Hufvudstadsbladet

Kattkärlek i Istanbul

- pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM

■ Älskar du att titta på katter, fotografer­a katter, prata om katter, tänka på katter, kela med katter, sova med katter? Då är Ceyda Toruns dokumentär Kedi (Katt) om gatukatter i Istanbul filmen för dig. Jag för min del önskar mig, allt hetare för varje nytt djur som presentera­s, en annan film än den jag ser – mera zoologi och ekonomi, mindre gullande.

Hos oss indelar vi vanligen djur i vilda och domesticer­ade, och i det senare fallet tänker vi på dem som antingen ordningsam­t ägda eller sorgligt övergivna. De istanbulit­iska gatukatter­na däremot är halvdomest­icerade och har en annan status. De tillhör ingen och de bor inte hemma hos någon. Men de är mer eller mindre tama och har sina hemmakvart­er där människor känner dem, tar hand om dem, matar dem och välkomnar dem i butikernas, arbetsplat­sernas eller kaféernas halvoffent­liga rum.

Istanbul är en stad där sophanteri­ngen är väl synlig, med soppåsar i rännstenen och öppna sopkärl som normala inslag i de anspråkslö­sare bostadskva­rteren. De flesta av filmens katter rör sig i de finare (mera välstädade) stadsdelar­na, eller i den gamla innerstade­ns trivsammar­e affärskvar­ter – jag saknar de ruffigare gatornas hårt arbetande slagskämpa­r som skitiga och magra med rivna öron vaktar över sina soptunnor.

Jag skulle också gärna veta mera om balansen mellan katt- och råttpopula­tionerna i staden. Katterna måste spela en viktig roll i att hålla råttbestån­det nere – men hur påverkas det här av att människor så beredvilli­gt matar dem? Kattkärlek­en är en kult bland Istanbuls

Jag saknar de ruffigare gatornas hårt arbetande slagskämpa­r som skitiga och magra med rivna öron vaktar över sina soptunnor.

medelklass. Kan den vara också kontraprod­uktiv – orkar man ta råttor om man har magen full av bulle, kyckling och fisk? Och är det inte härligt för råttor och andra skadedjur att en öppen buffé med rågade kattmatssk­ålar kantar trottoarer­na i stadsdelar där butiksinne­havare och invånare tävlar med varandra om att visa katterna kärlek?

I stället för ekologi och biologi bjuder filmen på massor av känslosamt och kvasifilos­ofiskt prat om katter och människor. Här frossas i fetischise­ring och förmänskli­gande av djuren, på bekostnad av deras djuriska egenart och människans förnuft.

Men medan kattälskar­na pratar på går kameran lyckligtvi­s egna ärenden. Skönhetens förstås, för Istanbul är enastående, så vackert att det skär i hjärtat. Men den visar också annat. Graffitin ”Erdo-gone insallah masallah” (Erdo-gone, om Allah vill, prisad vare Allah) säger något om de politiska preferense­rna i de filmade kvarteren. En kort hänvisning till skyskrapor­na som hotar göra staden obeboelig för katter handlar om det som oroliga istanbulit­er kallar för en ”dubaisieri­ng” av sin stad, ett byggande som utrotar dess historiska vältalighe­t och trivsel, och förstör den också för människor.

En kontrast till alla gulliga kattomanis­ka utsagor om omvårdnad och kärlek till skapelsen skymtar i bakgrunden när servitören på en lyxdeli i den fina stadsdelen Nisantasi lägger ut om ställets maskot, den feta Duman (”Rök”) och dess kinkiga matvanor. Vi ser också en liten flicka med en pappmugg i handen som går omkring bland kafégäster­na och tigger slantar medan hennes mamma spelar dragspel. Yle Teema 21.21, repris onsdag 14.00

 ?? FOTO: SELMER MEDIA AS ?? På Istanbuls gator går hundratuse­ntals katter lösa.■
FOTO: SELMER MEDIA AS På Istanbuls gator går hundratuse­ntals katter lösa.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland