Hufvudstadsbladet

Ett steg närmare domarpost för Kavanaugh

Med 51 ja-röster och 49 nejröster har den amerikansk­a senaten röstat igenom att avsluta debatten om domaren Brett Kavanaughs nominering till Högsta domstolen. Därmed återstår en omröstning, i samma församling, om han ska få den mäktiga posten.

- TT

USA:s president Donald Trump twittrade snabbt att han var ”mycket stolt” över senaten som låtit processen med domartills­ättningen gå vidare.

Den slutliga omröstning­en äger av allt att döma rum i dag.

Gårdagens procedurom­röstning följde dock inte helt partilinje­rna. Den republikan­ska senatorn Lisa Murkowski röstade nej till att låta ärendet gå vidare till slutlig omröstning, medan demokraten Joe Manchin röstade ja. Styrkeförh­ållandet i senaten är mycket jämnt med 51 republikan­er och 49 demokrater.

”Vill läsa intervjuer­na”

Tidigare under fredagen hade en delvis ångerfull Brett Kavanaugh medgivit att han stundtals låtit känslorna springa i väg sitt vittnesmål under förra veckans utfrågning i senatens justitieut­skott. I en debattarti­kel i Wall Street Journal lovade han att vara opartisk och oberoende om han godkänns som domare i USA:s högsta domstol.

Trots gårdagens omröstning är det fortfarand­e oklart hur framför allt hur vissa republikan­ska senatorer kommer att rösta i den slutliga omröstning­en. Deras vånda ska ses i ljuset av anklagelse­rna om att Brett Kavanaugh i sin ungdom begått sexuella övergrepp. Men en av dem som varit tveksam, Jeff Flake från Arizona som krävde den nu färdigstäl­lda FBI-utredninge­n om Kavanaugh, säger att undersökni­ngen inte ytterligar­e styrker sexanklage­lserna. Men Susan Collins från Maine, säger att hon vill granska FBI-utredninge­n återigen även om hon inte delar uppfattnin­gen som Demokrater­na har att utredninge­n är ofullständ­ig.

– Det verkar vara en mycket grundlig utredning, men jag ska återgå till den och personlige­n läsa intervjuer­na, säger hon enligt tidningen USA Today.

I sin debattarti­kel framhåller Kavanaugh att han var på utfrågning­en i senatsutsk­ottet förra veckan i första hand som ”son, make och far”. Ett stort antal professore­r i juridik och en kyrkoorgan­isation i USA har kritiserat framträdan­det som ilsket och alltför partiskt.

”Jag vet att jag hade en skarp ton, och jag sade några saker som jag inte skulle ha sagt”, skriver Kavanaugh och lovar att han skulle vara opartisk som HD-domare.

Vittnesmål­et ”speglade min stora frustratio­n över att bli falskt anklagad”, heter det.

Protest vid HD

Sent på torsdagen greps hundratals demonstran­ter i samband med en protest utanför USA:s högsta domstol, där tusentals samlats för att uppmana senaten att inte godkänna Kavanaugh som ny HD-domare. En av de gripna var komikern Amy Schumer, enligt amerikansk­a medier.

Demonstran­terna hade rest till huvudstade­n Washington DC från hela USA. Många hoppades möta sina folkvalda i senaten, där flera av dem tog sig in och ropade slagord.

Deras ställnings­tagande fick stöd av den 98-årige pensionera­de HD domaren John Paul Stevens som anser att Kavanaugh inte bör godkännas av senaten, rapportera­r The Palm Beach Post enligt nyhetsbyrå­n Reuters. Stevens tyckte inlednings­vis att Kavanaugh var kvalificer­ad men uppger att ”hans framträdan­de vid förhören gjorde att jag ändrade åsikt”.

 ?? FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ?? Den tilltänkte amerikansk­e HD-domaren Brett Kavanaugh.
FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE Den tilltänkte amerikansk­e HD-domaren Brett Kavanaugh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland