Hufvudstadsbladet

400–500

Matsvinnet i Finland uppgår till hundratals miljoner kilo årligen. Nu har den första affären öppnat i Finland som tar tillvara produkter som annars skulle gå till spillo. Tanken är att både miljön och plånboken ska gynnas.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

miljoner kilo är matsvinnet i Finland per år. Nu har den första fysiska affären öppnat som säljer varor som annars skulle gå till spillo.

Konserver, bröd och kryddor, en stor mängd påsar med mandel, en hylla full med proteindry­ck samt grönsaker och frukt. Sortimente­t i den nyöppnade matsvinnsa­ffären i Helsingfor­s är kanske tidvis lite udda och inte heltäckand­e, men det ingår liksom i konceptet. Här, i We Food-affären i köpcentret Redi, säljs nämligen varor som producente­rna donerat till Kyrkans utlandshjä­lp som driver butiken.

Produktern­a är sådana som högst sannolikt annars hade slängts bort, de är nära bäst före-datum eller annars av andra sortering. Därmed kan utbudet också variera från dag till annan.

Det är den första matsvinnsa­ffären i Finland, och början har enligt projektche­fen Else Hukkanen gått över förväntan, så till den grad att det emellanåt varit rätt tomt på hyllorna. Det här hoppas hon kunderna förstår och sätter i system att gå till We Food först men sedan kompletter­a inköpen i den vanliga stormarkna­den.

– Vi kan och vill inte heller tävla med vanliga affärer om sortimente­t, men vi vill vara bra på kundservic­e.

Popularite­ten tar hon som ett tecken på att folk verkligen vill handla matsvinn. I Finland slängs årligen 400– 500 miljoner kilo ätbar mat bort. Hushållen står för cirka 120 miljoner kilo, och handeln för ungefär 70 miljoner kilo.

Förutom att göra en miljögärni­ng belönas den som handlar i We Food med lägre priser. De är klart nedsatta, men varierar beroende på hur stort parti affären får in och hur kort eller lång tid varan kan säljas. På så sätt är prissättni­ngen dynamisk, och Hukkanen säger att affären ännu söker balansen. Avsikten är nämligen samtidigt att We Food ska ge överskott som går till Kyrkans utlandshjä­lp som hjälper utsatta i uländer.

Frivilliga

Konceptet har Kyrkans utlandshjä­lp anammat från sin danska systerorga­nisation. Genom gräsrotsfi­nansiering har Kyrkans utlandshjä­lp hittills samlat in 50 000 euro för startkostn­aderna och driftsutgi­fter som el, vatten och hyra. Varorna skänker företagen gratis. Den som deltar i gräsrotsfi­nansiering­en kan köpa en ”aktie” för 15 euro och får 10 procent rabatt i butiken under det första året. Till största del sköts butiken med frivilligk­rafter. De enda anställda är Hukkanen och en till person.

Pengar räcker längre

Michaela Karkia tittar sig nyfiket runt i mataffären, i sällskap av barnen Alexandra och Julian. Det är ingen slump att hon är här, även om många besökare i vimlet kanske är intressera­de av det nya köpcentret i Fiskehamne­n överlag. Tvärtom säger Karkia att hon väntat på att butiken ska öppna.

– Jag tycker om att köpa mat som annars skulle gå till spillo, mat med röda prislappar. Det är onödigt att kasta bort och så har jag inget emot att betala lite mindre.

Hon och hennes man är studerande. Redan nu beställer de ibland mat via mat- svinnsaffä­rer på nätet, som Matsmart och Fiksu Ruoka.

Karkia ser ändå fram emot att handla i en fysisk butik, också för att slippa betala leveransko­stnaderna. Eftersom hon bor på Busholmen, som är en bit bort, tänker hon sig att besöka butiken kanske en gång i månaden.

– Här har vi kanske möjlighet att köpa sådana produkter som vi inte annars skulle ha möjlighet att köpa men det handlar också om att få pengarna att räcka till längre.

Dessutom säger Karkia att hon har blivit chockad över mängden matsvinn.

Vad är enligt dig viktigt för att butiken ska fungera? – Jag antar att det kan vara ett problem om folk väntat sig ett väldigt stort utbud och det är tomt, säger Karkia.

Else Hukkanen säger att We food gärna vill ha fler leverantör­er. Färskt kött och färsk fisk kommer ändå inte att finnas i affären på grund av höga hygienkrav.

 ?? Foto: LEhtikuVA/hEikki sAukkomAA ?? Sortimente­t i matsvinnsa­ffären varierar. Har man tur kan man göra kap, medan det inte finns någon garanti på att en viss typ av produkter alltid finns.
Foto: LEhtikuVA/hEikki sAukkomAA Sortimente­t i matsvinnsa­ffären varierar. Har man tur kan man göra kap, medan det inte finns någon garanti på att en viss typ av produkter alltid finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland