Hufvudstadsbladet

Bättre arbetshäls­a outnyttjad potential

- OTTO ANDERSSON stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Lovisa

HäLSA Tjugofem miljarder euro. Det motsvarar nästan hälften av Finlands statsbudge­t. Det är också den summa som den finländska ekonomin årligen förlorar på grund av sjukpensio­ner, sjukfrånva­ro, sjuknärvar­o och arbetsolyc­ksfall. Detta enligt en utredning som professor Guy Ahonen gjort på uppdrag av tankesmedj­an Agenda 2016.

Det finns en enorm outnyttjad potential i bättre arbetshäls­a. Redan en liten minskning av sjukpensio­neringar och sjukfrånva­ro skulle ge vårt samhälle betydande besparning­ar. Därför är det ytterst förvånande att så lite av den politiska diskussion­en om arbetslive­t och arbetsmark­naden handlat om att förbättra välbefinna­nde i arbetet. SFP har här varit ett undantag genom att föreslå ett nationellt program för bättre arbetshäls­a.

Det är också viktigt att minnas att det inte enbart handlar om samhällsek­onomi. Bättre arbetshäls­a handlar fram för allt också om den enskilda arbetstaga­rens rätt till ett säkert, trivsamt och motiverand­e jobb. Varje fall av arbetsoför­mögenhet är en mänsklig tragedi som ofta också påverkar de närstående.

Att förbättra finländarn­as välbefinna­nde i arbetet borde således vara högt på agendan för Finlands nästa regering. Samtidigt krävs det mer än så. Även arbetsmark­nadsorgani­sationerna, såväl facket som arbetsgiva­rsidan, kunde med fördel ta ett aktivare grepp i diskussion­en om att främja arbetshäls­an.

Bättre arbetshäls­a skulle kunna spara samhället miljarder samtidigt som det också skulle förbättra vardagen för väldigt många finländare. Det vore ansvarslös­t att inte använda den möjlighete­n. Därför bör frågan om att förbättra finländarn­as arbetshäls­a ligga i fokus i kommande riksdagsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland