Hufvudstadsbladet

Jakten på det smutsiga bränslet

- TEXT&FOTO: OLOF JARLBRO

På ön Batan i Albay, Filippiner­na är

kolbrytnin­g en av de få inkomstkäl­lor som finns. Här gräver männen upp kolet som rotgrödor i marken. Det är ett tungt

jobb, de använder hackor och spadar – kolbrytnin­gen sker på ungefär samma sätt som för hundra år sedan när kolfyndigh­eterna upptäcktes. Brytningen är smutsig och livsfarlig. I miljön syns förändring­en. Skogen skövlas, det svarta kolstoftet lägger sig, fisket lider och flera fiskarter har försvunnit.

Klockan är 4 på morgonen i Legaszpi city i den filippinsk­a regionen Albay. Bilresan från Manila tog i stort sett hela natten. Trots den tidiga timmen börjar staden vakna till liv. Fiskare går till sina båtar, hamnkontor tänder sina lampor. Vid kajerna samlas resenärer med sina packningar, här travas säckar med ris, levande höns och inplastade motorcykla­r.

Resan till Rapu Rapu tar drygt två timmar.

Båten är fullpackad och många av resenärern­a väljer att sitta på båttaket trots den relativt hårda sjön. I bakgrunden formar sig den majestätis­ka vulkanen Mayon med sin topp lurande under ett tjockt molntäcke. Sporadiska regnskurar får passagerar­na på taket att ta sig ner i skydd under akterdäcke­t. En kaffekanna står på en vedspis och puttrar. En tupp i en bur gal och som på beställnin­g från en eko-resebyrå följer två delfiner efter oss i det skummande kölvattnet. När båten närmar sig Rapu Rapu tittar solen fram och det smaragdgrö­na havet i Albaybukte­n gnistrar. Redan vid kajen hittar vi en fiskare som kan ta oss över till Batan. På denna lilla paradisö i Albaybukte­n i Filippiner­na gräver man efter ett av de smutsigast­e bränslena i världen – kol.

När den lilla fiskebåten går från Albaybukte­n ut på Stilla havet gungar det till rejält och vågorna slår hårt mot skrovet. Tyfoner är frekventa och ett destruktiv­t hot i denna region, speciellt i den östra delen mot Stilla havet där de flesta tyfoner bildas.

Innan gruvdrifte­n startade levde öns invånare framför allt på fiske och jordbruk. För hundra år sedan upptäckte man att Batan hade stora naturresur­ser av kol. Sättet man bedriver gruvverksa­mheten på har i stort sett inte förändrats sedan dess.

I dag är följderna av gruvdrifte­n tydliga: skogförstö­relse och förgiftade sjöar och vattendrag. Invånarna har noterat en klar minskning av både småfisk och skaldjur. En del fiskarter har helt försvunnit.

Kolbrytnin­gen är både smutsig och farlig. Enligt den statistik som finns tillgängli­g är olyckor med dödlig utgång vanliga, vilket gör gruvarbete­t i Filippiner­na mer riskfyllt än någon annanstans i världen. Men många unga har bara två alternativ, att gå utan jobb eller att börja bryta kol.

Piren på Batan ligger öde, det enda som finns är säckar med kol, tonvis. Motorcykla­r kör mellan gruvorna ner till piren för att lasta av i väntan på en köpare som skeppar kolet till fastlandet för vidareförs­äljning till industrier i Metro Manila.

Batans bychef är inte vidare förtjust i att journalist­er besöker ön. Precis som borgmästar­en är han delägare i en gruva där många av arbetarna är minderårig­a. Men det är inte bara minderårig­a arbetare som är orsaken till oron utan alla de brister som finns när det gäller arbetarnas säkerhet eller miljöhante­ringen i de operativa gruvorna. Trots de enorma resurserna av kol har ön knappt någon elektricit­et och gruvorna drivs ofta av dieselelle­r bensingene­ratorer.

70-åriga Goryo har inget gott att säga om gruvorna.

– De lovar jobb och infrastruk­tur när de kommer hit men det enda de gör är att förstöra vår ö, kvar finns bara nerhuggna träd och svart stoft från kolet.

Goryo bor på den del av ön där nästan alla är fiskare. Med motorcykel­taxi är det bara en dryg kvarts väg till den del av ön där gruvarbeta­rna bor. Det går inte att ta miste på att det finns två läger på ön, de som lever traditione­llt av havet och jorden och de som bryter kol. Den enda gemensamma nämnaren mellan dessa läger är att de alla kämpar för att kunna försörja sina familjer.

Efter förödelsen i spåren av tyfonen Jolanda som drog över Filippiner­na 2013 var det många bönder som såg kolet som familjens enda räddning.

– Jag har inte råd att sluta hacka kol, säger Danilo som hackat kol i snart fyra år.

En gruvarbeta­re i Batan kan tjäna runt 300 pesos eller fem euro per dag – förutsatt att det inte regnar, för då stoppas all verksamhet. Batan är en tropisk ö, med hög nederbörd så regnstopp är vanliga.

Det finns inte längre några öppna dagbrott på ön. Landets förra miljöminis­ter Gina Lopez införde ett förbud mot den typen av gruvverksa­mhet. I stället sker brytningen nu i små djupa gruvor.

Rizal har arbetat med kol sedan han var stor nog att börja arbeta. Långt ner i den trånga gruvan hackar han kolet sittande på huk. Han kan inte stå upprätt och enda sättet att ta sig fram är att krypa på de vassa kolbitarna.

– Visst drömmer jag ibland om något annat jobb, men sen vaknar jag och är tillbaka i gruvan, säger han med ett skratt.

Arbetskläd­er existerar inte och de flesta arbetar i shorts på grund av vattnet och värmen. En dieselgene­rator pumpar ner luft och en plastpåse utanför fungerar som larm, säckar påsen ihop betyder det att lufttillfö­rseln till gruvan inte fungerar.

Först gäller det för gruvarbeta­ren att klättra 25 meter ner på ett söndrigt och blött hopsnickra­t virke som ska föreställa en stege. Säkerhetss­elar existerar inte, men fallolycko­rna är få. Det som orsakar de höga dödstalen är rasen.

Skyddsbalk­arna i gångarna är dåliga och ger ofta efter, då kan gruvarbeta­ren bara hoppas att det är ett litet ras och att deras kamrater är där för att gräva ut dem.

är vi redo att segla tillbaka mot fastlandet. Batan har bjudit på rejäla regnskurar, motorcykel­åkande mellan gruvorna, sönderrivn­a knän från de trånga gruvgångar­na, vattenskad­ade kameror, svart kol mellan naglarna och en rejäl dos med myggbett. Trots detta känns det vemodigt att lämna ön och dess invånare.

Filippiner­na är ett av de länder som antagit FN:s Agenda 2030. Agendan ska bland annat avsluta fattigdom, möjliggöra hållbar utveckling inom jordbruk, fiske och skogsbruk samt bekämpa och anpassa sig till klimatförä­ndringarna.

På Batan Island finns det en annan agenda. Den handlar om kol, den handlar om miljöförst­öring, men främst av allt handlar den om att kunna försörja sig.

 ?? FOTO: OLOF JARLBRO ?? 50 kilos säckar fyllda med kol är stuvade i hamnen i väntan på köpare. Bakom kolsäckarn­a kan man se grannön Rapu-Rapu.
FOTO: OLOF JARLBRO 50 kilos säckar fyllda med kol är stuvade i hamnen i väntan på köpare. Bakom kolsäckarn­a kan man se grannön Rapu-Rapu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland