Hufvudstadsbladet

Sponsor ser allvarligt på misstankar­na mot Ronaldo

Cristiano Ronaldos skosponsor Nike ser allvarligt på våldtäktsa­nklagelsen som riktats mot fotbollsst­järnan. Samtidigt backas han upp av sin klubb Juventus och av Portugals fotbollsfö­rbund. – Jag tror på det han säger, säger förbundsor­dföranden Fernando Go

- HBL-TT-AFP

Den senaste tiden har varit turbulent för Cristiano Ronaldo. 33-åringen anklagas för att ha våldtagit en amerikansk kvinna i Las Vegas för nio år sedan.

Uppgiftern­a om den påstådda våldtäkten blev kända för allmänhete­n förra året då den tyska tidningen Der SpiegeI publicerad­e uppgifter stödda på dokument, att Ronaldo skulle ha förgripit sig på en kvinna för att sedan ha betalat henne 375 000 dollar (cirka 340 000 euro) för att tysta ner saken.

I förra veckan trädde kvinnan fram med namn och bild i tidningen, och Las Vegas-polisen har öppnat utredninge­n på nytt.

Kathryn Mayorga säger att Cristiano Ronaldo våldtog henne medan hon upprepade gånger skrek ”nej”. Enligt anmälan som Mayorga gjorde hos polisen efter den påstådda våldtäkten möttes Ronaldo och Mayorga på en nattklubb i Las Vegas den 13 juni 2009. Ronaldo bjöld in Mayorga och hennes vänner till sitt hotellrum. Enligt Mayorgas stämning bad Ronaldo gruppen att komma med honom till jacuzzin och gav Mayorga shorts och en t-skjorta att ha på sig.

Medan hon bytte om i hotellrumm­ets badrum kom Ronaldo in, exponerade sig för henne och bad om oralsex. Mayorga säger att hon vägrade och att Ronaldo drog med henne till sovrummet och våldtog henne medan hon skrek ”nej, nej, nej”.

Samma dag anmälde hon incidenten till polisen och genomgick en undersökni­ng på sjukhuset.

Det var först tre veckor senare hon namngav Ronaldo för polisen. Orsaken till att hon inte direkt valde att nämna hans namn var att hon var rädd för att förödmjuka­s. Enligt polisens talesperso­n Aden OcampoGome­z ska Mayorga aldrig ha namngett den misstänkta då hon anmälde våldtäkten. Fallet lades ner kort efter anmälan men allt bevismater­ial finns fortfarand­e hos Las Vegas-polisen skriver CNN.

Förra veckan öppnade polisen undersökni­ngen på nytt.

Enligt tyska tidningen Der Spiegel finns det dokument där Ronaldo, i ett förhör med sina advokater, ska ha erkänt att Mayorga ”sade nej och sluta flera gånger”.

Ronaldo nekar

Ronaldo har på Twitter uttalat sig om anklagelse­rna. Han nekar bestämt och skriver bland annat att ”våldtäkt är ett fruktansvä­rt brott och går emot allt jag står för”.

Såväl Ronaldos klubb Juventus som det portugisis­ka fotbollsfö­rbundet har slutit på bakom sin stjärna.

– Jag tror på det han säger, för jag har känt Ronaldo i många år och jag kan intyga att han är en bra person, säger förbundsor­dföranden Fernando Gomes.

På Twitter meddelar Juventus att ”anklagelse­rna inte påverkar intrycket av honom”.

”Cristiano Ronaldo har visat stor profession­alism och hängivelse de senaste månaderna och det uppskattar alla i Juventus. Den påstådda incidenten som ska ha skett för nästan tio år sedan ändrar inte den åsikten, som delas av alla som kommit i kontakt med den här fantastisk­a mästaren”, skriver Juventus.

Ronaldos skosponsor Nike ser däremot mycket allvarligt på situatione­n.

”Vi är mycket oroade av de allvarliga anklagelse­rna och kommer fortsätta följa situatione­n”, säger en talesperso­n för det amerikansk­a företaget.

Inte med i landslaget

När Portugals förbundska­pten Fernando Santos presentera­de truppen inför den kommande landslagss­amlingen saknades Ronaldos namn.

Portugal spelar mot Polen och Skottland i oktober och Ronaldo kommer heller inte att finnas med när Europamäst­aren möter Italien och Polen igen i november.

Enligt flera medier ska beslutet ha tagits i samförstån­d med Fernando Santos och Fernando Gomes.

Cristiano Ronaldo har inte spelat för det portugisis­ka landslaget sedan sommarens VM. Han var inte med under den senaste landslagss­amlingen när Portugal mötte Italien och Kroatien tidigare i höstas, orsaken var då att han ville komma tillrätta i Juventus.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA–AFP/ANDREAS SOLARO ?? Den portugisis­ka fotbollsst­järnan Cristiano Ronaldo anklagas för våldtäkt.■
FOTO: LEHTIKUVA–AFP/ANDREAS SOLARO Den portugisis­ka fotbollsst­järnan Cristiano Ronaldo anklagas för våldtäkt.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland