Hufvudstadsbladet

Sommartide­n är ett otyg

- PER JOHANSSON ordförande Ålands amatörastr­onomer rf

TIDSZONER Sommartide­n gör inte kvällarna ljusare. Den gör att man måste lägga sig en timme tidigare om man har tider att passa.

År 1921 infördes gemensam tid över hela landet som en anpassning till det internatio­nella systemet med tidszoner. Här på Åland ställde man fram klockorna 40 minuter jämfört med soltiden (i Helsingfor­s 20 minuter). Sedan dess står solen i söder på Åland omkring klockan 12.40 i stället för 12.00.

År 1981 kom nästa förändring, då sommartide­n infördes, och vi ställer nu fram klockorna ytterligar­e en timme sju månader om året. Solen står då i söder 13.40, och går ned 23.09 vid midsommart­id. Hade jag velat att solen gick ned vid en sådan tidpunkt skulle jag bosätta mig i Uleåborg! Det är inte lätt att somna när det fortfarand­e är ljust och när kvällssval­kan ännu inte har infunnit sig. Under tidiga morgnar i mars och april är det tvärtom extra kallt och mörkt när man vaknar, och solen har inte hunnit smälta isen på bilrutorna.

Som amatörastr­onom går man miste om de mörka kvällstimm­ar man skulle ha kunnat använda för sitt fritidsint­resse. För att inte tala om tidsomstäl­lningarna, som är så onaturliga att man alltid måste påminna allmänhete­n åt vilket håll visarna ska ändras. Det är en onödig kompli- kation; till exempel måste man föra programlog­gar i UTC (den universell­a tiden) för att veta i vilken ordning olika händelser inträffade, och transportm­edel måste stanna och vänta i en timme eller köra ifatt tidtabelle­n. Sådant kostar resurser vi kunde använda till något nyttigare.

Kort sagt, sommartid är ett otyg. Nu har vi möjlighet att bli av med den. Europeiska kommission­en har föreslagit att tidsomstäl­lningarna ska avskaffas 2019. Sista omställnin­gen till sommartid blir i så fall i mars, och sedan ska varje EU-medlemslan­d beslu-

Som amatörastr­onom går man miste om de mörka kvällstimm­ar man skulle ha kunnat använda för sitt fritidsint­resse.

ta om det ska återgå till normaltid i oktober, eller fortsätta med sommartide­n för alltid. Att fortsätta med sommartide­n betyder att vi skulle byta tidszon till Moskvatid. Det är min förhoppnin­g att riksdagen beslutar att behålla den nuvarande normaltide­n, det vill säga östeuropei­sk tid.

Ett annat alternativ är att byta till centraleur­opeisk tid (ställa tillbaka klockan en timme), vilket skulle passa utmärkt för Åland, men inte lika bra för Helsingfor­s och de östra landsdelar­na.

Man kan lämna sin åsikt på Kommunikat­ionsminist­eriets undersökni­ng som finns på dinasikt.fi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland