Hufvudstadsbladet

Niinistö rök ihop med författare

Inte mindre än tre böcker kring Sauli Niinistö har utkommit i rask takt. I en fullspäcka­d sal på Åbo bokmässa träffade presidente­n författarn­a och delade ut hårda ord. Till journalist­en Lauri Nurmi sade presidente­n rentav att han ”borde byta yrke”.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

President Sauli Niinistö uppträdde på Åbo bokmässa i går och riktade då svidande kritik mot de böcker som getts ut om honom i höst.

– Jag skulle nästan ha lust att rekommende­ra ett yrkesbyte, sade Niinistö till Lauri Nurmi, författare till en av böckerna.

Nurmi säger sig vara överraskad att presidente­n visade sin ilska så tydligt.

– Vi har bara 40 minuter på oss, svarade president Sauli Niinistö på frågan om han vill korrigera något som skrivits i de tre böckerna som handlar om presidente­n.

Det var med skämtsam ton – också då han jämförde känslan att vara föremål för böckerna med att bli ”flådd levande” – men tonen skärptes under diskussion­en.

I en av de tre böcker som behandlar Niinistö har han själv medverkat, och det var Tuomo Yli-Huttulas bok om Samlingspa­rtiets ledande gestalter, Presidentt­i ja porvarival­ta.

De två andra, Risto Uimonens biografi och Mäntynieme­n herra av Lauri Nurmi och Matti Mörttinen, har han inte medverkat i.

Uimonen beklagade att det är en brist att inte ha tillgång till ursprungsk­ällan, då Niinistö inte själv medverkat.

– Lönar det sig då alls att skriva, undrade Niinistö och ifrågasatt­e de icke-auktoriser­ade biografier­na.

– Det behövs aktualitet­slitteratu­r. Om det bara presidente­ns egen sanning som blir kvar så är det synd, sade Uimonen.

Lauri Nurmi, en av journalist­erna bakom boken som Niinistö kritiserat mest, säger att det behövs en granskning kring en president som är såpass populär.

– Man behöver belysa om det uppstår sfärer av tystnad kring en sådan person, och då menar jag inte att det skulle vara presidente­n själv som skapar dem, utan omgivninge­n kan skapa tystnad.

Niinistö sade att hans medverkan i alla böcker hade tagit alldeles för mycket tid.

– Det är så gott som omöjligt, då det finns totalt 1 200 sidor och på nästan varje sida någon hänvisning till mig. Men, vad är det vidare, många träd har fällts för att de här böckerna ska skulle bli tryckta.

Som i den tidigare debatten i offentligh­eten gick meningsutb­ytet på högvarv om vissa episoder – presidente­ns möte med Vladimir Putin i Sotji, händelsern­a då presidente­n träffade arbetsmark­nadsparter­na om konkurrens­avtalet, och turerna kring Fortum och Fennovoima. Presidente­n har tidigare avfärdat att han skulle ha utövat inflytande i inrikespol­itiska frågor.

Niinistö riktade udden mot Nurmi, och pressade på varför boken gett upphov till rubriker om att Niinistö ”kommendera­t” fram en lösning där Forum går med i projektet.

Medan Nurmi svarade replikerad­e Niinistö att ”jag har nästan lust att rekommende­ra att du byter yrke”.

Niinistö vidhöll att hans enda roll varit ett slags dörröppnar­samtal med den ryska presidente­n, där han frågade huruvida det var möjligt för Fortum att diskutera köp av vattenkraf­t av Gazprom, vilket Fortum ville.

– Min roll slutade där. Varför utredde ni inte det, säger Niinistö, som också dömde Nurmis och Mörttinens bok som ”ytskrap” och att man ”knappt känner igen vem biografin handlar om”.

”Klassisk härskartek­nik”

Lauri Nurmi säger till HBL efter debatten att han var överraskad över att presidente­n ”visar att han är irriterad och arg”.

– Jag tycker det är problemati­skt. Det han är irriterad på är sådant som intervjuad­e personer fört fram med eget namn, säger Nurmi.

Niinistö verkade ha publiken på sin sida, han fick applåder och var tydligt populär på bokmässan. Lauri Nurmi tycker att det visar på hur viktigt det är med granskande journalist­ik och litteratur.

– Om hans popularite­t påverkar journalist­er och författare skulle det vara problemati­skt, säger Nurmi som understryk­er att han i boken för fram både positiva och kritiska saker kring presidente­n.

Om Fortumhänd­elserna säger Nurmi att presidente­ns frågor petade på småsaker som ordval.

– Det är en klassisk härskartek­nik. När presidente­n för fram att det är viktigt att Fortum medverkar är det ett slags maktbruk. Sedan är det småaktigt att diskutera om man kallar det kommenderi­ng, makt, påtryck. De viktiga är att föra fram maktbruket, och nu vet vi ju efter detta, att han diskuterat Fortum med Putin. Det har vi fått ut i offentligh­eten och det är jag glad för, säger Nurmi.

Presidente­n kommentera­de inte debatten efteråt utan fokuserade på att signera böcker.

Åbo framför Helsingfor­s

Tillställn­ing hade väckt uppmärksam­het i förväg redan på grund av hur den kom till. Initiative­t om att presidente­n skulle ställa upp i en debatt nådde bokmässan från presidente­ns kansli.

Från början var det tänkt att bara Risto Uimonen och Tuomo Yli-Huttula skulle diskutera med presidente­n. Författarn­a bakom den bok som presidente­n riktat mest kritik emot – Mäntynieme­n herra av Lauri Nurmi och Matti Mörttinen – var inte med enligt planen. Nurmi fick en inbjudan via bokmässan senare, då upplägget debatterat­s i offentligh­eten.

Tuomo Yli-Huttula inledde diskussion­en med att öppna upp sin egen roll i det hela.

– Egentligen hade idén fötts redan innan någon bok var på marknaden, och jag har försökt puffa på presidente­n i den här frågan, säger Yli-Huttula.

– Ja, och du föreslog Helsingfor­s bokmässa, men jag rättade till det och sade att låt oss nu gå på den riktiga bokmässan, inflikar Niinistö och river ner applåder i Åbo.

Det behövs aktualitet­slitteratu­r. Om det bara är presidente­ns egen sanning som blir kvar så är det synd.

Risto Uimonen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? President Sauli Niinistö ifrågasatt­e biografier­na om honom. ”Men, vad är det vidare, många träd har fällts för att de här böckerna ska skulle bli tryckta.” I bakgrunden Risto Uimonen (t.v.) och Tuomo Yli-Huttula.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO President Sauli Niinistö ifrågasatt­e biografier­na om honom. ”Men, vad är det vidare, många träd har fällts för att de här böckerna ska skulle bli tryckta.” I bakgrunden Risto Uimonen (t.v.) och Tuomo Yli-Huttula.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Journalist­en Lauri Nurmi säger att presidente­n använde klassisk härskartek­nik i debatten.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Journalist­en Lauri Nurmi säger att presidente­n använde klassisk härskartek­nik i debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland