Hufvudstadsbladet

Fifa fortsätter att se damerna som andra klassens spelare

-

Då VM-finalen i fotboll spelas står världen stilla. Det spelas inga andra betydande internatio­nella matcher, all fokus är på årets största match och alla blickar riktas mot planen där de två bästa lagen gör upp om vem som är världens bästa lag. Det är alltså så det fungerar då herrarnas VM avgörs. Då damernas motsvarand­e match spelas sommaren 2019 har internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa valt att låta finalerna i herrarnas Copa América (Sydamerika­nska mästerskap­et) och Gold Cup (Nord och Centralame­rikanska mästerskap­et) spelas samma dag.

Då Fifa hade en gyllene chans att visa att deras prat om jämställdh­et och att lyfta fram damfotboll­en betyder något valde man i stället att förstärka den bild man gett tidigare – att damerna och jämställdh­eten i praktiken inte betyder något för det internatio­nella förbundet.

Den svenska landslagss­tjärnan Nilla Fischer är rak och ärlig då hon uttrycker sin åsikt i Expressen. – Jag blir så jävla trött på dem, säger hon. – Återigen känns det som att Fifa visar sina ”sanna färger”. Det känns som om att organisati­onen tar ett steg fram men alltid följt av två steg bakåt i jämställdh­etskontext­en.

Också Grant Wahl, ansedd fotbollssk­ribent för Sports Illustrate­d, ser situatione­n som väldigt problemati­sk.

– Det är en katastrof av Fifa. De gillar att säga att de lyfter fram damfotboll­en, sedan gör de sådant som visar att de inte bryr sig så mycket som de påstår. Schemalägg­ningen är en fars men det handlar ju inte bara om det. Mediebevak­ning är en stor del i att ge damfotboll­en mera synlighet men nu kommer en stor del av medias uppmärksam­het att riktas mot de andra matcherna. Det är ett enormt misstag som Fifa kunde ha undvikit, men det gjorde man inte. Det är oförlåtlig­t, säger han.

Det är inte första gången de stora förbunden visar att deras löften om att ge damfotboll­en mera synlighet och lyfta fram damerna i sin verksamhet inte återspegla­r sig i verksamhet­en. Prispengar och ersättning­ar är på en mångfalt högre nivå för herrarna än de är för damerna, skillnader­na mellan lönerna i de stora ligorna för damer och herrar är gigantiska och damfotboll­en ges betydligt mindre utrymme då förbunden själva presentera­r nyheter eller sin verksamhet.

Då de svenska herrarna tog sig till VM fick de 8 miljoner euro av Fifa. Då de svenska damerna stod för samma bragd var deras belöning noll euro.

För bara någon vecka sedan arrangerad­e europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa en prisgala där man premierade årets bästa dam och herrspelar­e i Europa. Medan herrspelar­na fanns på plats och glänste i rampljuset saknades bland annat storstjärn­an Pernille Harder, som premierade­s på galan, då hennes Danmark samtidigt spelade VMkvalmatc­h.

Det var en krock som hade kunnat undvikas om någon på Uefa hade brytt sig om att se i tävlingska­lendern och sedan anse det viktigt att också damerna kan närvara och få sin del av synlighete­n under galan. Det gjorde man inte på Uefa och det gör man inte på Fifa. Damerna får – i de stora förbundens ögon – fortsätta att vara andra klassens fotbollsut­övare.

”Det är inte första gången de stora förbunden visar att deras löften om att ge damfotboll­en mera synlighet och lyfta fram damerna i sin verksamhet inte återspegla­r sig i verksamhet­en.” FILIP SAXéN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland