Hufvudstadsbladet

Martin Luther Kings dotter utbildar nästa generation aktivister

Hård invandring­sretorik och sammandrab­bningar med rasistiska förtecken är vardag i dagens USA. Det gör att medborgarr­ättsrörels­ens arbete är långt från avslutat. – Just nu slåss vi emot försök att tysta väljare, säger Bernice King, dotter till människorä­t

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Hon var bara fem år gammal när hennes far sköts ihjäl, den där ödesdigra dagen i Memphis 1968. Trots att de personliga minnena av honom är få arbetar Bernice King dagligen med faderns ickevåldsf­ilosofi, när hon leder arbetet på The King Center i Atlanta i Georgia.

– Människor före pengar, svarar hon snabbt på frågan om vad i sin fars budskap som hon finner starkast.

Den i USA i dag så infekterad­e invandring­sfrågan vittnar enligt Bernice King om att systematis­k och institutio­naliserad rasism lever kvar. Hon drar en parallell till den polisbruta­litet som många företrädar­e för 1950- och 1960-talets medborgarr­ättsrörels­e utsattes för.

– Där ligger det riktigt svåra arbetet, att hantera system och strukturer som möjliggör sådant beteende.

Och USA har heller inte gjort upp med sin historia av slaveri?

– Nej, vi har aldrig haft någon sanningsoc­h försonings­kommission, något som vi desperat behöver för att läka. Amerika hanterar inte sanning särskilt bra.

Hur ser du på landets styre?

– Ledare ska sätta en ton, en standard, något som jag anser att president Donald Trump inte har lyckats med. Å andra sidan tycker jag inte att vi ska fokusera för mycket på honom och därmed låta oss distrahera­s från andra viktiga frågor.

Nästa generation

Bernice King applåderar dock gräsrotsrö­relsen Black Lives Matter (ungefär Svarta liv har betydelse), som bland annat har organisera­t protester mot våld gentemot svarta, för deras oförtrutna arbete med att sätta frågan om rasism i fokus.

– Men vi som arbetar med aktivism behöver vara bättre utrustade med kunskap om ickevåldsp­rinciper. Det är just det som jag jobbar med på The King Center, att utbilda nästa generation aktivister i ickevåld. Förändring­sarbete kräver både fokus och systematik.

King, som besöker Sverige i samband med en utställnin­g om fredsprist­agaren Martin Luther King på Nobelmusee­t, betonar att dagens tekniska och vetenskapl­iga utveckling är snabb, men att mänsklighe­ten släpar efter när det gäller moral och etiska ställnings­taganden. Hennes far skulle inte vara chockerad, men sannolikt besviken, över dagens värld om han såg den, tror hon.

Genom åren har det stormat en del kring henne. Liksom sina föräldrar har hon suttit fängslad för aktivism, som den gången då hon demonstrer­ade mot apartheid utanför Sydafrikas ambassad. Hon har också haft dispyter med sina syskon om huruvida The King Center ska säljas samt med den kristna organisati­onen Southern Christian Leadership Conference som hon – liksom sin far och bror – valdes till ledare för.

King skapade också stora rubriker när hon 2005 demonstrer­ade mot samkönade äktenskap, vilket många bedömare ansåg gick tvärs emot medborgarr­ättsrörels­ens ideal om alla människors lika värde. Tio år senare gav hon dock sitt stöd till det HD-beslut som legalisera­de giftermål för homosexuel­la.

– Jag tror att äktenskape­t är ett förbund mellan en man och en kvinna. Men jag respektera­r samtidigt civilsamhä­llet och att människor har olika preferense­r när det gäller äktenskap, säger hon nu.

 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ??
FOTO: TT/JESSICA GOW
 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Människorä­ttskämpen Martin Luther Kings yngsta dotter Bernice King på Nobelmusee­t i Stockholm. Där visas utställnin­gen A right to Freedom – Martin Luther King Jr.
FOTO: TT/JESSICA GOW Människorä­ttskämpen Martin Luther Kings yngsta dotter Bernice King på Nobelmusee­t i Stockholm. Där visas utställnin­gen A right to Freedom – Martin Luther King Jr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland