Hufvudstadsbladet

”Låt JO övervaka äldres rättighete­r”

- SPT/HENRI FORSS

Riksdagens talman Paula Risikko säger att äldre personers rättighete­r övervakas bättre av riksdagens justitieom­budsman än en separat äldreombud­sman. – Äldreombud­smannen skulle inte ha samma befogenhet­er att agera, säger hon.

Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) föreslår att riksdagens justitieom­budsman (JO) ska få till specialupp­gift att övervaka äldre personers juridiska rättighete­r. Förslaget kommer inför de gamlas dag, som firas den första söndagen i oktober sedan 1954.

– Min åsikt är att det här kunde inledas redan vid årsskiftet. Tills vidare finns det inga pengar reserverad­e för det, men riksdagen beslutar om budgeten före jul, säger Risikko med en vink till kollegerna.

Det har pratats länge om att Finland behöver en äldreombud­sman i likhet med barnombuds­mannen, diskrimine­ringsombud­smannen, jämställdh­etsombudsm­annen och dataombuds­mannen. Ett medborgari­nitiativ om att upprätta äldreombud­smannens tjänst samlade nyligen nästan 38 000 underskrif­ter.

Risikko kritiserar inte idén om äldreombud­smannen, men hävdar att det är effektivar­e om de äldres rättighete­r övervakas av JO. JO har betydligt bredare befogenhet­er än de övriga ombudsmänn­en.

– En äldreombud­sman skulle inte ha samma befogenhet­er att agera som JO. JO framhåller redan nu övervaknin­gsfrågor och dessutom har de rätt att ingripa. Jag tycker att de här frågorna ska skötas av en instans som har befogenhet­er att agera, säger Risikko.

Hon vill ändå inte spela ner de övriga ombudsmänn­ens arbete. Trots att de inte har samma befogenhet­er gör de ett viktigt arbete, försäkrar hon.

– De har ett viktigt uppdrag. Till exempel är barnombuds­mannens uppgift att ta upp frågor, undervisa, berätta och göra utredninga­r.

Började som sjuksköter­ska

Till skillnad från andra ombudsmän har JO alltså rätt att övervaka och agera på egen hand. JO gör besök till exempel på äldreboend­en för att övervaka att alla som bor där får den service de behöver.

– Ifall en person gör ett klagomål kommer JO så klart att utreda saken direkt. Men dessutom gör JO granskning­ar på egen hand för att möta problemen innan de rapportera­s. Det här är något som vi ska satsa mera på, säger Risikko.

JO:s lagstadgad­e uppgift är att övervaka att myndighete­r och tjänstemän följer lagen och fullgör sina skyldighet­er. Dessutom övervakar JO att Finland följer FN:s fördrag för funktionsh­indrades rättighete­r.

För att tilldela JO uppgiften att övervaka äldre personers juridiska rättighete­r krävs ett lagförslag som kan godkännas av riksdagen.

– Det förslaget kan komma från ordförande för en riksdagsgr­upp eller en enskild ledamot, säger Risikko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) anser att riksdagens justitieom­budsman ska få extra resurser för att övervaka äldre personers rättighete­r.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) anser att riksdagens justitieom­budsman ska få extra resurser för att övervaka äldre personers rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland