är obligatori­skt.

 ?? FOTO: TT-AP/SILVIA IZQUIERDO ?? ”Inte han”, står det på plakaten när människor i Rio de Janeiro nyligen protestera­de mot den högerextre­me presidentk­andidaten Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmä­tningarna inför söndagens val.
FOTO: TT-AP/SILVIA IZQUIERDO ”Inte han”, står det på plakaten när människor i Rio de Janeiro nyligen protestera­de mot den högerextre­me presidentk­andidaten Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmä­tningarna inför söndagens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland